Η εορτή του Αγίου Νέου Ιερομάρτυρος Ιωάννου στην Ι.Μ. Πέτρας

IMG 0004Την Πέμπτη 24 Απριλίου εορτάστηκε στην Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος η μνήμη του Αγίου Ενδόξου Νέου Ιερομάρτυρος Ιωάννου του εκ Πέτρας Ολύμπου, ο οποίος συγκαταλέγεται μεταξύ των Νεομαρτύρων που θυσιάστηκαν υπέρ της Ορθοδόξου Πίστεως κατά το Ολοκαύτωμα της Νάουσας το 1822.

Επίκεντρο του εορτασμού του Νέου Ιερομάρτυρος ήταν και εφέτος η Ιερά Μονή Πέτρας, τόπος καταγωγής του Αγίου Ιωάννου.

Ήδη το ενδιαφέρον της Ιεράς Μητροπόλεως είναι ζωηρό για τη λειτουργία της παλαιάς αυτής Ιεράς Μονής, που λειτούργησε επί πολλές δεκαετίες ως Δημόσιο Ψυχιατρείο.

Σήμερα οι χώροι παραμένουν κλειστοί και αναξιοποίητοι, έπειτα από τη μετακίνηση του Ψυχιατρείου στην Κατερίνη και την ενοποίησή του τελικά με το Γενικό Νοσοκομείο της πόλης.

Η τοπική Εκκλησία τελεί ορισμένες ημέρες του έτους τις ι. ακολουθίες στο μεταβυζαντινό καθολικό, όπως συνέβη νωρίτερα, συγκεκριμένα το Σάββατο 5 Απριλίου, ημέρα κατά την οποία τελέστηκε μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των πεσόντων αγωνιστών της επανάστασης του Ολύμπου, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου.

Παράλληλα, καταβάλλονται προσπάθειες για την προβολή της ιστορίας της Ιεράς Μονής, που συνδέεται άμεσα με τις τύχες του ελληνισμού στη μαρτυρική γη της Μακεδονίας.

 

Εμφανίσεις: 43759
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!