Λαμπρός ο εορτασμός του Αγίου Νικολάου στην Ιερισσό (ΦΩΤΟ)

ierissos-15

Για την Romfea.gr, Χρήστος Καναρόπουλος

Με μεγαλοπρέπεια και ιδιαίτερη λαμπρότητα εόρτασαν σήμερα τη μνήμη του Αγίου Νικολάου, Επισκόπου Μύρων της Λυκίας, στον ομώνυμο Ιερό Ναό της Ιερισσού Χαλκιδικής.

Στον Όρθρο και στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, τον οποίο συνεπικούρησαν ο οικονόμος και εφημέριος του Ιερού Ναού π. Ιωάννης Δραγώης, οι Αγιορείτες Πατέρες πανοσιολογιώτατοι Αρχιμανδρίτες π. Θωμάς Κύκλος και π. Φίλιππος Παπαναστασόπουλος, οι πρωτοπρεσβύτεροι π. Εμμανουήλ Λούπος και π. Μακάριος Ζωνάρας, ο οικονόμος π. Ιωάννης Αγγελίδης και οι ιεροδιάκονοι π. Εφραίμ Τσόλης και π. Μελέτιος Τσόγκας.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Θεόκλητος στο θείο κήρυγμα του προς τους ευσεβείς πιστούς που γέμισαν τον περικαλλή Ιερό Ναό, παρουσία του Δημάρχου Αριστοτέλη κ. Ιωάννη Μίχου, των εκπροσώπων του Λιμεναρχείου και των τοπικών αρχών, τόνισε ότι σήμερα στην αρχόντισσα Ιερισσό, στην πόλη των καραβοκύρηδων, τιμάμε και γιορτάζουμε τον Άγιο Νικόλαο, τον προστάτη των ναυτικών, για να είναι στήριγμα και βοηθός όλων όσων ασχολούνται με τη θάλασσα, για να στηρίζει την πορεία μας, όχι μόνο των ναυτικών αλλά και όλων των πιστών, αναφέροντας επιγραμματικά το βίο του Αγίου και τη γνωστή μάχη που έδωσε κατά του Αρείου για την ορθή πίστη.

«Από τη μία μεριά λέμε ότι πιστεύουμε και δοξάζουμε τον Θεό και από την άλλη μεριά πρώτα εμείς οι κληρικοί και αρκετοί εξ' υμών, ακόμα και Άρχοντες και Λαός, ερχόμεθα με τον τρόπο τον οποίο ζούμε να αμφισβητήσουμε την πίστη μας στον Θεό. Στο νου μου έρχονται τα λόγια του Αποστόλου Παύλου προς τους Γαλάτας επιστολή «Ει γαρ α κατέλυσα ταύτα πάλιν οικοδομώ παραβάτην εμαυτόν συνίστημι» δηλαδή εάν ξαναχτίσω εκείνα που γκρέμισα, είμαι ανόητος και επιπόλαιος» τόνισε ο Σεβασμιώτατος και συνέχισε: «οφείλουμε να είμαστε γκρεμιστές του σάπιου, της αμαρτίας και οικοδόμοι της νέας κατά Χριστόν ζωής. Το να γκρεμίσουμε ένα σπίτι είναι εύκολο και να χτιστεί εκ νέου. Δύσκολα όμως μπορούμε να γκρεμίσουμε το σάπιο, το παλιό στην πνευματική ζωή και να οικοδομήσουμε μια νέα ζωή αρετής και αγιότητας. Η αλλαγή θέλει αγώνα, δάκρυ, θυσία, προσπάθεια. Είναι όμως αναγκαίο να μπούμε σ' αυτήν την προσπάθεια και αν η Εκκλησία δεν ήξερε ότι αποτελεί ανάγκη δεν θα μας έβαζε σ' αυτόν τον αγώνα».

«Στη σημερινή κοινωνία προσπαθούμε να βάλουμε στον ίδιο ασκό και Θεό και διάβολο. Πάσχουμε από ακατάσχετο πνευματικό αλληθωρισμό. Με το ένα μάτι στον Θεό και με το άλλο στον διάβολο. Με το ένα χέρι στην τσέπη και με το άλλο στον Χριστό. Και αυτό γίνεται δυστυχώς σε όλες τις λεπτομέρειες και πτυχές της ζωής μας. Γιατί ο πνευματικός αγώνας κουράζει και η δύναμη του κακού είναι μεγάλη. Πάσχει η πατρίδα μας πνευματικά γιατί κάνουμε συμψηφισμούς. Όχι, πρέπει να επιλέξουμε, και τα δύο μαζί δεν πάνε. Ο Χριστός ήρθε στον κόσμο, έζησε και σταυρώθηκε όχι για να σκεπάσει τα κακώς έχοντα, αλλά για να βάλει φωτιά στον κόσμο της αμαρτίας» είπε ευχόμενος έτη πολλά και ευλογημένα σε όλους καλώντας τους να φορέσουν, όπως είπε ο Απόστολος Παύλος προς τους Εφεσίους επιστολή, την πανοπλία του Θεού, της δικαιοσύνης, της πραότητας, της αγνότητας για να μπορέσουν να αντισταθούν την πονηρά του διαβόλου και όσα εργάζεστε να μπορέσουν να σταθούν «ἀναλάβετε τὴν πανοπλίαν τοῦ Θεοῦ, ἵνα δυνηθῆτε ἀντιστῆναι ἐν τῇ ἡμέρᾳ τῇ πονηρᾷ καὶ ἅπαντα κατεργασάμενοι στῆναι».

Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε με τους Πατέρες την έδρα του Λιμεναρχείου όπου αντάλλαξε ευχές με τον διοικητή κ. Ζαφείρη Γιόκοτο και τα στελέχη του Λιμεναρχείου Ιερισσού.

ierissos-1

ierissos-2

ierissos-3

ierissos-4

ierissos-5

ierissos-6

ierissos-7

ierissos-8

ierissos-9

ierissos-10

ierissos-11

ierissos-12

ierissos-13

ierissos-14

ierissos-16

ierissos-17

ierissos-18

ierissos-19

ierissos-20

ierissos-21

ierissos-22

ierissos-23

ierissos-24

ierissos-25

ierissos-26

Εμφανίσεις: 49036
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!