Ομιλία π. Γεωργίου Μεταλληνού στον Ι.Ν. Αγ. Παύλου-Αγ. Δημητρίου Γλυφάδας
- Δημιουργηθηκε στις Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου 2014
-
Γράφτηκε από τον/την Ι.Μ. Γλυφάδας - 20.56
-
«Χριστούγεννα: μύθοι και αλήθεια», ήταν το ενδιαφέρον και επίκαιρο θέμα που ανέπτυξε ο π. Γεώργιος Μεταλληνός σήμερα το απόγευμα από τον Ιερό Ναό Αγίου Παύλου-Αγίου Δημητρίου Γλυφάδας, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γλυφάδας Ελληνικού Βούλας Βουλιαγμένης και Βάρης κ. Παύλου.
Η κακοκαιρία δεν πτόησε δεκάδες χριστιανούς που προσήλθαν και παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον την ομιλία του σεβαστού πατέρα.
Ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού π. Γεώργιος Κόκκωνας, ο εφημέριος π. Εμμανουήλ Χατζαντωνάκης και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο που είχαν ετοιμάσει με κάθε λεπτομέρεια την καθόλα επιτυχή όπως απεδείχθη εκδήλωση, υποδέχθηκαν με ειλικρινή εγκαρδιότητα τον π. Γεώργιο Μεταλληνό.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με ύμνους που απέδωσε η χορωδία του Ιερού Ναού.
Ο π. Γεώργιος Κόκκωνας, που υπήρξε μαθητής του σεβαστού πατέρα, συγκινημένος και καλωσορίζοντας τον επίσημο προσκεκλημένο παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γλυφάδας κ. Παύλου και του δημάρχου Γλυφάδας κ. Γεωργίου Παπανικολάου, είπε μεταξύ άλλων:
«Αναμφίβολα και δικαίως, ο π. Γεώργιος Μεταλληνός, κατέχει τον τίτλο ενός εκ των συγχρόνων σπουδαιοτέρων θεολόγων. Ο Αιδεσ. π. Γεώργιος Μεταλληνός, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών είναι αποδεκτός και σεβαστός από τον επιστημονικό κόσμο παγκοσμίως για την σοφία, την κατάρτισή του και το περισπούδαστο έργο του. Θεωρούμε όμως σημαντικότερο απ' όλα την αγάπη του πιστού λαού προς το πρόσωπό του εξαιτίας της πιστότητάς του προς την Ιερά Παράδοση της Εκκλησίας και την απλότητα του χαρακτήρος του. Οι λόγοι του πλήρεις εκ της υψηλής Θεολογίας των Αγίων Πατέρων και συγχρόνως ανεπιτήδευτοι ώστε να γίνονται αντιληπτοί από όλους. Την ποιμαντική του δραστηριότητα αναπτύσσει στον πανεπιστημιακό Ναό του Αγίου Αντύπα στο χώρο της Οδοντιατρικής Σχολής».
Αμέσως μετά τον λόγο πήρε ο π. Γεώργιος Μεταλληνός ο οποίος αφού ευχαρίστησε ολόψυχα τον μητροπολίτη Γλυφάδας, με τον οποίο συνδέεται πνευματικά από ετών και τους εφημερίους του ναού, τόνισε μεταξύ άλλων.
“Τα Χριστούγεννα είναι, άμεσα συνδεδεμένα και με τη Σταύρωση και την Ανάσταση, αλλά και την Ανάληψη και την Πεντηκοστή. Ο Χριστός-Θεάνθρωπος χαράζει το δρόμο, που καλείται να βαδίσει κάθε σωζόμενος άνθρωπος, ενούμενος μαζί Του. Ο Ευαγγελισμός και τα Χριστούγεννα οδηγούν στην Πεντηκοστή, το γεγονός της θεώσεως του ανθρώπου εν Χριστώ, μέσα δηλαδή στο σώμα του Χριστού. Αν τα Χριστούγεννα είναι η γέννηση του Θεού ως ανθρώπου, η Πεντηκοστή είναι η τελείωση του ανθρώπου ως Θεού κατά χάριν. Με το βάπτισμά μας μετέχουμε στη σάρκωση, το θάνατο και την ανάσταση του Χριστού, ζούμε και μεις τα «Χριστούγεννά μας», την ανά-πλασή μας. Οι Άγιοι δε, που φθάνουν στην ένωση με το Χριστό, τη θέωση, μετέχουν στην Πεντηκοστή και φθάνουν έτσι στη τελείωση και ολοκλήρωση του αναγεννημένου εν Χριστώ ανθρώπου. Αυτό σημαίνει εκκλησιαστικά πραγμάτωση του ανθρώπου, εκπλήρωση δηλαδή του σκοπού της υπάρξεώς του”.
Μετά την ομιλία ακολούθησε συζήτηση.
- Εμφανίσεις: 32361