Ο Χαλκίδος Χρυσόστομος σε Ενορίες και Μοναστήρια της Β. Ευβοίας

haklidos

Από την Τετάρτη 29 Οκτωβρίου το βράδυ, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, συνοδευόμενος από τον Αρχιμ. Νικηφόρο Ευσταθίου – Αρχιερατικό Επίτροπο Χαλκίδος και τον Πρωτοδιάκονο Νεκτάριο Ευγενικό, επισκέπτεται την περιοχή της Βορείου Ευβοίας για να επικοινωνήσει με τους συνεργάτες του Ιερείς και τους ευλογημένους χριστιανούς του.

Την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014 το πρωί επισκέφθηκε την γυναικεία Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Γαλατάκη στη Λίμνη, ενώ το απόγευμα μετέβη στην Ενορία Αγίων Αναργύρων Καμαρίων, όπου μαζί με Κληρικούς της Ιστιαίας και της ευρύτερης περιοχής και τους πιστούς της Ενορίας, υποδέχθηκαν τα Άχραντα Πάθη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, μια σπουδαία παρακαταθήκη της Πίστεως μας, που φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Ταξιαρχών Αιγιαλείας και είναι δωρεά, προς την Ι. Μονή, των αυτοκρατόρων Θωμά και Δημητρίου Παλαιολόγων.

Πιο συγκεκριμένα στην ιερή θήκη των Αχράντων Παθών φυλάσσονται τμήματα Τιμίου Ξύλου, Ακανθίνου Στεφάνου, Χλαμύδος, Σπόγγου, και ο Ιερός Βόστρυχος του Τιμίου Προδρόμου.

Η υποδοχή έγινε στην είσοδο του χωριού και μετά την άφιξη της ιεράς πομπής στον Ι. Ναό έλαβε χώρα η ακολουθία του Εσπερινού, όπου ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε και εν συνεχεία κήρυξε τον θείο λόγο, αναφερόμενος στην αξία των πνευματικών θησαυρών των Αχράντων Παθών, τα οποία αποτελούν έμβλημα της σωτηριώδους, υπέρ ημών, Θυσίας του Κυρίου μας.

Ανέφερε επίσης ότι κατά καιρούς πολλοί αιρετικοί καπηλεύονται τα ιερά σύμβολα με σκοπό να προσεταιρίζονται και να πλανεύουν, από τη ορθή πίστη ανθρώπους.

Αργότερα επεσήμανε την ευθύνη μας ως Χριστιανών, όταν αφήνουμε τόπο στην αμαρτία και έτσι οδηγούμε το Χριστό ξανά στο Πάθος και το Σταυρό. Κλείνοντας, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον Καθηγούμενο της Ι. Μονής Ταξιαρχών Αιγιαλείας Αρχιμ. Καλλίνικο Πουλή και τη συνοδεία του, οι οποίοι υποβλήθηκαν στον κόπο να μεταφέρουν, με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου και έγκριση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος τα Άχραντα Πάθη.

Την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου και το Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014 πανηγύρισε η Ι. Μονή Οσίου Δαυΐδ του Γέροντος Λίμνης. Το απόγευμα της Παρασκευής ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό και στην Ι. Παράκληση προς τιμήν του Οσίου.

Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος ομίλησε διδακτικά προς το πλήθος των προσελθόντων προσκυνητών, με θέμα την καλλιέργεια των χριστιανικών αρετών, όπως η υπακοή, η νηστεία και η προσευχή, τις οποίες ο Όσιος Δαυΐδ καλλιέργησε εν ασκήσει ως γνήσιος οπαδός του Χριστού.

Κατά την κυριώνυμη ημέρα της πανηγύρεως, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία, έχοντας συλλειτουργούς, εκτός από τον άγιο Καθηγούμενο Αρχιμ. Γαβριήλ Εμμανουηλίδη και πολλούς Ιερείς της Ιεράς μας Μητροπόλεως, όπως και παρεπίδημους-προσκυνητές, αλλά και τους Ιερομονάχους αδελφούς της Μονής.

Μετά την ανάγνωση της διατεταγμένης περικοπής του Ευαγγελίου (Λουκ. 8, 16-21), ο Σεβασμιώτατος κήρυξε τον θείο λόγο, διασαφηνίζοντας τις ξεκάθαρες προϋποθέσεις, που ο Χριστός θέτει για να γίνουμε «συγγενείς» Του, τονίζοντας ότι ο Όσιος Δαυΐδ τήρησε αυτές τις προϋποθέσεις και γι' αυτό προσκολλήθηκε δια βίου στο Χριστό και τον σωτήριο λόγο Του.

