Πανηγυρικός Εσπερινός στα βάθη της γης (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

politis-3

Του Παντελή Φύκαρη

Στο ασκητήριο της Αγίας Άννας, ένα ναό χτισμένο μέσα στο β’ διάζωμα του Σπηλαίου του Αγίου Γάλακτος τέλεσε πανηγυρικό Εσπερινό ο Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος, παραμονή της εορτής της Αγίας Άννας, μητέρας της Παναγίας.

Παρουσία μόλις 15 κατοίκων, των 4 στρατιωτών του φυλακίου του Μελανιούς και του ταξίαρχου της 96 ΑΔΤΕ, η Μητροπολίτης Χίου αναφέρθηκε στη συμβολική λειτουργία στο χώρο παραμονή της μητέρας της Παναγίας.

«Μας αξιώνει σήμερα ο Χριστός μας να τιμούμε ένα από τα πρόσωπα που παίζουν καθοριστικό ρόλο για τη σωτηρία των ανθρώπων.

Να τιμούμε δηλαδή την Αγία Άννα, τη μητέρα της Θεοτόκου, η οποία αξιώθηκε από τον Θεό να θηλάσει με τους ωραίους μαστούς της, δηλαδή τους ευλογημένους μαστούς της, Εκείνη που θήλασε τον ίδιο τον Θεό.

Σε αυτό το χώρου που εδώ στο νησί μας ονομάζεται σπήλαιο του Αγίου Γάλακτος, γιατί οι σταλακτίτες και οι σταλαγμίτες μας θυμίζουν το μαστό της Παναγίας μας, που γαλακτοτρόφησε τον Χριστό μας, αφού πρώτα η ίδια είχε γαλακτοτροφηθεί από τη μητέρα της δηλαδή την Αγία Άννα.

Ταυτόχρονα όμως η παρουσία μας σε αυτό το σπήλαιο μας θυμίζει την υποχρέωσή μας, να συνεχίσουμε να γαλακτοτροφούμεθα από την μητέρα μας, την Ορθόδοξη Εκκλησία».

Δύο λόγια για το Ναό

Το ασκητήριο της Αγίας Άννας είναι χτισμένο μέσα στο β΄ διάζωμα του σπηλαίου στο Άγιο Γάλας.

Η τοιχοποιϊα του και ο τρούλος του δεν διακρίνονται, καθώς κρύβονται από το βουνό. Επιφάνειας μόλις 9 τ.μ. δεν έχει παράθυρα, ούτε καμπάνα, εξυπηρετείται από την Αγιογαλούσαινα.

Διαθέτει τα αρχαιότερα δείγματα αγιογράφισης στη Χίο, υπολογίζονται γύρω στον 11ο αιώνα, και την αγιογραφία της Πλατυτέρας των Ουρανών στην κόγχη του ιερού, έργο του 1.743.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες, πιθανότατα για πρώτη φορά Επίσκοπος του νησιού ιερουργεί στον ιστορικό αυτό ναό.

politis-1

politis-2

politis-4

politis-5

politis-6

politis-7

politis-9

politis-8

Εμφανίσεις: 83674
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!