Ύδρας: ''Η Παναγία είναι το πιο καταπληκτικό θαύμα'' (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

ydras-11

Για τη Romfea.gr, Εμμανουήλ Πούλος

Τα καλντερίμια της Ύδρας αστράφτουν και γυαλίζουν. Οι γλυκόηχες καμπάνες δονούν την ατμόσφαιρα.

Αλαλαγμός! Σωστό πανηγύρι. Σημαίες παντούν, δίνουν το μήνυμα της Εορτής. Ο τόπος μοσχοβολά από φασκομηλιές, βασιλικούς, θυμίαμα και αγνό μελισσοκέρι.

Γιορτάζουμε την Παναγία μας. Τιμούμε μια Κοίμηση, που δεν είναι θάνατος, αλλά Μετάσταση.

Η Παναγία είναι ελπίδα, σκέπη, καταφυγή, προστασία, καύχημα, παρηγοριά, μεσίτρια, Υπέρμαχος Στρατηγός και Καθέδρα του Βασιλέως Χριστού, το γλυκό Όνομα στα χείλη κάθε πονεμένου.

Είναι η Μητέρα του Θεού και Μάνα των ανθρώπων. Δεκαπενταύγουστος στην Ύδρα. Στο μέσο του λιμανιού, το θρυλικό Μοναστήρι των Ναυμάχων.

Ο Καθεδρικός Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου, με την περιλάλητη Εικόνα της Παναγίας της Φανερωμένης, είναι το σημείο αναφοράς κάθε Υδραίου.

Εδώ χτυπά η καρδιά της Ύδρας. Ό,τι ιερότερο και πολυτιμότερο έχει τούτος ο Βράχος της Ελευθερίας, είναι η Θαυματουργή Εικόνα της Φανερωμένης, που εδώ και αιώνες αποθησαυρίζεται στον Καθεδρικό Ναό.

Κάθε Υδραίος, αλλά και κάθε πιστός προσκυνητής που καταφθάνει στο ένδοξο και κατάφορτο από Ιστορία Νησί μας, γονατίζει μπροστά της με ευλάβεια και καταθέτει πάθια και καημούς, ευχαριστία και ευγνωμοσύνη.

Είναι το Μοναστήρι των Ναυμάχων. Εδώ, συγκεντρωμένοι οι Αγωνιστές του 1821, μετέλαβαν των Αχράντων Μυστηρίων και πήραν την απόφαση να βγουν στον κατά θάλασσα Ιερό Αγώνα της Παλιγγενεσίας, με τον Μητροπολίτη Ύδρας Γεράσιμο να ευλογεί και να υψώνει τη Σημαία της Επαναστάσεως.

Εδώ και κάθε φορά, σε κάθε δυσκολία, σε κάθε άσχημη περίσταση, καταφεύγουμε οι Υδραίοι. Γιατί ξέρουμε ότι η Παναγία είναι η Μάνα μας, η Ευεργέτις του Νησιού μας, που το σκεπάζει, το ευλογεί και το προστατεύει.

Και ο Ναός της, το Μοναστήρι όπως το λέμε ακόμα και σήμερα, είναι το αποκούμπι που μας αναπτερώνει τις ελπίδες.

Σε αυτό το ιερό Παλλάδιο της Θεομήτορος, την Αγια-Σοφιά του Αργοσαρωνικού, τιμήσαμε την Κοίμηση της Θεοτόκου, πανηγυρικά, σεμνά και μεγαλόπρεπα.

Με την ομορφιά της απλότητας, που δημιουργεί κατάνυξη και ανεβάζει τις ψυχές στην εκζήτηση του όντος εφετού.

Στη διάρκεια του Πανηγυρικού Εσπερινού, ο Σεβαμσιώτατος Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, κήρυξε εμπνευσμένα το θείο λόγο.

