Η εορτή του Αγίου Νικολάου στην Χαλκίδα (ΦΩΤΟ)

xalki-15

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και την αρμόζουσα εκκλησιαστική τάξη τιμήθηκε στην Πόλη της Χαλκίδος η μνήμη του λαοφιλούς Αγίου Νικολάου του θαυματουργού, στον πάλλευκο και ιστορικό Ναό του Αγίου, ο οποίος δεσπόζει στην Παραλία της Πόλεως.

Πολλοί ευσεβείς Χαλκιδείς προσήλθαν προσκυνητές του Αγίου το διήμερο 5 και 6 Δεκεμβρίου, οπότε και τελέσθηκαν οι Ιερές Ακολουθίες προς τιμήν του, γεμίζοντας τον Ιερό Ναό και τον προαύλιο χώρο του για να τιμήσουν τον Άγιο Νικόλαο και να τον παρακαλέσουν να καταπαύει με τις πρεσβείες του κάθε ταραχή στο πέλαγος της καθημερινής βιοτής.

Στον Πανηγυρικό Εσπερινό της Παρασκευής 5ης Δεκεμβρίου 2014 χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, συμμετεχόντων και πολλών εκ των Ιερέων της Χαλκίδος. Τον θείο λόγο κήρυξε, με την διακρίνουσα αυτόν ευγλωττία και χάρη, ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεώς μας Αρχιμ. Νικόδημος Ευσταθίου.

Ανήμερα το πρωί του Σαββάτου 6ης Δεκεμβρίου 2014 ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία, συλλειτουργούντων Πρεσβυτέρων και Διακόνων της Ιεράς μας Μητροπόλεως, αλλά και του Πρωτοπρεσβ. Θεμιστοκλέους Χριστοδούλου, Κληρικού της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας τέλεσε και το μυστήριον της εις Πρεσβύτερον χειροτονίας του εκ Σκιάθου Διακόνου π. Παντελεήμονος Χούλη, αδελφού της Ι. Μονής Ευαγγελιστρίας Σκιάθου, ο οποίος θα διακονήσει τις ανάγκες της Ι. Μονής του και της Νήσου Σκιάθου.

Στην προσφώνησή του ο π. Παντελεήμων ομολόγησε την συντριβή του ενώπιον του μεγάλου πνευματικού ύψους της ιερωσύνης, ενώ εξέφρασε και τις ευχαριστίες του προς όσους συνετέλεσαν στην μέχρι τώρα προκοπή του.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος στην ομιλία του, κάλεσε τον νέο πρεσβύτερο, όσα ομολόγησε ενώπιον της Εκκλησίας, να μην τα λησμονήσει ποτέ, αλλά να αγωνίζεται να τα κάνει καθημερινό του βίωμα, ενώ αναφέρθηκε με ιδιαίτερο τρόπο στην πανήγυρη του Αγίου Νικολάου στην φωτιζομένη από το φως των Κολλυβάδων Πατέρων Νήσο Σκιάθο, όπως αυτή περιγράφεται από τον μεγάλο Σκιαθίτη διηγηματογράφο Αλέξανδρο Μωραϊτίδη, κοιμηθέντα ως Μοναχό Ανδρόνικο.

Ο ιερός Κλήρος και ο πιστός λαός του Θεού, μεταξύ των οποίων και πολλοί Σκιαθίτες, με επικεφαλής τον Ηγούμενο της Ι. Μονής Ευαγελιστρίας Αρχιμ. Ιωσήφ Κατσούρα και τον Περιφερειακό Σύμβουλο Μαγνησίας κ. Νικόλαο Πλωμαρίτη, επιδοκίμασε την χειροτονία του νέου ιερέως με το «Άξιος», που δόνησε τους θόλους του Ιερού Ναού.

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας (6-12-2014) έλαβε χώρα ο Πανηγυρικός Εσπερινός και, κατά την εκκλησιαστική τάξη, Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως του μακαριστού Μητροπολίτου Χαλκίδος κυρού Νικολάου (+1975) και των Κτητόρων και Ανακαινιστών του Ιερού Ναού.

Αμέσως μετά, έγινε η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος και των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Νικολάου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου και συμμετεχόντων Ιερέων και Διακόνων της Ιεράς μας Μητροπόλεως.

Στις παραπάνω ιερές Ακολουθίες έψαλλαν θαυμασιώτατα οι Ιεροψάλτες του Ι. Ν. Αγίου Νικολάου Χαλκίδος κ. Σπυρίδων Σιμιτζής και κ. Δήμος Τσίμπος, μαζί με τα εκλεκτά μέλη των βυζαντινών χορών τους, ενώ σε όλες τις Ακολουθίες παρέστησαν ο Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Χρήστος Παγώνης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γεώργιος Γιαννούκος, Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Χαλκίδος κ. Παναγιώτης Καράβας, ο Ευεργέτης της Ι. Μητροπόλεως και τ. Βουλευτής κ. Άγγελος Πνευματικός κ.ά.

xalki-1

xalki-2

xalki-3

xalki-4

xalki-5

xalki-6

xalki-7

xalki-8

xalki-9

xalki-10

xalki-11

xalki-12

xalki-13

xalki-14

xalki-16

xalki-17

xalki-18

xalki-19

xalki-20

Εμφανίσεις: 32473
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!