Λαμπρός ο εορτασμός του Δεκαπενταυγούστου στην Εκκλησία των Σερρών

serres-8

Mε ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάσθηκε και εφέτος το «Πάσχα του καλοκαιριού», η Κοίμηση της Παναγίας μας και στην τοπική μας Εκκλησία και ειδικά στην ομώνυμη ενορία της πόλεως μας που τιμάται στο σεπτό όνομά Της. 


Την παραμονή, Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014, τελέσθηκε ο Μέγας Αρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός μετ΄αρτοκλασίας, καθώς και ιερό, επίκαιρο κήρυγμα από τον Σεβασμιώτατο  κ. Θεολόγο.

Νωρίτερα και ενώπιον του στολισμένου με άνθη <<επιταφίου>> της Θεοτόκου ακούσθηκε ο ‘’Ύμνος της ψυχής’’, τα εγκώμια προς την Υπεραγία Θεοτόκο.

Ακολούθησε η καθιερωμένη λιτάνευση του Ιερού Επιταφίου, της επουράνιας Μητέρας μας, ενώ η καμπάνα της ενορίας ηχούσε χαρμόσυνα.


Πλήθη πιστών και προσκυνητών συνέρευσαν και φέτος για να ανάψουν το κερί της ευλαβείας τους, να πραγματοποιήσουν το τάμα τους και να ασπασθούν την Εικόνα της Παναγίας μας, την οποία στόλισαν με τα άνθη του σεβασμού και της αγάπης τους.


Το πρωί της Παρασκευής 15 Αυγούστου, τελέσθηκε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Στις ευλογημένες στιγμές της Λειτουργικής ευχαριστιακής Συνάξεως, προστέθηκε και η χαρά της εις Πρεσβύτερον Χειροτονίας του επι τετραετία ιερολογιωτάτου πρωτοδιακόνου π. Νικήτα Χαλέμη, πτυχιούχου της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ, τον οποίο ο Σεβασμιώτατος λίγο πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, προχείρισε εις Αρχιμανδρίτη.

Ο Σεβασμιώτατος απένειμε επίσης το οφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου στον εφημέριο του Ι. Ναού π. Παναγιώτη Καραμβαλάση καθώς επίσης και του Αρχιδιακόνου στον Διάκονο π. Νεκτάριο Καϊμακάμη.

Σε όλους ευχήθηκε πατρικώς, κάθε ευλογία του Θεού στο έργο τους και επικαλέσθηκε την κραταιά προστασία της Παναγίας μας στη ζωή και την διακονία τους στον αμπελώνα του Κυρίου.

Επαίνεσε επίσης τις φιλότιμες προσπάθειες του Προϊσταμένου του Ι.Ναού Αρχιμανδρίτη π. Γαβριήλ Παλιούρα και των συνεργατών του, κληρικών και λαϊκών για τον εξωραϊσμό του αυλείου χώρου, η καλαισθησία του οποίου έγινε εμφανής σε όλους τους πιστούς που παραβρέθηκαν στην γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε εφέτος η μεγάλη συμμετοχή του πιστού λαού στις λατρευτικές ακολουθίες, που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

Ένα ακόμη γεγονός ιδιαίτερης πνευματικής σημασίας καταγράφηκε στη ζωή της τοπικής μας Εκκλησίας.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, το Σάββατο 16 Αυγούστου και όπως ορίζεται από το μοναχικό τυπικό, στο Καθολικό της Ανδρώας Ιεράς Μονής της Αγίας Παρασκευής Σερρών τελέσθηκε η κουρά  του δοκίμου μοναχού Σαράντη Μπαρμπούτη, ο οποίος έλαβε το μοναχικό όνομα Πορφύριος.

Της Θείας Λειτουργίας προΐστατο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος ο οποίος και ετέλεσε  την μοναχική κουρά του π. Πορφυρίου, συμπαραστατούμενος  υπό του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Αρχιμανδρίτου π. Γαβριήλ, ιερέων της Ιεράς Μητροπόλεως και αδελφών της Ιεράς Μονής.

Κατά  την Θεία Λειτουργία και την ακολουθία της κουράς συμπροσευχήθηκαν συγγενείς και πλήθος φίλων, αλλά και προσκυνητές της Ιεράς Μονής, κατακλύζοντας το Καθολικό αλλά και τον προαύλιο χώρο της Ιεράς Μονής.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας παρετέθη το παραδοσιακό κέρασμα εις το Αρχονταρίκι της Μονής κατά την διάρκεια του οποίου ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους και έδωσε τις ευχές του τόσο στον νέο μοναχό όσο και στην αδελφότητα της Ιεράς Μονής και στους πολυπληθείς προσκυνητές.

serres-1

serres-2

serres-3

serres-4

serres-5

serres-6

serres-7

Εμφανίσεις: 53580
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!