Εορτασμοί για την 71η επέτειο βυθίσεως του Α/Τ ''Β.ΟΛΓΑ'' (ΦΩΤΟ)

BAS.OLGA2014 73

Την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014 εορτάσθηκε στη Λέρο με ιδιαίτερη επισημότητα, η 71η επέτειος (1943–2014) από την βύθιση του ένδοξου Αντιτορπιλικού του Πολεμικού μας Ναυτικού «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ». Παράλληλα η Εκκλησία μας εόρτασε την Μετάσταση του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου.

Την Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου στις 6:00΄ το απόγευμα, ετελέσθη μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ.κ. Παϊσίου, συμπαραστατουμένου υπό του Ιερού Κλήρου της Νήσου, παρουσία πυκνού εκκλησιάσματος, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Λακκί.

Την επομένη, Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου, στον ίδιο Ιερό Ναό, ο Μητροπολίτης ετέλεσε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία συμπαραστατούμενος υπό του Ιερού Κλήρου της Νήσου, ετέλεσε μνημόσυνο υπέρ μακαρίας μνήμης και αιωνίου αναπαύσεως του Κυβερνήτου, Αξιωματικών, Υπαξιωματικών και Ναυτών του Α/Τ «Βασίλισσα Όλγα», οι οποίοι έπεσαν στον υγρό τάφο υπέρ Πατρίδος, κατά την αποφράδα εκείνη ημέρα της 26ης Σεπτεμβρίου 1943, όταν τα Γερμανικά στούκας, στο λιμάνι του Λακκίου, εβομβάρδισαν το ένδοξο πλοίο του πολεμικού μας Ναυτικού.

Κατόπιν, βάσει επισήμου προγράμματος που εξέδωσε το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, ετελέσθη Δοξολογία παρουσία του Υφυπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Ιωάννη Λαμπρόπουλου, του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναυάρχου Ευαγγέλου Αποστολάκη, των βετεράνων του Β΄ Π.Π. και διασωθέντος του Α/Τ «Β.Όλγα» κ.Αθανασίου Ανδριανάκη και του αγγλικού “Intrepid”, των εκπροσώπων των επιζώντων του Α/Τ «Β.Όλγα», των βουλευτών Δωδ/σου κ.κ. Β.Υψηλάντη και Δ.Γάκη, του Γ.Γ. Αποκ/νης Δ/σης Αιγαίου κ.Σπ.Σπυρίδωνος, του χωρικού Αντιπεριφερειάρχη κ.Χ.Κόκκινου, του Επάρχου κ. Ι.Θεμέλαρου, του Δημάρχου Λέρου κ.Μιχαήλ Κόλια, και λοιπών πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών, Σωμάτων Ασφαλείας, Φορέων και Συλλόγων, κλπ.

Μετά το πέρας της Δοξολογίας, στο μνημείο των πεσόντων του Α/Τ «Β.Όλγα», έλαβε χώρα επιμνημόσυνος δέησις, προσκλητήριο των πεσόντων με ριπές όπλων, ενός λεπτού σιγή, ανάκρουσις του Εθνικού Ύμνου και καταθέσεις στεφάνων. Τον πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνησε ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης.

Κατόπιν, ο Μητροπολίτης μετά των επιζόντων και των συγγενών των πεσόντων του Α/Τ «Β.Όλγα», των Αρχών και πολλών πολιτών, επιβιβάσθηκαν στην Κ/Φ «ΑΗΤΤΗΤΟΣ» του Πολεμικού μας Ναυτικού, και έρριψαν στεφάνια στην θέση βύθισης του αντιτορπιλικού, εντός του λιμένος του Λακκίου.

Στις 12:30΄ έλαβε χώρα εκδήλωσις – παρουσίαση αφιερώματος από την πολιτιστική ομάδα «Αρχιπέλαγος» – στο κινηματοθέατρο Λακκίου, με θέμα «Η Μάχη της Λέρου».

Μετά το πέρας της εκδήλωσης η διοίκηση του Πολεμικού Ναυτικού δεξιώθηκε τις Αρχές, τους επιζώντες, συγγενείς, και τους προσκεκλημένους.

Τιμές, τόσο στη Δοξολογία όσο και στις υπολοίπες τελετές, απέδωσαν αγήματα των ναυλοχούντων πολεμικών πλοίων Φ/Γ «ΣΑΛΑΜΙΣ», Κ/Φ «ΑΗΤΤΗΤΟΣ», άγημα του 588ΤΕ, και η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού. Σημαντική και ιδιαίτερα επιβλητική ήταν η παρουσία της φρεγάτας του Πολεμικού μας Ναυτικού «ΣΑΛΑΜΙΣ», που έλαβε μέρος τις τελετές της 71ης επετείου βυθίσεως του ένδοξου Α/Τ «ΒΑΣ.ΟΛΓΑ».

BAS.OLGA2014 18

BAS.OLGA2014 25

BAS.OLGA2014 39

BAS.OLGA2014 48

BAS.OLGA2014 53

BAS.OLGA2014 65

Εμφανίσεις: 29927
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!