Το Γενέσιον της Θεοτόκου στην Ιερισσό (ΦΩΤΟ)

ierisos-9

Για την Romfea.gr, Ιωάννης Γκέντσος

Με μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα εορτάστηκε η μεγάλη θεομητορική Εορτή του Γενεσίου της Θεοτόκου εις τον ομώνυμο Ιερό Καθεδρικό Ναό της Ιερισσού Χαλκιδικής.

Του πανηγυρικού Όρθρου και της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβασμιωτάτος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος ενώ συμμετείχαν σ’ αυτήν ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Μαϊδώνης, οι αγιορείτες Αρχιμανδρίτες π. Θωμάς Κύκλος και π. Φίλιππος Παπαναστασόπουλος, ο πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης π. Βαρθολομαίος Χατζόγλου, οι πρωτοπρεσβύτεροι π. Εμμανουήλ Λούπος και Στυλιανός Κατσίφος, ο οικονόμος π. Ιωάννης Δραγώης, ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού οικ. π. Μακάριος Ζωναράς και οι ιεροδιάκονοι π. Εφραίμ Τσόλης και Μελέτιος Τσόγκας.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προς το πολυπληθές εκκλησίασμα και τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών του Δήμου Αριστοτέλη ο σεπτός Ποιμενάρχης της Χαλκιδικής κ. Θεόκλητος αναφέρθηκε μεστά στη μεγάλη εορτή του Γενεσίου της Υπεραγίας Θεοτόκου τονίζοντας ότι προσήλθαμε σήμερα στην κυριώνυμη ημέρα της Εορτής για να δοξολογήσουμε το όνομα του Θεού και να τον ευχαριστήστουμε ιδιαιτέρως γιατί μας έκανε την τιμή και μέσα από το ανθρώπινο γένος διάλεξε ό,τι το ωραιότερο, ό,τι το ομορφότερο, ό,τι το πιο αγνό, τη Θεοτόκο Μαρία, και μέσα από τα αίματα της επραγματοποίησε την ανθρώπινη σωτηρία.

Για τούτο ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός μας λέει το περίφημο «τούτο το όνομα (Θεοτόκος) άπαν το μυστήριο της οικονομίας συνίστησι» σήμειωσε ο Σεβασμιώτατος.

«Θα παρατηρήσατε αδελφοί μου ότι η Αποστολική περικοπή που αναγνώσθηκε σήμερα δεν αναφέρεται στην Παναγία αλλά στον Χριστό. Και αυτό γιατί η Παναγία δεν μετέχει της Αγίας Τριάδος αλλά είναι η θύρα μέσα από την οποία γνωρίζουμε τον Χριστό, χωρίς την Παναγία δεν ερμηνεύεται ο Χριστός στον κόσμο. Απολαμβάνουμε την σωτηρία από τον Κυρίο διά της μεσιτείας και των πρεσβειών της Θεοτόκου» είπε χαρακτηριστικά και ανέλυσε το κομμάτι του Απόστολου Παύλου που λέει: «προσερχώμεθα ουν μετά παρρησίας τω θρόνω της χάριτος ίνα λάβομεν έλεον και χάριν εύρωμεν εις εύκαιρον βοήθεια». 

Έχει ανάγκη ο κόσμος να ζει και να παρουσιαστεί μπροστά στο θρόνο του Κυρίου και να λάβει έλεος και βοήθεια.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος κ. Θεόκλητος μίλησε ότι ο Θεός δεν είναι όπως θέλει να τον παρουσιάζει η Σχολαστική δυτική Θεολογία ως δυνάστη, πατριό και τιμωρό αλλά είναι αγάπη και δικαιοσύνη, πνεύμα φιλάνθρωπον, ανακαινιστικόν και μεταμορφωτικόν. «Ο Θεός αγάπη εστί και η αγάπη έξω βάλλει το φόβο» είπε και συμπλήρωσε:

«παρήλθε η σκιά του νόμου της χάριτος ελθούσης» ψάλλουμε στην ορθόδοξη υμνογραφία μας. Το πρόσωπο του Θεού στην ορθόδοξη θεολογία και μάλιστα στους νηπτικούς πατέρες είναι συνηφασμένο με ανείπωτους γλυκασμούς και ανεκλάλητους στεναγμούς ανακουφίσεως του ανθρωπίνου προσώπου.

ierisos-1

ierisos-2

ierisos-3

ierisos-4

ierisos-5

ierisos-6

ierisos-7

ierisos-8

ierisos-10

ierisos-11

ierisos-12

ierisos-13

ierisos-14

ierisos-15

ierisos-16

ierisos-17

Εμφανίσεις: 67175
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!