Καστορίας Σεραφείμ: "Ο φθόνος κυριαρχεί στη ζωή μας" (ΦΩΤΟ)

0-kastr

Εσπερινή Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Σεραφείμ, σήμερα το απόγευμα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καστοριάς, με τη συμμετοχή Πρεσβυτέρων και Διακόνων.

Στο λόγο του ο Σεβασμιώτατος ερμήνευσε το χωρίο «νήστευσον πάσης κακίας και φθόνου και έριδος και τρυφής απορρεούσης και ενηδόνου» και ανέλυσε τι είναι ο φθόνος.

"Ο φθόνος είναι το φοβερό θηρίο που κυριαρχεί στη ζωή μας, που μαστίζει όλους τους ανθρώπους και δυστυχώς εμάς τους Κληρικούς", σημείωσε χαρακτηριστικά.

Και συνέχισε λέγοντας, άπτεται και των αρίστων, σύμφωνα τις γνώμες των Αγίων Πατέρων.

Ο φθόνος τον εωσφόρο εσκότισε, κατά την έκφραση του Μεγάλου Βασιλείου.

Ο φθόνος πούλησε τον Ιωσήφ στους Αιγυπτίους.

Ο φθόνος παρέδωσε τον Χριστό στους σταυρωτές Του, «ήδει γαρ ότι διά φθόνον παρέδωκαν αυτόν» (Ματθ.27,18).
Να τι λέγει και η χρυσή αηδόνα της Εκκλησίας μας, Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, για τον φθόνο :

«Είναι προτιμότερο να έχει κανείς ένα φίδι να περιστρέφεται στα σπλάχνα του, παρά να έχει φθόνο, ο οποίος να σύρεται μέσα του. Διότι το φίδι μπορεί κανείς πολλές φορές και να το εμέσει με φάρμακα και με τροφή να το καταπραϋνει.

Ο φθόνος όμως δεν περιστρέφεται στα σπλάχνα, αλλά προσκολλάται στον κόλπο της ψυχής και είναι πάθος το οποίο δύσκολα εξαλείφεται.

Και το μεν φίδι που βρίσκεται μέσα, δεν θα έκανε κακό στα ανθρώπινα σώματα αν υπήρχε τροφή πλησίον του.

Ο φθόνος όμως, και αν ακόμη παραθέσεις σ’αυτόν πλουσιωτάτη τράπεζα, την ίδια την ψυχή κατατρώγει, δαγκώνει από παντού, σπαράσσει, ξεσχίζει.

Και δεν είναι δυνατόν να βρει ο φθονερός κάποια άλλη ανακούφιση με την οποία να απαλλαγεί από το δράμα του, που είναι μανία πραγματική, παρά μόνο μία, την δυστυχία εκείνου που ευημερεί, και δι’αυτό τον φθονεί».

Και κατέληξε ο Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ προτρέποντας να παρακαλέσουμε το Θεό με τις πολλές πρεσβείες της Παναγίας και των Αγίων μας, να απαλλαγούμε από τον φθόνο.

Αν απαλλαγούμε θα ειρηνεύσουμε με τον εαυτό μας, με τους συνανθρώπους μας και με το Θεό.

0-kastr1

0-kastr2

 

0-kastr3

0-kastr4

0-kastr5

0-kastr6

0-kastr7

Εμφανίσεις: 52060
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!