Το Κίτρος εόρτασε τους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη

kitros-3

Η ιστορική έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος εόρτασε τη μνήμη των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στον ομώνυμο Ενοριακό Ναό.

Στις ι. ακολουθίες προέστη ο Μητροπολίτης κ. Γεώργιος, ο οποίος χοροστάτησε στον πανηγυρικό εσπερινό.

Τον Σεβασμιώτατο υποδέχθηκαν νωρίτερα στα προπύλαια του Ιερού Ναού οι τοπικές Αρχές, μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου «Πυδναίων» και κάτοικοι του χωριού.

Ο ίδιος στην ομιλία του, αφού αναφέρθηκε στη θέση των εορταζομένων Αγίων στο Εορτολόγιο της Εκκλησίας, εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στο ιστορικό Κίτρος, το οποίο υπήρξε, επί πολλούς αιώνες, την έδρα Επισκοπής και σήμερα αποτελεί την επίσημη ονομασία της Ιεράς Μητροπόλεως.

Να σημειωθεί ότι η αρχική ονομασία και η έδρα της Επισκοπής ήταν η Πύδνα, στην περιοχή του σημερινού Μακρύγιαλου.

Σε βυζαντινά κείμενα συναντάται με διπλή ονομασία ως «Επισκοπή Κίτρους ήτοι Πύδνης».

Η έναρξη του Χριστιανισμού στην Πύδνα ανάγεται στα πρωτοχριστιανικά χρόνια, καθώς το αρχαίο λιμάνι της ταυτίζεται με το λιμάνι απόπλου του Αποστόλου Παύλου στην πορεία του από Βέροια για Πειραιά (Φάληρο).

Γνωστός, επίσης, είναι ο Μάρτυς Άγιος Αλέξανδρος ο εν Πύδνη (303 μ.Χ). Μετά την έλευση των Γότθων (479 μ.Χ.) οι κάτοικοι εγκατέλειψαν την Πύδνα και εγκαταστάθηκαν 8 χιλιόμετρα νοτιότερα, στη θέση «Λουλουδιές», εκεί όπου πρόσφατα ανακαλύφθηκε οχυρωμένο επισκοπικό συγκρότημα του 5ου αι.

Κατά τη βυζαντινή περίοδο, η Πύδνα ορίστηκε ως έδρα της ομώνυμνης Επισκοπής και μετονομάστηκε Κίτρος.

Οι πειρατικές επιδρομές του 16ου αι. ανάγκασαν τους κατοίκους να μετακινηθούν στη θέση, όπου βρίσκεται το σημερινό χωριό.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος δήλωσε ότι θα συνεχισθεί να τελείται στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης η εορτή του Αγίου Μάρτυρος Αλεξάνδρου του εν Πύδνη (Β΄ Κυριακή Νηστειών), εορτασμό που καθιέρωσε ο προκάτοχός του, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Αγαθόνικος.

kitros-1

kitros-2

kitros-4

Εμφανίσεις: 58720
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!