Η εορτή του Αγίου Ευγενίου του Αιτωλού (ΦΩΤΟ)

eugenios-2

ROMFEA.GR | Eορτάσθηκε και εφέτος στις 5 Αυγούστου η μνήμη του Αγίου Ευγενίου του Αιτωλού στη γενέτειρά του στο Μέγα Δένδρο Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας.

Το πρωί της εορτής στον ενοριακό Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου τον οποίον ανήγειρε ο Όσιος Ευγένιος, τελέσθηκε η Ακολουθία του Όρθρου, της Αρτοκλασίας και στη συνέχεια η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία κατά την οποία ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς ενώ τον θείο λόγο κήρυξε ο Αρχιμ. π. Θεόκλητος Ράπτης, Αρχιερατικός Επίτροπος Θέρμου.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τους πιστούς οι οποίοι έφθασαν μέχρι το Μέγα Δένδρο προκειμένου να τιμήσουν τον τοπικό Άγιο Ευγένιο και ευχήθηκε όλοι μας να γνωρίσουμε και να μιμηθούμε τους τοπικούς μας Αγίους.

Λίγα λόγια για τον Άγιο Ευγένιο τον Αιτωλό:

Ο Άγιος Ευγένιος ο Αιτωλός, γεννήθηκε στα τέλη του 16 αιώνα στο Μέγα Δένδρο Θέρμου, στον ίδιο ακριβώς τόπο όπου αργότερα γεννήθηκε ο μεγάλος εθναπόστολος και ιερομάρτυρας Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός.

Τα πρώτα γράμματα έμαθε στην Ιερά Μονή Βλοχού Τριχωνίδος κοντά στο Αγρίνιο και σε διάφορα άλλα μοναστήρια της περιοχής.

Το 1616 μ.Χ. χειροτονήθηκε διάκονος στην Ιερά Μονή Τατάρνης. Σπούδασε  Θεολογία και Ελληνικά γράμματα και βασικός σκοπός του ήταν να διαφωτίσει το γένος που ήταν υποδουλωμένο στους Τούρκους.

Γι' αυτό μένει άγρυπνος για να απελευθερώσει τους Έλληνες από το σκοτάδι της αμαθείας και για να τους μεταδώσει την ορθοδοξία και την ορθοπραξία. 

Από το Άγιο Όρος πήγε στην Αλεξάνδρεια όπου το 1619 μ.Χ. χειροτονήθηκε πρεσβύτερος.

Αφού επισκέφθηκε το όρος Σινά, έπειτα πήγε στα Ιεροσόλυμα και παρέμεινε ως εφημέριος του Ι.Ν. Αγίου Κωνσταντίνου έως το 1622μ.Χ..

Στη συνέχεια επανήλθε για να συνεχίσει τις σπουδές του στη Σχολή Τρικάλων, στην Ζάκυνθο, στην Κεφαλονιά κοντά στον Παΐσιο Μεταξά.

Υπέρμαχος της Ορθοδοξίας διώχθηκε και καθαιρέθηκε από τον τουρκόφιλο και λατινόφρονα Πατριάρχη, Κύριλλο Κοντάρη, αλλά αργότερα το 1639 ο Πατριάρχης Παρθένιος τον αποκατέστησε πανηγυρικά. 

Επιθυμώντας να εκπληρώσει όλους τους σκοπούς του περιόδευσε όλη την Αιτωλοακαρνανία και όχι μόνο. Η πνευματική μεγαλοφυία του Αγίου Ευγενίου απλώνεται σε όλη την Ελλάδα.

Ο μεγάλος αυτός λόγιος ιερομόναχος υψώνεται σε  ανυπέρβλητο δάσκαλο του Γένους οδηγό και φωτοδότη των σκλαβωμένων Ελλήνων και ανεδεικνύεται ένας από πιο καταρτισμένους διδασκάλους της εποχής του καθώς ήταν κάτοχος της Αρχαίας Ελληνικής και λατινικής γραμματείας, της φιλοσοφίας, της Θεολογίας και της λογοτεχνίας.  

Ίδρύσε σχολεία στο Αγρίνιο, στην Άρτα, στο Αιτωλικό, στο Μεσολόγγι, στο Καρπενήσι, στα Βραγγιανά.

Εκοιμήθη το έτος 1682 μ.Χ. στην Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής στα Βραγγιανά  των Αγράφων, όπου ασκήτεψε και δίδαξε τα τελευταία χρόνια της ζωής του.

Στο Αιτωλικό έμεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά το οποίο ο σοφώτατος και λογιώτατος ιερομόνοχος Ευγένιος ίδρυσε Σχολή.

Στη σχολή μεταξύ των άλλων περέδιδε μαθήματα και ο ίδιος. Μαθητές του  ήταν ο Γρηγόριος Μάνεσης και ο Ιάκωβος, μετέπειτα Επίσκοπος Αγράφων.

Στο Καρπενήσι ανήγειρε τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Τριάδος και ίδρυσε τη Σχολή Ανωτέρων Γραμμάτων, όπου και δίδαξε πολλά χρόνια.

Θεωρείται μεγάλος πνευματικός ηγέτης του υποδούλου γένους μας. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο ανακήρυξε το 1982 τον Ευγένιο Άγιο και η μνήμη του εορτάζεται στις 5 Αυγούστου.

eugenios-1

eugenios-3

eugenios-4

eugenios-5

eugenios-6a

eugenios-7

eugenios-8

Εμφανίσεις: 79338
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!