Σε κάποια αποστροφή του λόγου του, ανέφερε ότι «στο κέντρο του Ναού και της καρδιάς μας, βρίσκεται το θαυματουργό Εικόνισμα της Παναγίας», ενώ σημείωσε ότι «η Παναγία είναι το πιο καταπληκτικό θαύμα. Ιλιγγιά ο νους, απορεί η γλώσσα και δεν μπορούμε να φθάσουμε στο βάθος του θαύματος που λέγεται Θεοτόκος. Η Παναγία μας είναι το θαύμα των θαυμάτων και μυστήριο μέγα».

Αμέσως μετά, σχηματίστηκε πάνδημη λιτανευτική πομπή ανάμεσα στα γραφικά δρομάκια της Ύδρας, με τη συμμετοχή του Ιερού Κλήρου και των αρχών του Νησιού.

Την Εικόνα της Παναγίας κρατούσαν νέοι της Ύδρας με τις παραδοσιακές ενδυμασίες των Πυρπολητών, ενώ μπροστά από τους Ναούς και τα σπίτια όπου περνούσε οι κάτοικοι υποδέχονταν την Παναγία με κεριά στα χέρια, θυμίαμα και συγκίνηση.

Πολλά μάτια βούρκωσαν, γιατί εκείνη την ώρα περνούσε από τα σπίτια η Παναγία για να τα ευλογήσει.

Αυτή η λιτανεία της Παναγίας στην Ύδρα, έχει ιδιαίτερη χάρη και ομορφιά, γιατί έχει κατάνυξη ξεχωριστή και συγκίνηση που δύσκολα περιγράφεται.

Καταλήγοντας η πομπή και πάλι στο λιμάνι, τελέστηκε η Αρτοκλασία και ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε κατάλληλα στους πολυάριθμους προσκυνητές, Υδραίους και επισκέπτες, ενώ διένειμε σε όλους μια Εικόνα της Παναγίας, όπως εικονίζεται στο τέμπλο του Ναού, χωρίς το χρυσό «πουκάμισο».

Το πρωί, στον κατάμεστο Καθεδρικό Ναό, τελέστηκε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία από το Μητροπολίτη μας, που μίλησε και πάλι όμορφα και ζεστά για το πρόσωπο της Παναγίας μας.

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του Ποιμενάρχου μας στους νέους, αλλά και στο πώς πρέπει να αντιλαμβανόμαστε το νόημα της χριστιανικής ζωής, αφού, όπως είπε, πρέπει να αγωνιζόμαστε για τη σωτηρία των συνανθρώπων μας.

Θα ήταν παράλειψη αν δεν λέγαμε ότι την ευθύνη και προετοιμασία της Πανηγύρεως και των Εκδηλώσεων «Θεομητορικά 2014» που είναι σε εξέλιξη έχει ο Προϊστάμενος του Καθεδρικού Ιερού Ναού και Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας, Πρωτ. Ακίνδυνος Δαρδανός, ο οποίος, με υποδειγματική ευταξία, έχει φροντίσει ακόμα και για την παραμικρή λεπτομέρεια.

Κλείνοντας, και ευχαριστώντας για άλλη μια φορά το Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων Romfea.gr και τον Διευθυντή Αιμίλιο Πολυγένη για τη φιλοξενία και την ομορφιά της συνεργασίας, ας κάνουμε μια ευχή: Να κρατούμε πάντα την Παναγία μας από το χέρι και Εκείνη, ως φιλόστοργη Μάνα, να μας κλείνει στην αγκαλιά Της.

Γιατί, όπως είπε και ο Μητροπολίτης, σε Αυτήν πρέπει να έχουμε όλη την ελπίδα μας και η Παναγία δεν θα μας εγκαταλείψει.

Χρόνια πολλά από στους όπου γης Υδραίους, στους όπου γης Έλληνες, στους όπου γης Ορθοδόξους. Η Παναγία μαζί μας πάντα!

ydras-1

ydras-2

ydras-3

ydras-4

ydras-5

ydras-6

ydras-7

ydras-8

ydras-9

ydras-10

ydras-12

ydras-13

ydras-14

ydras-15

Εμφανίσεις: 60973
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!