Ο Χαλκηδόνος σε εκδήλωση για τον Ιωάννη Μητράκα στην Κομοτηνή

mh4

Τήν Παρασκευήν τό ἀπόγευμα, 28ην Νοεμβρίου 2014, ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας καί Κομοτηνῆς κ. Παντελεήμων, ἐπευλόγησε τήν ἡμερίδαν τοῦ Τμήματος Ἱστορίας καί Ἐθνολογίας τῆς Σχολῆς Κλασικῶν καί Ἀνθρωπιστκῶν Σπουδῶν τοῦ Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, τήν διοργανουμένην πρός τιμήν τοῦ Θρακιώτη Ζωγράφου καί Ἁγιογράφου κ. Ἰωάννη Μητράκα.

Εἰς τήν ἡμερίδαν παρέστησαν καί ὡμίλησαν περί τοῦ τιμωμένου προσώπου, ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Ἀθανάσιος, διακεκριμένοι Καθηγηταί καί ὑποψήφιοι Διδάκτορες, οἱ ὁποῖοι παρουσίασαν τό καλλιτεχνικό ἔργο τοῦ κ. Μητράκα.

Ἡ προσφώνησις τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Παντελεήμονος εἰς τήν ἡμερίδα ἔχει ὡς ἑξῆς:

‘’Ο Άρχων Μαΐστωρ της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, εκλεκτός Θρακιώτης ζωγράφος και αγιογράφος κ. Ιωάννης Μητράκας, αποτελεί σπουδαίο πολιτισμικό κεφάλαιο για τη Θράκη, για τη νεοελληνική τέχνη και για το Γένος μας.

Το αποδεικνύει αυτό το έργο του, το καταδεικνύει η εκλεκτή σύναξη ειδικών επιστημόνων που θα αναφερθούν σήμερα στο έργο του και το επικυρώνει η παρουσία ανάμεσά μας του πολιού Σεβασμιωτάτου Γέροντος Μητροπολίτου Χαλκηδόνος κ. Αθανασίου, ειδικού επίσης και λογίου μελετητού του ζωγράφου μας.

Έργα του κ. Μητράκα κοσμούν δημόσια καταστήματα, γραφεία και ιδιωτικές συλλογές στην Κομοτηνή, στην Αλεξανδρούπολη καί στην Ξάνθη, σε ολόκληρο τον Θρακικό χώρο, ενώ έργα των χειρών του είναι και οι τοιχογραφίες που κοσμούν το Ναό του διορθοδόξου κέντρου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο Σαμπεζύ της Γενεύης, έργα προτώτυπα, εδραζόμενα στην παράδοση αλλά ταυτοχρόνως και δημιουργικά.

Ο Γιάννης Μητράκας συνομιλώντας με την παράδοση της ελληνικής ζωγραφικής έχει δημιουργήσει ένα δικό του κόσμο, ένα «Θρακικό σύμπαν», όπως έχει γράψει ο επιστημονικός υπεύθυνος της ωραίας και προτώτυπης αυτής ημερίδας, ο Καθηγητής Λαογραφίας του Πανεπιστημίου μας κ. Μανώλης Βαρβούνης.

Κι αυτό το σύμπαν είναι που δίνει στο έργο του το χαρακτήρα μιας ανασύνθεσης των παλαιών και μιας αναδιάταξης των καθιερωμένων, καθιστώντας το γνήσιο εικαστικό εκφραστή της Θρακικής καθημερινότητας, στην αυθεντική διαχρονική και ελληνορθόδοξη διάστασή της.

Ήταν λοιπόν επιβεβλημένη η διοργάνωση αυτής της ημερίδας, για να μελετηθεί το σπουδαίο έργο και να τιμηθεί εν ζωή ο άξιος δημιουργός του.

Γι’ αυτό και συγχαίρουμε το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το οποίο δια του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας της Σχολής Κλασσικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών και με εμπνευστή και διοργανωτή τον κ. Βαρβούνη πήρε την πρωτοβουλία της σημερινής εκδήλωσης.

Οι καιροί στους οποίους ζούμε είναι δύσκολοι, κρίσιμοι και πονηροί. Απέναντι στις κάθε είδους αφομοιωτικές και αλλοτριωτικές τάσεις των κάθε λογής παγκοσμιοποιήσεων το Γένος μας έχει αντιτάξει μόνο την παράδοσή του, το λόγο, την εικόνα, την Ελληνορθόδοξη πνευματικότητα, την Ορθόδοξη πίστη και την Ελληνική ταυτότητα.

Οι άξονες αυτοί αποτελούν βάσεις μιας αξιοπρεπούς Εθνικής, πνευματικής και πολιτισμικής επιβίωσής μας μέσα στον ορυμαγδό των εξελίξεων, των επιβουλών και των καταναγκασμών.

Αποτελούν τις εκφράσεις ζωντάνιας και εμμονής του Γένους στα πατρώα, σε μια ανανεωμένη παράδοση που συνιστά πλέον τον παιάνα της Ρωμιοσύνης μας.

Ο Γιάννης Μητράκας εκφράζει άριστα με τον χρωστήρα του όλες αυτές τις αξίες, ουσιαστικά εικονογραφεί τη σύγχρονη αυτή Ελληνικότητα.

Γι’ αυτό και η μελέτη του έργου του και επιβεβλημένη είναι, αλλά και επωφελής, καθώς συνιστά μάθημα αυτοσυνειδησίας και αυτογνωσίας.

Για τους λόγους αυτούς σας καλοσωρίζουμε όλους στην πρωτεύουσα της Θράκης μας, στην Κομοτηνή, ευχόμεθα κάθε επιτυχία στις εργασίες της ημερίδας αυτής, συγχαίρουμε τους συντελεστές και τους κοπιάσαντας για το σχεδιασμό και την πραγματοποίησή της και επευλογούμε πατρικώς τις εργασίες της, προσευχόμενοι όπως ο Κύριός μας χαρίζει στον κ. Μητράκα έτη πολλά, δημιουργικά, παντευλόγητα και Θεοφώτιστα, για να συνεχίζει το φιλογενές καλλιτεχνικό έργο του’’.

mh1

mh2

mh3

mh5

mh6

Εμφανίσεις: 33624
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!