Ομιλία με θέμα: «Η ανατροφή των παιδιών κατά τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο»

karmas

Στις 3 Νοεμβρίου 2014 πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνάντηση στα πλαίσια της Σχολής Γονέων της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Καλλιθέας της πόλεως του Αιγίου, με την μέριμνα και φροντίδα των εφημερίων π. Ιωάννου και Βασιλείου Πετροπούλου.

Μετά από την Παράκληση προς την Παναγία, ακολούθησε η ομιλία του ΠανοσιολογιωτάτουΑρχιμανδρίτου  π. Ιερωνύμου Κάρμα, Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου και Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, με θέμα «Η ανατροφή των παιδιών κατά τον άγιο Ιωάννη το Χρυσόστομο».

Ο ομιλητής, αφού αναφέρθηκε εν συντομία στα ποικίλα προβλήματα που απασχολούν την σύγχρονη οικογένεια, τα οποία συχνά οδηγούν το ανδρόγυνο στη λύση του γάμου με θύματα τα παιδιά, αναφέρθηκε στην μέριμνα των γονέων για την ανατροφή των παιδιών τους την εποχή του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου και υπογράμμισε ότι η αδιαφορία για την πνευματική συγκρότηση των νέων, για την ηθική τους ολοκλήρωση, ήταν το πρώτο γνώρισμα της στάσεως των γονέων κατά της εποχή του Αγίου Ιωάννου.

Τα σχέδιά τους για το μέλλον των παιδιών αποκλειστικά και μόνον περιορίζονταν στο να επιτύχουν επαγγελματικά στη ζωή, στο να ευημερήσουν.

Στα πλαίσια αυτών των στόχων οι γονείς φρόντιζαν να εξασφαλίσουν όλες τις υλικές ανέσεις για τα παιδιά τους, δεν λογάριαζαν δε έξοδα και κόπους και θυσίες για να βρουν τα κατάλληλα σχολεία, τους καλυτέρους διδασκάλους, ώστε να αποκτήσουν τα παιδιά τα εφόδια εκείνα που θα τα βοηθούσαν στην κοσμική ζωή και καριέρα τους.

Ο Άγιος Ιωάννης, στην παιδαγωγική του διδασκαλία, επισημαίνει ότι οι γονείς θα πρέπει να διδάξουν στα παιδιά τους από την πιο μικρή τους ηλικία τις αρετές.

Για να επιτύχει η οργάνωση της ψυχής του παιδιού, πρέπει ιδιαιτέρως να ελέγχεται τί μπαίνει μέσα εις αυτήν, τί μορφωτικό υλικό προσφέρεται.

Η επιλογή λοιπόν του μορφωτικού υλικού έχει αποφασιστική σημασία. Από τις αισθήσεις εισέρχονται όλες οι εντυπώσεις και οι ερεθισμοί από τον εξωτερικό κόσμο. Αν ανεξέλεγκτα αφήσουμε από τις πύλες αυτές των αισθητηρίων οργάνων να περνούν όλες οι εντυπώσεις και οι εξωτερικοί ερεθισμοί ανεξέλεγκτα, το παιδί οπωσδήποτε θα αλωθεί και θα καταστραφεί, διότι η δύναμη αντιδράσεως του μικρού παιδιού δεν είναι μεγάλη.

Ο γονέας θα πρέπει να ελέγχει κάθε αίσθηση του μικρού παιδιού ξεχωριστά, τί πρέπει να βλέπει το παιδί, να ακούει, να λέει, να γεύεται και να εγγίζει.

Η αυστηρότητα είναι ουσιώδης παράγων επιτυχίας του παιδαγωγικού έργου. Αυστηρότητα όμως μετρημένη και συνεπής, η οποία ούτε σε μόνιμη βαναυσότητα καταλήγει ούτε όμως αφήνει την εντύπωση ότι είναι πλαστή.

Ο συνεχής ξυλοδαρμός π.χ. δεν είναι ορθός τρόπος επιβολής ποινών. συνηθίζει το παιδί το ξύλο και δεν συνετίζεται. Η απειλή για επιβολή τιμωρίας, η οποία κάπου-κάπου θα επιβάλλεται, ώστε να φοβάται το παιδί την τιμωρία και να μη νομίσει ότι είναι μόνο λόγια, είναι ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος επιβολής τιμωριών. Συνεχής αυστηρότητα δεν επιτρέπεται, διότι εκ φύσεως ο άνθρωπος χρειάζεται χαλαρότητα και άνεση•

Ιδιαιτέρως, ο άγιος Ιωάννης, επιμένει στο θέμα της φροντίδας για το τί πρέπει να ακούει και τί πρέπει να βλέπει το παιδί. Όσα δε εν προκειμένω λέγει ισχύουν απείρως περισσότερο για την αγωγή των σημερινών νέων, διότι τα μέσα πληροφορήσεως και ενημερώσεως, ιδίως το ίντερνετ και η τηλεόραση πολιορκούν όντως την ακοή και την όραση των νέων, που γίνονται πύλες για να εισέλθει στον εσωτερικό κόσμο των νέων, τελείως ανεξέλεγκτα, χαμηλής ποιότητος ή και επικίνδυνο ηθικώς υλικό.

Και κατέληξε με την παρατήρηση ότι η επίδραση του περιβάλλοντος, το έγκαιρο της αγωγής, ο τρόπος επιβολής της τιμωρίας, η επιλογή αυτών που βλέπει και ακούει ο νέος, η προσοχή στη σεξουαλική αγωγή του, είναι θέματα που προβληματίζουν και τους σημερινούς γονείς και τους σημερινούς παιδαγωγούς.

Η επόμενη συνάντηση στη Σχολή Γονέων θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 17 Νοεμβρίου με ομιλητή τον κ. Σωτήριο Μπαλατσούκα, Καθηγητή της Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης, και θέμα «Συμβουλές Αγίων και συγχρόνων Γερόντων για την οικογένεια, τους γονείς και τα παιδιά».

Εμφανίσεις: 43152
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!