Πανήγυρις Αγίου Δημητρίου στην Ύδρα (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

ydra-16

Για τη Romfea.gr, Εμμανουήλ Πούλος

Με κατάνυξη και θρησκευτική λαμπρότητα, στολισμένος και όμορφος όπως πάντα, ο Ιερός Ενοριακός Ναός Αγίου Δημητρίου Ύδρας, κτίσμα του 1815, εόρτασε την Ιερά Μνήμη του Προστάτου και Εφόρου της ομώνυμης Ενορίας.

Στις Ακολουθίες του Εσπερινού και του Όρθρου, αλλά και στη Θεία Λειτουργία, προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, συμπαραστατούμενος από τον Ιερό Κλήρο της Νήσου.

Παρέστησαν οι αρχές και πλήθος κόσμου που έσπευσε να προσκυνήσει την Εικόνα του Μυροβλήτου Αγίου και το απότμημα του Ιερού Λειψάνου του.

Ο Μητροπολίτης Ύδρας, κήρυξε εμπνευσμένα το Θείο Λόγο.

Στον Εσπερινό αναφέρθηκε στον Άγιο Δημήτριο και τους Αγίους Μάρτυρες που περιφρόνησαν την κοσμική εξουσία, λέγοντας ότι «είναι απέναντι από την εξουσία, δεν συνθηκολόγησαν ποτέ, έδωσαν αγώνα, είναι αντιστασιακοί, έχουν την αγία ανταρσία εναντίον εκείνων που τους επιβάλουν να αρνηθούν το Χριστό. Ποτέ δεν συμμάχησαν με την εξουσία, ποτέ. Είναι αντιεξουσιαστές με την έννοια ότι είναι απέναντι κάθε εξουσίας που πολεμάει το Χριστό και την αλήθεια, άρα σήμερα εμείς οι Χριστιανοί είμαστε απέναντι σε οποιονδήποτε πολεμά την πίστη μας. Όποιος πολεμάει την πίστη, εμείς έχουμε εδώ το Ευαγγέλιο, είμαστε απέναντι των δογμάτων του Καίσαρος... Οι Μάρτυρες και οι Χριστιανοί αναστάτωσαν τον κόσμο... Οι τρανοί φοβήθηκαν και φοβούνται μερικούς Χριστιανούς», ενώ αναφέρθηκε και σε μια συνάντησή του με τον Όσιο Ιουστίνο Πόποβιτς, λέγοντας ότι η εξουσία τότε «φοβόταν ένα γέροντα 85 ετών... Εμείς κηρύσσουμε Ιησούν Χριστόν Εσταυρωμένον και Αναστάντα... Ανέστη ο Χριστός και αυτή είναι η δύναμίς μας». Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του Μητροπολίτου στους Χριστιανούς που σφαγιάζονται στη Μέση Ανατολή, τονίζοντας ότι «πιστεύουν στην Ανάσταση και γι'αυτό δεν γίνονται αρνητές».

Επίσης, σε κάποια αποστροφή του λόγου του, συμβούλευσε τους Σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού, που ήταν παρόντες, να παίρνουν δύναμη από τον Αναστημένο Ιησού.

Ακολούθησε Λιτανευτική πομπή, στα γραφικά δρομάκια της Ύδρας και το λιμάνι, όπου την Εικόνα του Αγίου κρατούσαν οι Σπουδαστές.

Λίγο πριν την απόλυση του Εσπερινού, ο Εφημέριος του Ιερού Ναού, Πρωτοπρεσβύτερος Ιωαννίκιος Καλαφάτης, διάβασε το Ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, με το οποίο ο Μητροπολίτης κ. Εφραίμ ανακηρύσσεται Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 200 ετών από της κτίσεως του Ναού και της αδιάκοπης Λειτουργίας του ως Ενοριακού (1815-2015).

Οι εκδηλώσεις αυτές προγραμματίζονται για το έτος 2015.

Ο Μητροπολίτης απάντησε ευχαριστώντας ενώ τόνισε ότι αυτό το γεγονός πρέπει να εορταστεί πανδήμως και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «σε αυτό πρέπει να συμμετέχουν όλες και όλοι, γι'αυτό από απόψε επιστρατεύεται όλη η Ενορία, ώστε να εορτάσουμε όπως πρέπει αυτή το σπουδαίο και ιστορικό γεγονός της ιδρύσεως του Ναού, που έχει πλούσια Ιστορία».

