Λαμπρός εορτασμός του Αγίου Τρύφωνος στην Καστοριά (ΦΩΤΟ)

kastor-ag-trifon-20

Με λαμπρότητα εορτάστηκε ο Άγιος Τρύφων στην Ιερά Μητρόπολη Καστορίας και στον ομώνυμο Ιερό Ναό Νέας Λεύκης.

Το απόγευμα της παραμονής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ, με τη συμμετοχή πολλών Κληρικών της τοπικής Εκκλησίας και την παρουσία πλήθους πιστών χριστιανών.

Στο τέλος του Εσπερινού τελέσθηκε ο καθιερωμένος Αγιασμός της πρωτομηνιάς, ενώ οι πιστοί προσκύνησαν και τεμάχιο του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Τρύφωνος.

Σήμερα, Κυριακή 1 Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Τρύφωνος, τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Σεραφείμ, με τη συμμετοχή του Προϊσταμένου του Ιερού Ναού Αρχιμ. Νεκταρίου Κακουλίδη, του Πρωτ. Ελευθερίου Συτιλίδη και των Διακόνων Ιακώβου και Γεωργίου.

Στο λόγο του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο ευαγγελικό ανάγνωσμα μιλώντας με θέμα «Το λάθος του Φαρισαίου». Ο Φαρισαίος ενώ ήταν άνθρωπος ευσεβής για τα μάτια των ανθρώπων, νήστευε, αποδεκατούσε σύμφωνα με το μωσαϊκό νόμο όσα αποκτούσε καθημερινά, προσευχόταν στο Θεό, εντούτοις όμως είχε κάνει ένα τραγικό λάθος στη ζωή του. Και το λάθος του είναι ότι έθεσε ως κέντρο της ζωής του το «εγώ» του.

Απεναντίας ο Τελώνης, ενώ η αμαρτία είναι αλλοτριώσει ολόκληρη την ύπαρξή του, είχε παραμείνει όμως μέσα του η φλόγα προς τον Θεό. Είχε θέσει ως κέντρο της ζωής του, όχι τον εαυτό του αλλά τον ίδιο το Θεό. Και ενώ ο Φαρισαίος προσεύχεται και λέγει ευχαριστώ γιατί δεν είμαι «ώσπερ οι λοιποί των ανθρώπων», ο Τελώνης αρκείται στο «ο Θεός ιλάσθητί μοι τω αμαρτωλώ και ελέησόν με».

Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος επ’ αυτού, σημειώνει τα εξής χαρακτηριστικά : «τα αμαρτήματα του Τελώνου μπορεί να έχουν διαβρώσει την ψυχή του, στο βάθος όμως ο πυρήνας του ανθρωπίνου προσώπου διατηρεί τη νοσταλγία του για το Θεό. Ενώ η οίησις του Φαρισαίου ναρκώνει και δηλητηριάζει καίρια το κέντρο της ανθρωπίνης υπάρξεως. Και η πνευματική σήψις προχωρεί βαθειά, παρά τη φαινομενική λάμψη του φλοιού. Η απόδοση των επιτευγμάτων μας στον εαυτό μας σημαίνει τελικά άρνηση του Θεού, αντιθεΐα».

Και κατέληξε ο Σεβασμιώτατος λέγοντας πως εάν θέλουμε να επικρατεί στη ζωή μας η αγάπη, η ειρήνη, η γαλήνη και η ηρεμία, θα πρέπει να θέσουμε στο κέντρο της ζωής μας τον ίδιο το Θεό και όχι τον εαυτό μας.

Τέλος, αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία, τοποθέτησε στο παρεκκλήσιο του προαυλίου του Ιερού Ναού, εικόνα του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου, το οποίο είναι αφιερωμένο στους δυο νεοφανείς Αγίους της Εκκλησίας μας, Όσιο Πορφύριο τον Καυσοκαλυβίτη και τον Όσιο Παΐσιο τον Αγιορείτη.

Ακόμη τέλεσε και Ιερό Τρισάγιο στη μνήμη του κτίτορος του Ιερού Ναού του Αγίου Τρύφωνος Σταύρου Νακασιάν, ο οποίος εκοιμήθει προ ημερών και αναπαύεται κατ’ επιθυμίαν του σε χώρο έξω από τον Ναό.

kastor-ag-trifon-1

kastor-ag-trifon-2

kastor-ag-trifon-3

kastor-ag-trifon-4

kastor-ag-trifon-5

kastor-ag-trifon-6

kastor-ag-trifon-7

kastor-ag-trifon-8

kastor-ag-trifon-9

kastor-ag-trifon-10

kastor-ag-trifon-11

kastor-ag-trifon-12

kastor-ag-trifon-13

kastor-ag-trifon-14

kastor-ag-trifon-15

kastor-ag-trifon-16

kastor-ag-trifon-17

kastor-ag-trifon-18

kastor-ag-trifon-19

kastor-ag-trifon-21

kastor-ag-trifon-22

kastor-ag-trifon-23

kastor-ag-trifon-24

kastor-ag-trifon-25

kastor-ag-trifon-26

kastor-ag-trifon-27

kastor-ag-trifon-28

kastor-ag-trifon-29

kastor-ag-trifon-30

kastor-ag-trifon-31

kastor-ag-trifon-32

kastor-ag-trifon-33

Εμφανίσεις: 31620
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!