Ο Μητροπολίτης στα έδρανα της Νομικής Σχολής

cover2

Ρεπορτάζ Δήμητρα Συμεωνίδου

Ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής εκπλήρωσε μία προσωπική του επιθυμία το μεσημέρι της Δευτέρας 12 Μαΐου όταν βρέθηκε στην πανεπιστημιούπολη της Κομοτηνής και συγκεκριμένα στη Νομική Σχολή προσκεκλημένος στο μάθημα του εκκλησιαστικού δικαίου

Επισκέφτηκε το πανεπιστήµιο όχι σαν επίσηµος για να παραστεί σε κάποια εκδήλωση, αλλά κάθισε ανάµεσα στους φοιτητές στα ίδια έδρανα και µοιράστηκε µαζί τους τις γνώσεις του πάνω στο εκκλησιαστικό δίκαιο, ακούγοντας ταυτόχρονα όσα οι καθηγητές είχαν να πουν και όσοι οι νέοι επιστήµονες είχαν να µοιραστούν, σκέψεις και ερωτήµατα.

Ο µητροπολίτης Μαρωνείας και Κοµοτηνής εκπλήρωσε µία προσωπική του επιθυµία το µεσηµέρι της Δευτέρας 12 Μαΐου όταν βρέθηκε στην πανεπιστηµιούπολη της Κοµοτηνής και συγκεκριµένα στη Νοµική Σχολή προσκεκληµένος στο µάθηµα του εκκλησιαστικού δικαίου.

Μία συνάντηση που είχε πριν το Πάσχα η διδάσκουσα Καλλιρρόη Παντελίδου καθηγήτρια αστικού δικαίου µε τον µητροπολίτη έξω από την εκκλησία της Αγίας Σοφίας ήταν η αφορµή για τη χθεσινή επίσκεψη στη σχολή.

Η κ. Παντελίδου σε εκείνη τη συνάντηση είχε ενηµερώσει τον µητροπολίτη ότι κατά ανάθεση αυτό το εξάµηνο, λόγω αποχώρησης του προηγούµενου καθηγητή Γεώργιου Πουλή, διδάσκει εκτός από αστικό δίκαιο και εκκλησιαστικό δίκαιο.

Τότε ο µητροπολίτης εκδήλωσε την επιθυµία να συναντήσει τους φοιτητές και να συζητήσει µαζί τους.

Αυτό έγινε χθες το µεσηµέρι στο αµφιθέατρο 6 της Νοµικής Σχολής, όπου τον µητροπολίτη εκτός από την καθηγήτρια, υποδέχτηκαν ο Δηµήτριος Δηµητρίου καθηγητής αστικού δικονοµικού δικαίου, ο Μάρκος Αλµπάνης γραµµατέας ιδιωτικού δικαίου και φυσικά οι φοιτητές.

Τη χαρά του γιατί επισκέπτεται ένα από τα επίλεκτα και παλαιότερα τµήµατα του πανεπιστηµίου της Θράκης, εξέφρασε ο µητροπολίτης Παντελεήµων και µάλιστα έκανε γνωστό ότι και ο ίδιος έγινε αποδέκτης της θέλησης πολλών νέων αποφοίτων άλλων σχολών να δώσουν κατατακτήριες για να εισαχθούν στη Νοµική Σχολή Κοµοτηνής, αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητά της.

Συνοδευόµενος από τους δύο διάκους Σταύρο και Νεκτάριο βρέθηκε στο αµφιθέατρο ο µητροπολίτης, ενηµερώνοντας τους φοιτητές ότι οι δύο νεαροί διάκοι, αγαπούν τη νοµική περισσότερο από τη θεολογία. Μάλιστα ο ένας εξ’ αυτών είναι ήδη απόφοιτος της Νοµικής, ενώ ο δεύτερος πρόσφατα εισήχθη στη σχολή µε κατατακτήριες.

Η νοµική επιστήµη είναι σπουδαία, σηµείωσε, αφού όπως είπε, δίνει λύσεις στην καθηµερινότητά µας. «Θέλω να θεωρείτε τους εαυτού σας ελεηµένους από το Θεό, γιατί είστε στη νοµική σχολή. Βέβαια θα µου πείτε ότι κουραστήκατε, διαβάσατε, πιάσατε υψηλές βάσεις, συµφωνώ, αλλά δεχτείτε αυτό που θα σας πω, σαν πατέρα σας, σαν αδελφός σας, αυτό το οποίο πετύχατε εντάσσεται και µέσα στην πρόνοια του Θεού», είπε ο µητροπολίτης απευθυνόµενος στους φοιτητές, δίνοντας στη συνέχεια το λόγο στην καθηγήτρια κ. Παντελίδου για να εισάγει όλους στο µάθηµα της ηµέρας.

Δεν οργανώθηκε κάτι ιδιαίτερο, ούτε κάποια διάλεξη, αλλά σίγουρα η επίσκεψη του µητροπολίτη προσέδωσε µία άλλη σηµασία στο χθεσινό µάθηµα εκκλησιαστικού δικαίου.

ΥΠ. ΔΙΔΑΚΤΟΡΑΣ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

Ο µητροπολίτης κ. Παντελεήµων να σηµειωθεί ότι είναι και ο ίδιος µέλος της ακαδηµαϊκής κοινότητας του ΔΠΘ. Αποφοίτησε από το Εκκλησιαστικό Λύκειο της Καβάλας το 1989 και τρία χρόνια αργότερα έχει λάβει πτυχίο της Ανώτερης Εκκλησιαστικής Σχολής Αθήνας.

Σπούδασε στο τµήµα Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης, απ' όπου και φοίτησε το 1994.

Το 2006, ολοκλήρωσε τις µεταπτυχιακές του σπουδές στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστηµίου Αθηνών. Μάλιστα, έλαβε τον τίτλο της ειδικεύσεως στη Δογµατική Θεολογία µε την εργασία:

«Οι περί Εικόνων αντιλήψεις του Ευστρατίου Νικαίας», η οποία και εξεδόθη το 2006.

Σήµερα διατελεί υποψήφιος διδάκτωρ του τµήµατος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δηµοκρίτειου Πανεπιστηµίου Θράκης.

Εμφανίσεις: 78968
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!