Ο (hi-tech) ιστότοπος της Mητρόπολης Νέας Ιωνίας

0nea-ionia-1

Βρίσκεστε κοντά σε έναν ναό και δεν γνωρίζετε σε ποιον είναι αφιερωμένος ή ποιο είναι το όνομα του υπεύθυνου ιερέα;

Eχετε αργήσει σε μία βάπτιση και ψάχνετε απεγνωσμένα οδικές οδηγίες από τον πλοηγό του κινητού σας, ώστε να φτάσετε έγκαιρα; Eχετε αμφιβολίες για τοn ναό που βρίσκετε μπροστά σας αν είναι ο σωστός;

Η Μητρόπολη Νέας Ιωνίας στον νέο διαδικτυακό τόπο της δίνει απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω ζητήματα. Διαχρονικά οι μητροπόλεις ακολουθούν τις τεχνολογικές εξελίξεις και δεν μας έχουν συνηθίσει σε πρωτοποριακές τεχνολογίες.

Η Μητρόπολη Νέας Ιωνίας προχώρησε ένα βήμα παραπάνω και, με έναν ομολογουμένως πρωτοποριακό ως προς τις λειτουργίες του ιστότοπο (www.nif.gr) που βγήκε στον ιντερνετικό αέρα την προηγούμενη εβδομάδα, ανοίγει τον δρόμο για το πώς πρέπει να είναι οι διαδικτυακοί τόποι δημόσιου, και όχι μόνο, ενδιαφέροντος.

Στον ιστότοπο-πρότυπο το τεχνολογικό περιβάλλον επιτρέπει στον χρήστη όχι μόνο να βρει τις συνήθεις πληροφορίες (ειδήσεις, νέα, χρήσιμα κ.ά.), αλλά του παρέχει και ένα σωρό ακόμη τεχνολογικά «καλούδια».

Το σάιτ είναι responsive τεχνολογίας, έχει κατασκευαστεί δηλαδή ώστε να έχει διαφορετική εμφάνιση, ανάλογα με τη συσκευή όπου το βλέπει ο χρήστης.

Ετσι, είτε ο επισκέπτης μπαίνει από τον υπολογιστή του είτε από ένα «έξυπνο» τηλέφωνο ή μια ταμπλέτα, μπορεί να δει κανονικά και παραμετροποιημένο για κάθε οθόνη σάιτ.

«Επιχειρήσαμε να δώσουμε προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση του επισκέπτη. Να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία προς όφελός του» επισημαίνει ο π. Μιχαήλ Παππάς, υπεύθυνος του γραφείου Τύπου και διαδικτύου της μητρόπολης. «Αλλωστε», προσθέτει, «η Εκκλησία δεν είναι κατά της τεχνολογίας. Πολλές επιστημονικές ανακαλύψεις έχουν γίνει από ανθρώπους πιστούς ή και ιερείς».

Στο www.nif.gr το μάτι του επισκέπτη κερδίζει ένας μεγάλος διαδραστικός χάρτης. Εκεί πάνω αποτυπώνονται με γεωγραφικές συντεταγμένες όλες οι ενορίες, οι μονές, ακόμη και τα Κοινωνικά Παντοπωλεία, τα εκπαιδευτήρια, μέχρι και ο χώρος όπου μοιράζονται τα συσσίτια της μητρόπολης ή γίνονται αιμοδοσίες.

Ο χάρτης αποτυπώνει όλες τις περιοχές της συγκεκριμένης μητρόπολης, δηλαδή Ν. Ιωνία, Ν. Φιλαδέλφεια, Ηράκλειο, Ν. Χαλκηδόνα.

Ο επισκέπτης κάνοντας ένα κλικ μπορεί να δει ποιο σημείο ενδιαφέροντος είναι κοντά του και χρήσιμες πληροφορίες γι’ αυτό (φωτογραφία ναού, υπεύθυνος επικοινωνίας, τηλέφωνο κ.λπ.).

Εάν βλέπει στο κινητό ή στην ταμπλέτα του τα σημεία ενδιαφέροντος, τότε μπορεί ακόμη και να «ζητήσει» από τον ιστότοπο, ο οποίος είναι συνδεδεμένος με τον χάρτη της Google, να τον οδηγήσει προς τα εκεί ενεργοποιώντας το gps της συσκευής του.

Φυσικά, μέσα στον ιστότοπο υπάρχουν όλα όσα χρειάζεται κάθε χρήστης: από νέα, πληροφορίες για την ιστορία της τοπικής Εκκλησίας και τους αγίους που έζησαν στην περιοχή, μέχρι τα απαραίτητα στοιχεία για να περιορίζεται η γραφειοκρατία των πολιτών που έχουν κάποιου είδους συναλλαγή με τη μητρόπολη.

«Προσπαθούμε να συντομεύσουμε τις διαδικασίες και να απαλλάξουμε τον κόσμο από την ταλαιπωρία» υπογραμμίζει ο π. Μιχαήλ.

Οι επισκέπτες δεν χρειάζεται να καλέσουν στην ενορία τους ή στη μητρόπολη για να ενημερωθούν για τα απαραίτητα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την τέλεση ενός μυστηρίου (γάμος, βάπτιση), αλλά και τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται.

Η παρουσία της Μητρόπολης Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας δεν περιορίζεται στον ιστότοπο, αλλά επεκτείνεται και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με ενεργή συμμετοχή στο facebook και το twitter.

Μία μητρόπολη που ακολουθεί την τελευταία λέξη στην τεχνολογία κι όμως παραμένει προσηλωμένη στον κύριο στόχο της.

Οπως αναφέρει και ο π. Μιχαήλ, «η Εκκλησία δεν είναι μόδα που πέρασε η εποχή της. Η Εκκλησία είναι διαχρονική και επίκαιρη. Η Εκκλησία είναι τρόπος ζωής, είναι η ίδια η ζωή, το λιμάνι όπου θα βρει ανάπαυση κάθε ψυχή».

Εμφανίσεις: 30213
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!