Ο Φιλαδελφείας Μελίτων στην Ι.Μ. Φθιώτιδος (ΦΩΤΟ)

meltion-18

Με λαμπρότητα και ιερή συγκίνηση υποδέχτηκε την Παρασκευή το απόγευμα 20 Μαρτίου 2015 στον Καθεδρικό Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, Κλήρος και Λαός, τα Ιερά και Τίμια Λείψανα των Φθιωτών Αγίων, εν όψει της Μεγάλης και Χαρμοσύνου Ημέρας της Ιερής Μνήμης τους την Κυριακή Δ΄ Νηστειών, 22 Μαρτίου 2015.

Η Εορτή αυτή και η Τάξη θεσπίσθηκαν από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Νικόλαο και τηρούνται κάθε χρόνο επακριβώς εδώ και 18 χρόνια. Δηλαδή την Κυριακή πριν από την Εορτή του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου τιμάται πανηγυρικά η Μνήμη των Φθιωτών Αγίων.

Από Ιερές Μονές της Φθιώτιδος και Ιερούς Ναούς, αλλά και εκτός αυτής, όπου φυλάσσονται τα Τίμια Λείψανα, μεταφέρθηκαν στο Μητροπολιτικό Μέγαρο και με ιερή πομπή των Ιερέων της Πόλεως οδηγήθηκαν και εναπετέθησαν στον Μητροπολιτικό Ναό από το εσπέρας της Παρασκευής της Δ΄ Στάσεως των Χαιρετισμών.

Ο λαός της Ιστορικής και Αγιοτόκου Μητροπόλεως Φθιώτιδος υποδέχθηκε και αυτή τη φορά με ιερό ενθουσιασμό και έκδηλη κατάνυξη τα αποτμήματα των Ιερών Λειψάνων των Αγιασμένων τέκνων της και εναπέθεσε μαζί με τον ευλαβικό ασπασμό και την μυστική προσευχή της ψυχής του στις θεοπειθείς πρεσβείες των Φθιωτών Αγίων.

Στη συνέχεια πλήθος λαού κατέκλυσε ασφυκτικά τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό με εμφανή την παρουσία των νέων.

Μικροί και μεγάλοι, άνδρες και γυναίκες, κατέφθασαν από όλα τα σημεία της Φθιώτιδος προς τιμήν των Φθιωτών Αγίων, αλλά και για να προσκυνήσουν το ακριβές αντίγραφο της Εικόνας της Παναγίας της Ευαγγελιστρίας από την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου, η οποία φυλάσσεται στην κωμόπολη της Μαλεσίνας και φιλοξενείται αυτές τις μέρες, για μια εβδομάδα, στον Μητροπολιτικό Ναό.

Την Δ΄ Στάση του Ακαθίστου Ύμνου απήγγειλε μετά βαθυτάτης κατανύξεως ενώπιον της Ιεράς Εικόνος της Ευαγγελιστρίας ο προσκεκλημένος και φιλοξενούμενος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Νικολάου, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλαδελφείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως κ. Μελίτων, ο οποίος και προεξήρχε της Ιερής Ακολουθίας.

Προς το τέλος των Χαιρετισμών και μετά από κατάλληλη προσλαλιά και εισηγητική αναφορά του σεπτού Ποιμενάρχου μας για τον πολιό Ιεράρχη του Οικουμενικού θρόνου, ο οποίος ας σημειωθεί, ότι χρημάτισε περίπου δύο δεκαετίες Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Του Οικουμενικού Πατριαρχείου επί Πατριαρχείας μάλιστα δύο Πατριαρχών, του κυρού Δημητρίου και του διαδόχου του σημερινού Πατριάρχου Παναγιωτάτου κ.κ. Βαρθολομαίου, μίλησε ο φιλοξενούμενος Μητροπολίτης κ. Μελίτων για την Υπεραγία Θεοτόκο.

Ο Σεβασμιώτατος αφού ευχαρίστησε αρχικά δια πολλών τον σεπτό Ποιμενάρχη κ. Νικόλαο για την πρόσκληση και την μετά πολλής αδελφικής αγάπης φιλοξενεία του, μετέφερε τον πατρικό χαιρετισμό και την ευλογία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου και της Μητρός Εκκλησίας προς πάντας.

