Κατανυκτικός Εσπερινός στην Ι.Μ. Κερκύρας (ΦΩΤΟ)
- Δημιουργηθηκε στις Τρίτη, 03 Μαρτίου 2015
-
Γράφτηκε από τον/την Ι.Μ. Κερκύρας - 13.20
-
Στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Θαυματουργού Σπυρίδωνος Κερκύρας, τελέσθηκε ο τρίτος κατά σειρά Κατανυκτικός Εσπερινός της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου.
Μετά το πέρας του Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος παρουσίασε στο μεστό εκκλησίασμα τον ομιλητή, πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη Χερουβείμ Βελέτζα, Ιεροκήρυκος της Ιεράς μας Μητροπόλεως και Διευθυντού Προσωπικού της Ιεράς Συνόδου, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Επόμενοι τοις αγίοις Πατράσι, ο διαχρονικός λόγος των Πατέρων της Εκκλησίας μας».
Ο π. Χερουβείμ, με αφορμή το Συνοδικό της Ορθοδοξίας, ανέλυσε την σημασία της αποστολικής και αγιοπατερικής Παραδόσεως και την συμβολή των αγίων Πατέρων της Ορθοδόξου Εκκλησίας, ώστε η διδασκαλία του Ευαγγελίου να παραμείνει αναλλοίωτη στην διάρκεια της ιστορικής πορείας της Εκκλησίας μας, «μηδέν προσθέτοντες, μηδέν αφαιρούντες».
Με αναφορές στην Αγία Γραφή και στους Πατέρες της Εκκλησίας, έγινε φανερό ότι όταν στην Ορθόδοξη Εκκλησία ομιλούμε για Παράδοση, εννοούμε την ορθόδοξη διδασκαλία, και ότι η ιερά Παράδοση διακρίνεται σε γραπτή και άγραφη, ισόκυρες και εξίσου σημαντικές και οι δύο.
Τέλος, απαρίθμησε τις συνέπειες της αποξένωσης από την Πατερική θεολογία, και κατά συνέπεια την σημασία της μαθητείας όλων των χριστιανών στον πλούτο των συγγραμμάτων των θεοφόρων Πατέρων της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας.
Την επομένη, Δευτέρα 2 Μαρτίου, ο π. Χερουβείμ ομίλησε στην Γενική Ιερατική Σύναξη της Ιεράς μας Μητροπόλεως, και ανέπτυξε το θέμα: «Επόμενοι τοις αγίοις Πατράσι, Ορθοδοξία και ορθοπραξία στην ιερατική ζωή», το οποίο αποτέλεσε συνέχεια και εξειδίκευση της ομιλίας κατά τον Κατανυκτικό Εσπερινό.
Αρχικά εξήγησε, με γνώμονα τον λόγο των θεοφόρων Πατέρων της Ορθοδόξου Εκκλησίας, την σχέση μεταξύ ορθοδοξίας, δόγματος και πίστεως, και εν συνεχεία τον τρόπο με τον οποίο η ορθή πίστη και διδασκαλία εφαρμόζεται στις επιμέρους δραστηριότητες της ιερατικής διακονίας: στην Θεία Ευχαριστία, στα ιερά Μυστήρια, στην σχέση των πρεσβυτέρων με τον επίσκοπο και με τους συμπρεσβυτέρους, στον χαρακτήρα της ιερατικής διακονίας και της σχέσεως με τους πιστούς, στην φιλανθρωπία, στην ιερά Εξομολόγηση, στην διδαχή έργω και λόγω, και στην αντιμετώπιση των αιρετικών.
Υπενθύμισε ότι ο ιερέας δεν είναι εκπρόσωπος του Θεού στους πιστούς, αλλά εκπρόσωπος των πιστών προς τον Θεό, και ως άνθρωπος θα πρέπει να είναι επιεικής προς τους πιστούς αδελφούς του, προσηνής, «πάντων διάκονος».
Από το σύνολο της Εισηγήσεως έγινε φανερό ότι οι άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας μας έχουν δώσει απαντήσεις σε όλα τα θέματα και τα προβλήματα της ιερατικής διακονίας, και όταν τούς συμβουλευόμαστε και τούς μελετούμε, τότε όχι μόνο φωτίζεται η ιερατική ζωή και διακονία, αλλά και παραμένουμε μέσα στα όρια της εκκλησιαστικής Παραδόσεως, ακολουθούντες «την μέσην και βασιλικήν τρίβον».
Στην συνέχεια ακολούθησε συζήτηση και δόθηκαν απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα και απορίες των κληρικών, ενώ την Σύναξη έκλεισε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τον ομιλητή εκάλεσε τους κληρικούς της Ιεράς μας Μητροπόλεως σε νέα Ιερατική Σύναξη, την ερχόμενη Δευτέρα 9 Μαρτίου, στην οποία θα ομιλήσει ο Πανοσιολ.. Αρχιμ. π. Συμεών Βενετσιάνος με θέμα «Οικογένεια με παιδιά και εφήβους: ποιμαντική και παιδαγωγική προσέγγιση».
- Εμφανίσεις: 22086