Συνάντηση σχολής γονέων στην Ι.Μ. Καλαβρύτων

sxol-3

Την Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014 πραγματοποιήθηκε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Φανερωμένης μία ακόμα συνάντηση στα πλαίσια της Σχολής Γονέων της Ιεράς Μητροπόλεώς Καλαβρύτων.

Ομιλητής ήταν ο κ. Κωνσταντίνος Κλάγκος, Εκπαιδευτικός, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Τα Χριστούγεννα της οικογένειας και η οικογένεια των Χριστουγέννων».
Καταρχήν τόνισε ότι όταν αποδίδουμε στα Χριστούγεννα το πραγματικό τους νόημα, κι όταν τα εορτάζουμε όπως πρέπει, δηλαδή πνευματικά, τότε επιτυγχάνεται και ο μέγας σκοπός της ενανθρωπήσεως του Θεού, δηλαδή η ένωση μας με Αυτόν, η Θέωσή μας.

Δυστυχώς όμως σήμερα τα Χριστούγεννα έγιναν μια γιορτή του χειμώνα, γιορτή εποχής και η ευχή Καλά Χριστούγεννα, έγινε απλά Season’s Greetings...Ούτε λόγος να γίνεται για πνευματική προετοιμασία, δηλαδή νηστεία, μετάνοια, Θεία Λειτουργία, αλλά και έμπρακτη αγάπη, καλοσύνη, ελεημοσύνη και στοργή στον συνάνθρωπο, για σκέψεις και αποφάσεις πνευματικές.

Η περίοδος των Χριστουγέννων κρύβει μια μαγεία με πολλά φανερά, αλλά και κρυφά νοήματα, στα οποία οι ενήλικες συχνά δεν δίνουν μεγάλη σημασία, ενώ τα παιδιά, αντίθετα, μέσα από αυτά απορροφούν πληροφορίες, χωρίς καν να τις αναγνωρίζουν. Τα Χριστούγεννα είναι η ιδανική περίοδος, για στοχασμό και αναστοχασμό, μια περίοδος να «αναζητήσουμε» τα συναισθήματά μας, μεταλαμπαδεύοντάς τα στα παιδιά μας. Μια ευκαιρία για εμάς, ένα σπουδαίο δώρο για τα παιδιά.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες προτάσεις που θα μας βοηθήσουν να εορτάσουμε τα Χριστούγεννα και να βιώσουμε το νόημά της εορτής:

Να αναζητούμε το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων. Το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων δεν είναι οι αργίες, η ανταλλαγή δώρων και ο ακριβός στολισμός του σπιτιού μας, ούτε και η διοργάνωση ενός ρεβεγιόν με... «πολλά στρας»!

Είναι, πρώτα-πρώτα- το πνευματικό νόημα της εορτής, ο θεοπρεπής εορτασμός, με όλη την πνευματική προετοιμασία, έτσι όπως ορίζεται από η Εκκλησία. Τα Χριστούγεννα πρέπει να τα δούμε ως γεγονός που δίνει νόημα στη ζωή μας.

Τα νιώθουμε πρώτα πρώτα μέσα στην εκκλησιά. Τα νιώθουμε, ύστερα, προσφέροντας την αγάπη μας-όχι ελεημοσύνη από καθήκον ή συνήθεια αλλά αφήνοντας την ψυχή μας να νιώσει την Πλατυτέρα, κάνοντας δική μας τη χειρονομία της...

Να κοιτάξουμε και λίγο παραέξω από την πόρτα του σπιτιού μας. Να γνωρίζουμε ότι η ευτυχία και η καλοπέραση βρίσκεται στα απλά και καθημερινά. Η αγάπη μάλιστα, εκφράζεται με πράξεις τρυφερές κι όχι με δώρα.

Η ολιγάρκεια, από την άλλη πλευρά, είναι αρετή. («Δόσις ολίγη τε φίλη τε»). Τέλος να βάζουμε προτεραιότητες και να σκεφτόμαστε διορατικά.

Με δύο λόγια, οι περισσότεροι ειδικοί υποστηρίζουν ότι: «Όταν υπάρχει αγάπη γύρω από μία οικογένεια, εκτιμώνται πολύ οι τρυφερές πράξεις και όχι τα ακριβά δώρα.