Αναφέρθηκε επίσης στη δύναμη της θεομητορικής πρεσβείας της Κυρίας Θεοτόκου υπέρ της σωτηρίας του Κόσμου, του Γένους, της Βασιλευούσης και της εμπερίστατης κοινωνίας μας. Μοιράζομαι μαζί σας, είπε ο Σεβασμιώτατος, την Χάρη και την Ευλογία που ζούμε αιώνες τώρα στην Πόλη, οι πατέρες μας και ημείς, οι ζώντες και περιλειπόμενοι.

Την Χάρη και την Ευλογία που το έτος 626 το Γένος μας των Ρωμηών την δέχθηκε ως Θαύμα και την μετουσίωσε έκτοτε σε αδιάκοπο χαιρετισμό και ύμνο και ψαλμό νικητικής ευχαριστίας προς Εκείνην που λύτρωσε το δικό μας αυτό Γένος και το προστατεύει διαχρονικά μέχρι σήμερα – σήμερα που δεν υπάρχουν ίσως «πολιορκηταί Άβαροι και Πέρσαι», αλλά «άλλου είδους» πολιορκηταί ζωής και αξιών πνευματικών και μη.

Αυτό το μήνυμα της Χάριτος, πίστεως, ελπίδος και ζωής από την Πόλη της Παναγίας δεχθήτε, Σεβασμιώτατε, σεις και ο λάος σας, ως ελάχιστο αντίδωρο ευγνωμοσύνης και ευχαριστίας, και ως προσευχητική δέηση προς την Υπέρμαχο Στρατηγό και Ευαγγελίστρια του Γένους μας.

Με λυρικότητα, ιστορικότητα, αλλά και βιωματική αίσθηση ψυχής, ο Ίμβριος την καταγωγή άγιος Επίσκοπος, μετέφερε ως δρόσο του Βοσπόρου, με απλότητα, τη ορθόδοξη θεολογία για την Παναγία μας, αλλά και για την τιμή των αγίων, και φιλοτέχνησε μπροστά στα δακρυσμένα μάτια και τις καρδιές όλων την Παναγία Μορφή της, της Μητέρας του Λυτρωτή μας και Μεγάλης Μητέρας όλων των Χριστιανών.

Εν τω μεταξύ ατέλειωτη ήταν κατά τη διάρκεια της Ακολουθίας η συρροή και η διέλευση των εκκλησιαζομένων και των προσκυνητών, γεγονός το οποίο ενεποίησε ζωηροτάτη εντύπωση στον φιλοξενούμενο Ιεράρχη, ο οποίος θα παραμείνει για τέσσερις ημέρες στην Ιστορική Πόλη της Λαμίας και θα συμμετάσχει στις Εορταστικές Εκδηλώσεις προς τιμήν των Φθιωτών Αγίων.

Πολύς κόσμος επίσης παρέμεινε και στην καθιερωμένη Ιερή Αγρυπνία που επακολούθησε μετά τους Χαιρετισμούς της Παναγίας, η οποία κράτησε μέχρι πρωίας (6.00π.μ.).

Την Ιερά Αγρυπνία ετέλεσε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Δίβρης Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Αρσένιος Κατερέλος και έψαλλε χορός Πατέρων υπό τη διεύθυνση του μουσικολογιωτάτου Αρχιμ. π. Δαμασκηνού Ξηρομερίτη, ενώ από το ιερό βήμα παρέστη συμπροσευχόμενος και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλαδελφείας κ. Μελίτων, ο οποίος στο τέλος μετέφερε τις ευλογίες του προς τους πιστούς.

meltion-1

meltion-2

meltion-3

meltion-4

meltion-5

meltion-6

meltion-7

meltion-8

meltion-9

meltion-10

meltion-11

meltion-12

meltion-13

meltion-14

meltion-15

meltion-16

meltion-17

meltion-19

meltion-20

meltion-21

meltion-22

meltion-23

meltion-24

meltion-25

meltion-26

meltion-27

meltion-28

meltion-29

meltion-30

meltion-31

meltion-32

meltion-33

meltion-34

meltion-35

 

Εμφανίσεις: 19446
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!