Ε΄ Κατανυκτικός Εσπερινός στην Ι.Μ. Καλαβρύτων

0kalabrita-1

Στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Καλλιθέας Αιγίου τελέσθηκε ο Ε΄ Κατανυκτικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καλαβρύτων κ. Αμβροσίου.

Τους εκκλησιαστικούς ύμνους απέδωσε Χορωδία Αποφοίτων της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεώς μας υπό την Διεύθυνση του καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής κ. Βασιλείου Μπίκου.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ευσέβιος Σπανός, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας με θέμα: «Μεγάλη Τεσσαρακοστή ανυψωτική πορεία προς το Θεό, μέσα από την καταπολέμηση των παθών».

Ο ομιλητής αναφέρθηκε στην περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, που αποτελεί την επιστροφή στην κατά φύσιν ζωή, στην εγκράτεια και χαρακτηρίζεται ως περίοδος άσκησης και πνευματικής χαράς, κατά την οποία η πίστη των Χριστιανών ενισχύεται περαιτέρω.

Ο Χριστιανός οφείλει να ασκείται συστηματικά, ώστε να αποφεύγει τν αμαρτία, αλλά και να κάνει έργα δικαιοσύνης και να αποκαταστήσει τις αρετές στη πρότερη θέση τους, όπως όρισε ο Θεός.

Το απαραίτητο στοιχείο που χρειάζεται ο Χριστιανός για να επιτύχει το στόχο του είναι η πίστη, η οποία θα τον βοηθήσει στον αγώνα του και θα του δώσει την δύναμη να συνεχίσει, ακόμα και όταν αυτός ο αγώνας φαντάζει πολύ κοπιαστικός.

Όμως, η πίστη δεν θα πρέπει να θεωρείται ως κάτι που χρειάζεται απόδειξη, όπως το πείραμα και η παρατήρηση στην επιστήμη, αλλά ως αξία ηθική και υπόθεση της ελευθερίας της πνευματικής του φύσεως.

Καταλήγοντας, ο ομιλητής τόνισε ότι η Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι περίοδος για αναζήτηση νοημάτων στις διαπροσωπικές σχέσεις και ο Χριστιανός που, μέσα στην καθημερινότητα, προσπαθεί να μεταμορφωθεί πνευματικά σε Άγιο, είναι ο μόνος αληθινά επαναστάτης σε αυτό τον κόσμο.

0kalabrita-2

0kalabrita-3

0kalabrita-4

Εμφανίσεις: 16432
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!