Λίγο πριν την απόλυση ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε την χαρά του για την παρουσία του στο Μοναστήρι και την συγκίνηση του για την πολυπληθέστατη παρουσία των πιστών προσκυνητών, οι οποίοι, παρά το δριμύ ψύχος κατέκλυσαν την Ι. Μονή, ενώ συνεχάρη τον Πρωτοψάλτη του Ι. Προσκυνήματος Παναγίας Σουμελά Βεροίας κ. Βασίλειο Φωτιάδη και τους περί αυτόν ιεροψάλτες, οι οποίοι διηκόνησαν το αναλόγιο, τους αδελφούς της Μονής και όλους τους διακονήσαντες την Ιερά Μονή για την αγαθή έκβαση της πανηγύρεως και ευχήθηκε σε όλους εόρτια.

Η πάντα φιλόξενη Ι. Μονή Οσίου Δαβίδ επεφύλασσε για όλους τους προσκυνητές, και τις δύο ημέρες, ζεστή φιλοξενία και διανομή ευλογημένου φαγητού.

Την Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014 το πρωί, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Ι. Ναό Αγίου Γεωργίου του ομωνύμου χωριού της Ιστιαίας.

Κατά τη διάρκεια της θείας λειτουργίας, μετά την ανάγνωση του Ευαγγελίου, ο Σεβασμιώτατος κήρυξε τον θείο λόγο, λαμβάνοντας ως έναυσμα το περιεχόμενο της περικοπής (Λουκ. 16, 19-31) και τόνισε πόσο σημαντικό είναι να διαχειριζόμαστε, προς σωτηρίαν, την όποια κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, θέτοντας ως απαραίτητη προϋπόθεση την πίστη στις αποκεκαλυμμένες αλήθειες της Αγίας Γραφής και την προσαρμογή του τρόπου ζωής μας σύμφωνα με αυτές.

Λίγο πριν την απόλυση ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε προς τους πιστούς τη χαρά του για την πληθωρική παρουσία τους και συνεχάρη τον ευλαβή εφημέριο της Ενορίας, Ιερέα Κωνσταντίνο Σταματόπουλο και τους ενορίτες του για τον ευπρεπέστατο και εύτακτο ενοριακό ναό τους, που καθρεφτίζει το ενδιαφέρον και την αγάπη τους για το Θεό και τους Αγίους Του.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος μετέβη στην πανηγυρίζουσα γυναικεία Ι. Μονή Αγ. Γεωργίου Ηλίων, όπου χοροστάτησε στον τελεσθέντα Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό και ομίλησε επίκαιρα στους, από νωρίς, προσελθόντες πιστούς.

Μάλιστα στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος ανέφερε εν συντομία το ιστορικό του εορτάσιμου γεγονότος της ανακομιδής των λειψάνων του Αγ. Γεωργίου και ανέλυσε την πίστη της Εκκλησίας, ότι το σώμα κάθε ανθρώπου αποτελεί ναό και κατοικητήριο του Αγίου Πνεύματος και ανεφέρθη και στο ζήτημα της λεγομένης «καύσεως των νεκρών», εκφράζοντας την διδασκαλία της Εκκλησίας.

Όλοι οι προσκυνητές, μετά το πέρας του Εσπερινού, είχαν την ευλογία να απολαύσουν τη ζεστή και παραδοσιακή φιλοξενία της Ι. Μονής.

Ο Σεβασμιώτατος σήμερα το πρωί θα έχει συνεργασία με το Διοικητικό Συμβούλιο του Βησσαριωνείου Γηροκομείου Ιστιαίας για το ζήτημα της ανέγερσης του νέου Γηροκομείου στο Φιλανθρωπικό Ίδρυμα της Αγίας Μαγδαληνής στην Ιστιαία, ενώ την Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 5:30 μ.μ. θα παρευρεθεί, συν Θεώ, στην 2η Εσπερίδα, την οποία διοργανώνει ο Τομέας Ποιμαντικής των Αιρέσεων Βορείου Ευβοίας της Ιεράς Μητροπόλεως, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Γυμνασίου Ιστιαίας, με θέμα της Εσπερίδος: «Κάπνισμα, Ναρκωτικά, 'Ψυχοναρκωτικά' - Από την εν Χριστώ ελευθερία, στη δουλεία των εξαρτήσεων».

haklidos1

haklidos2

haklidos3

haklidos4

haklidos5

haklidos6

haklidos7

Εμφανίσεις: 44405
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!