Με λαμπρότητα ο Ε΄ Κατανυκτικός Εσπερινός στο Αίγιο

P3306894

Την Κυριακή 30 Μαρτίου 2014 ετελέσθη ο Ε΄ Κατανυκτικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Καλλιθέας Αιγίου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Αμβροσίου.

Τους Εκκλησιαστικούς ύμνους απέδωσε η Χορωδία Αποφοίτων Μαθητών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, υπό την διεύθυνση του Μουσικοδιδασκάλου κ. Βασιλείου Μπίκου.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Βαρθολομαίος Αντωνίου, Γραμματεύς της Ιεράς Συνόδου, με θέμα: «Τετάρτη Κυριακή των Νηστειών: τα στάδια της Σαρακοστής του Πάσχα ως επιλογή ψυχικού βίου ευδαιμονίας».

Ο ομιλητής, αναφέρθηκε στην πνευματική ευδαιμονία, που το πλήρωμα της Εκκλησίας μας ονομάζει μακαριότητα και την οποία ,αν θέλουμε να την επιτύχουμε, οφείλουμε να μελετήσουμε μέσα από τις πνευματικές πλάκες που μας ενεχείρησε η Κλίμακα του Αγίου Ιωάννου του Σιναΐτου.

Σε αυτή την επιλογή ζωής σε καταστάσεις θείας Χάριτος, η αξία της προαιρέσεως χαρακτηρίζεται ως εξέχουσα αρετή και αποτελεί τον πυρήνα της μετάνοιας και της πνευματικής αναγέννησης του ανθρώπου.

Η σωτηρία μας πρέπει να εξαρτάται και από εμάς και από τον Θεό και αποτελεί ελεύθερη επιλογή του ανθρώπου.

Η Εκκλησία έρχεται τότε ως ευσυνείδητος ιατρός για να προσφέρει τα «φάρμακα» για τον αγιασμό του, την Κλίμακα, τα στάδια της οποίας θα πρέπει να δεχτεί με ταπείνωση και υπακοή.

Οι αρετές που προβάλλει η Κλίμακα είναι συνδεδεμένες ως κρίκοι μιας αλυσίδας, ως σκαλοπάτια μιας σκάλας, που η μία αρετή προϋποθέτει την άλλη και ανεβαίνοντας ένα-ένα τα σκαλοπάτια, καταλήγει στην κορωνίδα, που είναι η Αγάπη.

Η Αγάπη αυτή δεν είναι συναισθηματική, αλλά ευχαριστιακή προς τον Κύριο, με την φώτιση του Αγίου Πνεύματος.

Τελικά, η έξοδος του ανθρώπου από τον εαυτό του και η είσοδός του στην ευδαιμονία της μακαριότητος του ατελεύτητου εορτασμού θα πρέπει να είναι παρόμοιας προαίρεσης με την δυναμική της εξόδου από τον ιστορικό χρόνο και της εισόδου στην εσχατολογία της καινής κτίσεως.

Την ερχόμενη Κυριακή 6 Απριλίου 2014 θα τελεστεί ο ΣΤ΄ και τελευταίος Κατανυκτικός Εσπερινός στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Τρυπητής και ώρα 7.00 μ.μ., χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας.

Τον Θείο Λόγο θα κηρύξει ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Παπαθανασίου, Ιεροκήρυκας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με θέμα: «Το Πανάγιον Όνομα του Κυρίου».

P3306904

Εμφανίσεις: 44203
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!