Το πρωί στη Θεία Λειτουργία, ο Σεβασμιώτατος ανέλυσε την Ευαγγελική περικοπή, με γλώσσα απλή, λέγοντας ότι «Διώχνουμε το Χριστό από τη ζωή μας, γιατί δεν έχουμε καταλάβει τί είναι ο Χριστός, γιατί έχουμε δώσει την καρδιά μας στα πράγματα του κόσμου τούτου κι έτσι δεν μας συγκινεί ο Χριστός ούτε το Ευαγγέλιο. Λείπει από τη ζωή μας ο Χριστός, γι'αυτό δεν έχουμε ούτε ζωή, ούτε φως, ούτε χαρά, ούτε ειρήνη, ούτε τίποτε... Προχωράμε και οι κοινωνίες προχωρούν πιο σκληρά. Υβρίζουν το Χριστό, βλασφημούν το Χριστό, γκρεμίζουν με λύσσα τις Εκκλησίες του Χριστού... Είναι μεγάλο θέμα να καταλάβουμε τί είναι ο Χριστός... Γι' αυτούς που πιστεύουν στο Χριστό, ο άνθρωπος έχει αξία όση όλη η γη. Ανοίξτε το Ευαγγέλιο και θα το δείτε... Για να βρούμε το Χριστό πρέπει να ψάξουμε στην καρδιά μας. Η καρδιά είναι η διάθεση του ανθρώπου. Και αν έχεις καλή διάθεση, τότε θα γνωρίσεις και θα αγαπήσεις το Χριστό... Να πιστέψουμε στο Χριστό, να αγαπήσουμε την Εκκλησία... Σήμερα γιορτάζουμε τον Άγιο Δημήτριο. Άνθρωπος σαν εμάς, λεβέντης, παλικάρι, όμορφος, ερωτικός, είχε τα πάντα, με εξουσία... Όμως, δεν είχε δώσει την καρδιά του ούτε στους έρωτες, ούτε στη δόξα, ούτε στο χρήμα, ούτε στη δύναμη. Είχε δώσει την καρδιά του στο Χριστό... Θυσιάζει τη ζωή του, για να κερδίσει τη ζωή του. Εγκατέλειψε τα πάντα που εμείς νομίζουμε σπουδαία και έγινε μεγάλος και σπουδαίος και ζει ανάμεσά μας». Κλείνοντας, προέτρεψε τους πιστούς «να νιώσουμε επιτέλους τί είναι ο Χριστός, τί είναι το Ευαγγέλιο, τί είναι η Εκκλησία. Κι αν τα νιώσουμε αυτά, τότε τις Κυριακές οι Εκκλησίες θα είναι γεμάτες».

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, προσφέρθηκε σε όλους παραδοσιακό κέρασμα, όπως και στον Εσπερινό, καθώς και ένα βιβλίο με το βίο του Αγίου Δημητρίου, ενώ ο Εφημέριος πριν την απόλυση ευχαρίστησε τον Ποιμενάρχη και όσους συνέβαλαν στην επιτυχία της Πανηγύρεως και ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε «ο Άγιος Δημήτριος να δίνει τη χάρη του, ώστε να αισθανόμαστε την παρουσία του».

Την επομένη το πρωί, στον ίδιο Ναό, τιμήθηκε η Μνήμη του Αγίου Νέστορος και αναπέμφθηκε δέηση υπέρ αναπαύσεως των Κτητόρων του Ναού, των πάλαι ποτέ Εφημερίων, Ιεροψαλτών, Εκκλησιαστικών Συμβούλων και Δωρητών.

Ολόθερμη ευχή από καρδιάς, ο «Θεός του Δημητρίου» να βοηθάει όλους τους ανθρώπους που Τον επικαλούνται, όλους που φέρουν το όνομα του Αγίου και όλους που τιμούν "τον μέγαν οπλίτην και αθλητήν, τον στεφανηφόρον και εν μάρτυσι θαυμαστόν, τον λόγχη τρωθέντα πλευράν ως ο Δεσπότης", όλους εκείνους που προσβλέπουν με θάρρος και ελπίδα στον "συμπαθέστατον Κυρίου Μάρτυρα" και του λένε με πίστη "Δεύρο Μάρτυς Χριστού προς ημάς".

Άγιε Δημήτριε, Μυροβλήτα και Θαυματουργέ, είσαι νέος, ευσταλής, στρατιώτης ανίκητος, αθλοφόρος ένδοξος, κραταιός και ρωμαλέος, και ακούς τις προσευχές όλων. «Σκέπε ημάς»!

Σκέπε τη Μακεδονία μας! Άγιε Δημήτριε, Έλληνα Άγιε, φύλαγε την Πατρίδα μας!

ydra-1

ydra-2

ydra-3

ydra-4

ydra-5

ydra-6

ydra-7

ydra-8

ydra-9

ydra-10

ydra-11

ydra-12

ydra-13

ydra-14

ydra-15

ydra-17

ydra-18

ydra-19

ydra-21

ydra-22

Εμφανίσεις: 27757
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!