Τα παιδιά χρειάζονται ειλικρίνεια όχι μόνο στα λόγια αλλά κυρίως στις πράξεις από τους μεγαλύτερους τους. Δεν χρειάζονται πάρτι και ακριβά ρεβεγιόν για να περάσει καλά μία οικογένεια.

Μια βόλτα στα στολισμένα μαγαζιά, σπιτικά κουλουράκια και εδέσματα με την συμμετοχή των παιδιών είναι αρκετά για να περάσει ευχάριστα μία οικογένεια.

Η περίοδος των διακοπών είναι μία ευκαιρία για διάλειμμα από την καθημερινότητα και τα προβλήματα. Η κάθε οικογένεια χρειάζεται να δίνει προσοχή στις ουσιαστικές και πραγματικές της ανάγκες, στοιχεία που δίνουν ηρεμία και φροντίδα στις μεταξύ τους σχέσεις» .(Γκούντρα Δ.)

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας απομακρύνει από τις πνευματικές αξίες, οι οποίες όμως είναι βασικές για την ανατροφή των παιδιών μας.

Τα Χριστούγεννα είναι μια περίοδος που μπορούμε να αδράξουμε την ευκαιρία να μεταφέρουμε τις αξίες της κατανόησης και της ανιδιοτέλειας, της συμβολής προς τον συνάνθρωπο και της ενότητας.

Να διδάξουμε ως γονείς το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων και της προσφοράς και να θυμόμαστε πάντα ότι κανένα δώρο δεν ικανοποιεί περισσότερο ένα παιδί από την αγάπη και τη ζεστή αγκαλιά των γονιών του.

Τα Χριστούγεννα δεν είναι μόνο μια γιορτή η οποία είναι άμεσα συνδεδεμένη με πολύχρωμα στολίδια, δώρα, κάλαντα, νόστιμες παραδοσιακές λιχουδιές και χριστουγεννιάτικα παραμύθια!

Αυτό όμως που κάνει την ημέρα των Χριστουγέννων ξεχωριστή είναι η συγκέντρωση της οικογένειας σε ένα κλίμα γιορτινό, γεμάτο ζεστασιά και αγάπη όπου κάθε μέλος της έχει την ευκαιρία να βιώσει όλα αυτά που λείπουν από τη δύσκολη και απαιτητική καθημερινότητά του, να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις του με τους κοντινούς του ανθρώπους και να έρθει πιο κοντά με τις “ρίζες" του και την ιστορία του! Είναι σίγουρο πως όλα τα μέλη της οικογένειας θα επωφεληθούν από το εορταστικό αυτό αντάμωμα, ο καθένας με τον δικό του τρόπο.

Η αγάπη και η πίστη οφείλει να επανέλθει στις ζωές μας και τούτη η εποχή της κρίσης, η οποία αν μη τι άλλο είναι πρωτίστως ηθική και βαθύτατα αξιακή πέραν της οικονομικής κατάστασης, είναι η καλύτερη ευκαιρία για κάτι τέτοιο.

Θα πρέπει το νόημα της αλληλεγγύης και της αγάπης για όλους, που φέρνει η Γέννηση του Κυρίου να ειδωθεί όχι υπό την στενή έννοια των ημερών καθώς και να μην του προσδώσουμε μουσειακό και επετειακό χαρακτήρα, αλλά τουναντίον να καταστεί οδηγός επιβίωσης.

Μετά το πέρας της ομιλίας ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση με τους Γονείς.

Λίγο πριν το τέλος της συνάντησης, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως π. Ιωακείμ Βενιανάκης κάλεσε τον ομιλητή να δώσει στους ιερείς τις βεβαιώσεις διά το πιστοποιημένο σεμινάριο της Εξομολογητικής, το οποίο η Ιερά Μητρόπολή μας οργάνωσε με επιτυχία σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Η επόμενη συνάντηση της Σχολής Γονέων θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015 με ομιλητή τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Αρτέμιο Αργυρόπουλο, Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών.

sxol-1

sxol-2

Εμφανίσεις: 22149
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!