Ο Εορτασμός της Παναγίας της Σκουπιώτισσας (ΦΩΤΟ)

n. roda 28

Νέα Ρόδα Χαλκιδικής, για την Romfea.gr, Χρήστος Καναρόπουλος

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και θρησκευτική κατάνυξη, με την συμμετοχή χιλιάδων πιστών, εορτάστηκε η απόδοση της εορτής της Κοίμησης της Θεοτόκου στον Ιερό Ναό Παναγίας Ν. Ρόδων Χαλκιδικής.

Παραμονή της μεγάλης εορτής τελέστηκε Μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας χοροστατούντους του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεοκλήτου και ιερέων της Ιεράς Μητροπόλεως ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ιερά λιτάνευση της Ιερής Εικόνος της Παναγίας της Σκουπιώτισσας στους κεντρικούς δρόμους των Ν. Ρόδων.

Τον Θείο λόγο κήρυξε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού κ. Χρυσόστομος Μαϊδώνης.

Κατά την παράδοση η εν λόγω εικόνα ανάγεται στον Ευαγγελιστή Λουκά και εις το όπισθεν μέρος της εικόνας είναι ζωγραφισμένη η Σταύρωσις του Κυρίου με κηρομαστίχη.

Όταν κατά παραχώρηση του Θεού, έλαβε χώρα η Μικρασιατική καταστροφή, τότε και οι κάτοικοι των Σκουπιών έφεραν μαζί των, ως θησαυρόν πολύτιμον και ιερόν κειμήλιον την θαυματουργόν εικόνα της Κεχαριτωμένης Θεοτόκου, της προστάτιδος των χριστιανών.

Ανήμερα της μεγάλης εορτής, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου κ. Θεοκλήτου με την συμμετοχή του Ηγούμενου της Ι. Μονής Τιμίου Προδρόμου Νικήσιανης π. Αθηναγόρα Ριγανά,, των Αρχιμανδριτών π. Θεοδοσίου Εμμανουήλ, Στεφάνου Τσιγκερλιώτη, Αναστασίου Τοπούζη, του Προϊσταμένου του Ιερού Ναού π. Βαθμολομαίου Χατζόγλου και των ιερέων πρωτ. Παναγιώτη Τσουβελέκη, Χρήστου Κότσιου, Μακαρίου Ζωνάρα και του οικ. Ιώαννη Αγγελίδη και των διακόνων π. Εφραίμ Τσόλη και Μελετίου Τσόγκα.

Ο σεπτός Ποιμενάρχης της Χαλκιδικής κ. Θεόκλητος στο μεστό κήρυγμα του προς τους πιστούς που γέμισαν την Εκκλησία της Παναγίας υπογράμμισε ότι το πρώτο ζεύγος με την ανυπακοή του στο Θεό έκλεισε την πόρτα του παραδείσου και η Κυρία Θεοτόκος με την υπακοή της στο Θεό ξεκλείδωσε τον παράδεισο. Και ο Σωτήρας Χριστός υπάκουσε στον πατέρα του Θεό για τη σωτηρία του ανθρώπου.

«Υπακοή λοιπόν σημαίνει «θάβω» το θέλημα μου και τηρώ το θέλημα του Θεού μέχρι κεραίας. Σήμερα βλέπουμε παντού και από όλους μας μια ανυπακοή. Πιστεύει ο καθένας μας ότι είναι άρχοντας του εαυτού του και κάνει ότι θέλει, προχωρώντας με αλαζονεία στη αυτοθέωση και στην αυτοσωτηρία του. Και στον εκκλησιαστικό και στον πολιτικό χώρο και στον περίγυρο μας περισσεύουν πρόσωπα που αρνούνται να υπακούσουν στο θέλημα του Θεού, εμπιστευόμενοι τον εαυτό τους και την λογική, την οποία γεννά η οίηση. Υπακοή σημαίνει το να μην εμπιστεύεται κανείς τον εαυτό του σε τίποτα μέχρι το τέλος της ζωής του. Υπακοή σημαίνει ότι διαθέτοντας απλανή πνευματικό ποδηγέτη προχωρώ στην τήρηση του λόγου του Θεού, χωρίς περικοπές, αλλά θεληματικά και υπεύθυνα. Και τούτο γιατί η υπακοή είναι υπεύθυνη και ελεύθερη επιλογή και πράξη που χαριτώνει τη ζωή» τόνισε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος κ. Θεόκλητος.

Μετά τη Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε το παραδοσιακό κουρμπάνι.

n. roda 3

n. roda 1

n. roda 2

n. roda 4

n. roda 5

n. roda 6

n. roda 7

n. roda 8

n. roda 9

n. roda 10

n. roda 11

n. roda 12

n. roda 13

n. roda 14

n. roda 15

n. roda 16

n. roda 17

n. roda 18

n. roda 19

n. roda 20

n. roda 21

n. roda 22

n. roda 23

n. roda 24

n. roda 25

n. roda 26

n. roda 27

n. roda 29

n. roda 30

n. roda 31

n. roda 32

n. roda 33

n. roda 34

n. roda 35

n. roda 36

Εμφανίσεις: 48352
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!