''Θεομητορικό Εξόδιο'' στην Ύδρα (ΦΩΤΟ)

theomitorik-10

Για την Romfea.gr, Εμμανουήλ Πούλος

Μια ιδιαίτερη ευλογία επεφύλασσε για τους Υδραίους η βραδιά της 13ης Αυγούστου, αμέσως μετά την Ιερά Παράκληση, που τελέσθηκε χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ.

Όσοι βρεθήκαμε στη Συνεδριακή Αίθουσα του Καθεδρικού Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ύδρας, είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μια ενδιαφέρουσα ομιλία, στα πλαίσια των Εορταστικών Εκδηλώσεων "Θεομητορικά 2014".

Προσκεκλημένος για να μιλήσει, ήταν ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου, Αρχιμ. Άθνιμος Παπαλεξόπουλος, ο οποίος, με γλαφυρό τρόπο και ήθος ήρεμο και γαλήνιο, μίλησε για το Ιερό και Πανσεβάσμιο Πρόσωπο της Παναγίας μας.

Χρησιμοποιώντας λόγους από τους Ιερούς Πατέρες της Εκκλησίας μας, και κυρίως από τον Άγιο Μάξιμο τον Ομολογητή, ο ομιλητής παρουσίασε τις τελευταίες στιγμές της επίγειας ζωής της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Αναφερόμενος στην Παναγία μας, ο Ιεροκήρυξ είπε μεταξύ άλλων, ότι είναι το ύψιστο θαύμα.

"Ο θάνατός της, αστραποβολά αναστάσιμη χαρά... Είναι συνεχής κίνηση προς το αιώνιο, άδυτο φως της αιωνιότητος, και είσοδος σε αυτό... Ο θάνατος, γίνεται χαρά και ζωή". Στη συνέχεια, επεσήμανε ότι "είναι παράξενο να πανηγυρίζεις ένα θάνατο και η κατήφεια του θανάτου να μεταβάλλεται σε χαρά", αλλά όπως τόνισε, σύμφωνα με τον Άγιο Γερμανό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, η "Κοίμησις της Θεοτόκου είναι ζωοκοίμητος μετάστασις".

Κλείνοντας την εμπεριστατωμένη ομιλία του, που ομολογουμένως ενθουσίασε τους παρισταμένους και έδωσε πνευματική ωφέλεια, αναφέρθηκε σε πρώτο πρόσωπο στην Παναγία μας, λέγοντας μεταξύ των άλλων: "Και συ, Κυρά Φανερωμένη, γεμάτη αγαθότητα, μακάρι να 'χεις πάντα πάνω μας τα μάτια σου...".

Ακολούθησε σύντομη παρουσίαση ενός νέου βιβλίου του Καθεδρικού Ιερού Ναού, με τίτλο "Ιστορικά και Άρρητα της διηγήσεως μερικών θαυμάτων της Ιεράς Εικόνος της Υπεραγίας Θεοτόκου της Φανερωμένης της ευρισκομένης εν τη νήσω Ύδρα", το οποίο συνέγραψε ο λόγιος συγγραφέας, Αρχιμ. Ευδόκιμος Καρακουλάκης.

Την έκδοση, που ευλογεί ο Μητροπολίτης Ύδρας Εφραίμ και προλογίζει ο Προϊστάμενος του Ναού και Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι. Μ. Ύδρας Πρωτ. Ακίνδυνος Δαρδανός, χορήγησε το Κοινωφελές Ίδρυμα Ύδρας "Στυλιανού και Μαρίας Βέτιμη".

Το εν λόγω καλαίσθητο βιβλίο, όπως και την όλη εκδήλωση, παρουσίασε όμορφα και με τη σεμνότητα που τον διακρίνει, ο Ιερολογιώτατος Διάκονος π. Νεκτάριος Δαρδανός, υιός του Γεν. Αρχ. Επιτρόπου, ο οποίος και στο τελευταίο μέρος του βιβλίου έχει γράψει το Επίμετρον με θέμα "Το θαυμαστόν κάλλος της Θεοτόκου", ένα κείμενο άξιο μελέτης, θαυμασμού και συγχαρητηρίων.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο π. Νεκτάριος στάθηκε ιδιαίτερα στην παρουσίαση των στοιχείων με τα οποία καταδεικνύεται το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Καθεδρικού Ναού επί του αγροτεμαχίου "Μετόχι".

Από την αξιοποίηση της εν λόγω εκτάσεως, ο Καθεδρικός Ναός στηρίζει το φιλανθρωπικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως και ενισχύει τους αναξιοπαθούντες, καθώς επίσης τα Σχολεία και άλλους Συλλόγους και Φορείς.

Την όμορφη αυτή εκδήλωση, έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ύδρας κ. Εφραίμ.

Ο Μητροπολίτης, αφού ευχαρίστησε τον ομιλητή, αναφέρθηκε εκτενώς στον αγώνα που δίνει η τοπική μας Εκκλησία για την προάσπιση, διαφύλαξη και αξιοποίηση της περιουσίας της, με την οποία πραγματοποιεί το πλούσιο και πολυσχιδές έργο της, με μπροστάρη τον Επίσκοπο, προς όφελος του Υδραϊκού Λαού. Έναν αγώνα τιτάνιο, που παρά τις δυσκολίες, ελπίζουμε να οδηγήσει "εις αναψυχήν".

Ο άγιος Ύδρας, συνέστησε στους παρισταμένους, να διαβάζουν την Παράκληση της Παναγίας και όταν προσεύχονται να κάνουν αναφορά και για την έκβαση των προβλημάτων και δυσκολιών που αντιμετωπίζει η τοπική Εκκλησία, προασπιζόμενη το δίκαιο για να συνεχίσει το έργο της στη διακονία των αδελφών.

Στο τέλος, ο Σεβασμιώτατος προσέφερε σε όλους ως ευλογία το βιβλίο, ενώ απένειμε στον Ιεροκήρυκα π. Άνθιμο το αναμνηστικό των "Θεομητορικών", που είναι πιστό αντίγραφο του Επιταφίου (Σώματος) της Υπεραγίας Θεοτόκου και φυλάσσεται στο Εκκλησιαστικό Μουσείο.

theomitorik-1

theomitorik-2

theomitorik-3

theomitorik-4

theomitorik-5

theomitorik-6

theomitorik-7

theomitorik-8

theomitorik-9

Εμφανίσεις: 53613
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!