Η εορτή του Οσίου Ανθίμου στην Ι.Μ. Λέρου (ΦΩΤΟ)

ANTHIMOSASTYPALAIAS2014 12

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η μνήμη του οσίου πατρός Ανθίμου του εν Αστυπαλαίας στην Αστροπαλιά.

Την εορτή τίμησαν και λάμπρυναν με την παρουσία τους οι Σεβ. Μητροπολίτες Ρόδου κ. Κύριλλος και Άκρας κ. Σάββας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, συνοδευόμενοι υπό των αρχιμανδριτών Κυρίλλου Παπανθίμου και Ιωαννικίου Αναγνώστου, αλλά και οι ιερείς της Αστροπαλιάς συμμετείχαν στις εορταστικές εκδηλώσεις.

Η εκκλησιαστική επιτροπή είχε φροντίσει η εκκλησία της μεγαλόχαρης Παναγίας Πορταϊτίσσης, ένθα φυλάσσεται η θαυματουργός εικόνα και το τμήμα του δεξιού βραχίονος του Οσίου Ανθίμου, να προσδίδει τον εόρτιο και πανηγυρικό τόνο.

Το εσπέρας της Πέμπτης 3.9, βάσει προγράμματος της Ιεράς Μητροπόλεως, τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Άκρας κ. Σάββας, όπου και κήρυξε τον θείο λόγο αναφερθείς στον Άγιο Άνθιμο και την θέση της αγιότητος του ανθρώπου για την σωτηρία του.

Κατά την παράδοση, στη Ροδιά, και απέναντι από το κελί του Οσίου, ευλογήθηκε η αρτοκλασία και μετά την απόλυση ο λαός προσκύνησε το Άγιο Λείψανο του Οσίου και την θαυματουργό Εικόνα του Αγίου στο κρεβάτι που ο Άγιος έχυσε δάκρυα μετανοίας, προσευχής , αγάπης και στοργής.

Μετά τον Εσπερινό, η χορωδία της δίδος Ειρήνης Κουκουβά, τραγούδησε με συνοδεία παραδοσιακών οργάνων, τραγούδια ελληνοθρησκευτικά παρουσία των Αρχιερέων, του Δημάρχου Αστροπαλιάς κ.Π.Κονταράτου και πλήθους προσκυνητών εντοπίων, Ροδίων Αστυπαλιτών, εκδρομέων, υπό την αιγίδα της κας Γεωργιάδου Μαριά.

Η χορωδία ολοκλήρωσε το πρόγραμμά της με το Αστυπαλίτικο τραγούδι «το κάστρο της Αστροπαλιάς έχει κλειδιά κλειδώνει, έχει κοπέλες έμορφες, μα δεν τις φανερώνει, και τούρλα, τούρλα, τούρλα…», το οποίο τραγούδησε η κα Θέμις Κουλιά με μουσική υπόκρουση.

Το πρωί, εορτή του Οσίου Ανθίμου, τελέσθηκε τρισαρχιερατική Θεία Λετουργία προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ρόδου κ. Κυρίλλου, ο οποίος κήρυξε και τον θείον λόγον με θέμα «μετάνοια» και αναφέρθηκε στον Όσιο Άνθιμο «στον μετανοίας διδάσκαλο και ποδηγέτη».

Μετά την Θ. Λειτουργία σχηματίσθηκε Ιερά Πομπή κατά το έθος, λιτανευόντων των Αγίων Εικόνων της Παναγίας Πορταϊτίσσης και του Οσίου Ανθίμου, ως και το τμήμα του Ιερού του Λειψάνου, όπου προ του Δημαρχιακού Μεγάρου εψάλη αρτοκλασία και εγένετο δέησις υπέρ των όπου γης οικούντων Αστυπαλιτών.

Τους χορούς των ιεροψαλτών πλαισίωσαν ο π. Κάλλιστος Αναστασίου και ο μουσικολογιώτατος κ. Απ. Χριστοφής, δεξιά και οι κ.κ. Γ.Κολιδάκης εξ’ Αμερικής και Κ.Σταυλάς, αριστερά.

Τις εκδηλώσεις τίμησε με την παρουσία της και η ανεξάρτητη βουλευτής Δωδεκανήσου κα Μίκα Ιατρίδη.

Τέλος ο Μητροπολίτης μας ευχαρίστησε τους Αγίους Αρχιερείς για την παρουσία τους στην Αστροπαλιά, καθώς και την κα βουλευτή και ευχήθηκε στον Δήμαρχο, στους δημοτικούς συμβούλους συμπολιτεύσεως και αντιπολιτεύσεως, στους προσκυνητές, και στους όπου γης Αστυπαλίτες, όπως ο Άγιος, Όσιος πατήρ ημών Άνθιμος πρεσβεύει στον Κύριο της δόξης υπέρ υγείας και θείας βοηθείας.

ANTHIMOSASTYPALAIAS2014 1

ANTHIMOSASTYPALAIAS2014 2

ANTHIMOSASTYPALAIAS2014 5

ANTHIMOSASTYPALAIAS2014 6

ANTHIMOSASTYPALAIAS2014 8

ANTHIMOSASTYPALAIAS2014 9

ANTHIMOSASTYPALAIAS2014 10

ANTHIMOSASTYPALAIAS2014 13

ANTHIMOSASTYPALAIAS2014 14

ANTHIMOSASTYPALAIAS2014 15

Εμφανίσεις: 44371
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!