Ορέστεια 2014 στην Ι.Μ. Διδυμοτείχου (ΦΩΤΟ)

Oresteia-1

Με σειρά λατρευτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων εωρτάσθηκε η 91η επέτειος από τη δημίουργία της Νέας Ορεστιάδος, της νεώτερης πόλης της Ελλάδος, το 1923, μετά τη σταδιακή εκκένωση της Αδριανούπολης το 1922 και του Κάραγατς, το επόμενο έτος.

Τότε οι Αδριανουπολίτες και Καραγατσιανοί πρόσφυγες (900 οικογένειες) με πρωτοπόρο τον Μητροπολίτη Αδριανουπόλεως Πολύκαρπο εγκαταστάθηκαν στη νέα τους πατρίδα, που την ονόμασαν Νέα Ορεστιάδα.

Την Κυριακή, 22 του μηνός Ιουνίου ε.ε., μετά τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Θεοδώρων Νέας Ορεστιάδος, εψάλη Δοξολογία και Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ιδρυτών της πόλεως.

Των λατρευτικών εκδηλώσεων προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, προσκληθείς προς τούτο υπό του επιχωρίου Μητροπολίτου κ. Δαμασκηνού.

Στη συνέχεια εψάλη τρισάγιο και εγένετο κατάθεση στεφάνου στην προτομή του Μητροπολιτου Αδριανουπόλεως και εν συνεχεία Νέας Ορεστιάδος (1910-1931) Πολυκάρπου (Βαρβάκη).

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν ο Υφυπουργός Παιδείας Αλεξ. Δερμεντζόπουλος, ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβερνήσεως, ο βουλευτής Έβρου Μαρ. Ουζουνίδης, ο Δήμαρχος Ορεστιάδος Δημ. Μουζάς, ο εκλεγείς Δήμαρχος Ορεστιάδος Βασ. Μαυρίδης και ο Διοικητής της 3ης Ταξιαρχίας, Ταξίαρχος Ιω. Μακρής.

Το εσπέρας της αυτής ημέρας πραγματοποιήθηκε στο κέντρο Πολιτισμού και Κοινωνικής Διακονίας της Ιεράς Μητροπόλεως στην Ορεστιάδα εκδήλωση με θέμα «Οι Αρβανίτες και τα αρβανιτοχώρια της περιοχής του Έβρου» με εισηγητή το Δρ. Θεοφάνη Μαλκίδη.

Την προηγουμένη, Σάββατο, 21 Ιουνίου ε.ε. υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεώς μας πραγματοποιήθηκε προσκυνηματική εκδρομή στη γενέθλια γη των προγόνων μας, στην Αδριανούπολη, όπου τελεσθηκε Θεία Λειτουργία και Μνημοσυνο, στον ορθόδοξο Ναό του Αγίου Γεωργίου και επίσκεψη στη Μακρά Γέφυρα (Ουζούν – Κιοπρού) και το Μεγάλο Ζαλούφι.

Εκεί μέσα σε ατμόσφαιρα συγκινησιακής φόρτισης και κατάνυξης 250 και πλέον προσκυνητές ξεναγήθηκαν στις ελληνικές συνοικίες και θαύμασαν τον πλούτο που άφησαν πίσω οι προγονοί μας, όταν ήλθαν πρόσφυγες στη νέα τους πλέον πατρίδα.

Oresteia-2

Oresteia-3

Oresteia-4

Oresteia-6

Oresteia-7

Oresteia-8

Oresteia-10

Oresteia-11

Oresteia-15

Oresteia-16

Oresteia-18

Oresteia-19

Oresteia-22

Oresteia-24

Εμφανίσεις: 62726
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!