Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων στη Χρυσοβίτσα Μετσόβου (ΦΩΤΟ)

xryso-35

ROMFEA.GR | Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια, θρησκευτική κατάνυξη και συμμετοχή χιλιάδων πιστών γιορτάστηκε η Κοίμηση της Θεοτόκου στο χωριό Χρυσοβίτσα του δήμου Μετσόβου.

Στο χωριό φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, περιγραφή της οποίας και των θαυμάτων της κάνει ο αείμνηστος Μητροπολίτης Παραμυθιάς Παίσιος Δημάρης σε κώδικα που σώζεται στη Μονή Ξηροποτάμου του Αγίου Όρους.

Τη φετινή πανήγυρη λάμπρυνε με την παρουσία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κκ. Μάξιμος, τον οποίο υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό στην είσοδο του χωριού οι κάτοικοι της κοινότητας και το πλήθος των προσκυνητών.

Ακολούθησε μεγαλοπρεπής πομπή, η οποία κατέληξε στο ναό της Θεοτόκου, όπου ψάλθηκε Μέγας Αρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Ιωαννίνων με τη συμμετοχή ιερέων της αρχιερατικής περιφέρειας Μετσόβου- Ανατολικού Ζαγορίου.

Μετά το πέρας του εσπερινού έγινε λιτάνευση της θαυματουργού εικόνας της Παναγίας δια μέσου των κεντρικών δρόμων της Χρυσοβίτσας με κατάληξη τον αύλειο χώρο του ναού όπου έγινε αρτοκλασία και θείο κήρυγμα από τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων κκ. Μάξιμο.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην πορεία της ιστορίας της σωτηρίας και στον αποφασιστικό ρόλο της Θεοτόκου ως συνεισφοράς του ανθρωπίνου γένους στο έργο της απολυτρώσεως. Μίλησε για τη Θεοτόκο ως τη «νέα Εύα, διής εγεννήθη ημίν ζωήν» και ως ελπίδα των ανθρώπων της εποχής μας που μαστίζονται από τα διάφορα ηθικά και κοινωνικά αδιέξοδα.

Τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων προσφώνησε με θερμά λόγια ο εφημέριος του χωριού π. Ιωάννης Γιώτης, ο οποίος δώρισε στο Μητροπολίτη αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας Χρυσοβίτσας και κοφίνι με παραδοσιακά προϊόντα.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο νέος Δήμαρχος Μετσόβου κ. Κωνσταντίνος Τζαφέας, ο πρώην Υπουργός κ. Αντώνης Φούσσας, ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γεώργιος Μποροδήμος, ο Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Μιχαήλ Τρίτος και πλήθος πιστών, ντόπιων και ξένων.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων στις 5 μ.μ. της ιδίας ημέρας χοροστάτησε και στον πανηγυρικό εσπερινό στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μετσόβου με την παρουσία και εκεί πλήθους προσκυνητών.

Την κυριώνυμο ο Σεβασμιώτατος προέστη της Θείας Λειτουργίας στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αρχιμανδρείου της πόλεως των Ιωαννίνων.

xryso-1

xryso-2

xryso-3

xryso-4

xryso-5

xryso-6

xryso-7

xryso-8

xryso-9

xryso-10

xryso-11

xryso-12

xryso-13

xryso-14

xryso-15

xryso-16

xryso-17

xryso-18

xryso-19

xryso-20

xryso-21

xryso-22

xryso-23

xryso-24

xryso-25

xryso-26

xryso-27

xryso-28

xryso-29

xryso-32

xryso-33

xryso-34

xryso-36

xryso-37

xryso-38

xryso-39

xryso-40

xryso-41

xryso-42

xryso-43

xryso-44

xryso-45

xryso-46

xryso-47

xryso-48

xryso-49

xryso-50

xryso-51

xryso-52

xryso-53

xryso-54

xryso-55

xryso-56

xryso-57

xryso-58

xryso-59

xryso-60

xryso-61

xryso-62

xryso-63

xryso-64

xryso-65

xryso-66

xryso-67

Εμφανίσεις: 176445
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!