Με λαμπρότητα τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Ρεθύμνης

eygenios

Της δημοσιογράφου Βάλιας Πετράκη - 16.47

Τα Σεπτά του ονομαστήρια ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. κ. Ευγένιος επέλεξε να γιορτάσει με ιδιαίτερη ταπεινότητα, στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε.

Την Τρίτη το πρωί τιμώντας τον προστάτη Άγιο τέλεσε την θεία λειτουργία, στον κατάμεστο Μητροπολιτικό Ναό με την συμμετοχή των ηγουμένων όλων των μονών και του κλήρου, ενώ μαζί του συμπροσευχήθηκε και ο πνευματικός του πατέρας ο Μητροπολίτης Πέτρας κ. Νεκτάριος.

Πλήθος πιστών κατέκλυσαν τον Ιερό ναό προκειμένου να παρακολουθήσουν την θεία λειτουργία και στο τέλος να ευχηθούν στον Ιεράρχη τους.

Επίσης οι ηγουμένισσες και οι μοναχές των μονών μας αλλά και πολλοί μοναχοί τίμησαν την εορτή του Επισκόπου τουςκαθώς και όλοι οι τοπικοί άρχοντες .

Εκ μέρους των κληρικών ο ιεροδιδάσκαλος και πρόεδρος του Ιερατικού Συνδέσμου κληρικών Σωτήρης Ξενικάκης διερμηνεύοντας τα αισθήματα και τις ευχές όλων των κληρικών είπε μεταξύ άλλων: Η αγάπη αποτέλεσε και αποτελεί το μοναδικό κριτήριο στις σχέσεις σας με το ποίμνιο σας και τους κληρικούς Από την ημέρα της αναλήψεως του πηδαλίου της τοπικής εκκλησίας μας , ιχνηλατείτε ακούραστα Σεβασμιώτατε, Πατέρα και Ποιμενάρχα μας ,τιμώντας κατά τον καλύτερο τρόπο τον προστάτη σας.

Αγάπη, και μόνο αγάπη, αγάπη του Κυρίου θα προσπαθήσω να σας δίνω αδιάλειπτα.

Τα λόγια αυτά κυριαρχούσαν στον ενθρονιστήριον λόγο σας πριν από δεκαπέντε μήνες.

Και πράγματι η αγάπη αποτέλεσε και αποτελεί το μοναδικό κριτήριο στις σχέσεις σας με τον περιούσιο λαό του Θεού ,μα και της συνεργασίας σας με τους κληρικούς της Θεοσώστου επαρχίας σας.

Πρωταρχικό μέλημα σας , να γνωρίσετε και να αγκαλιάσετε το καθένα ξεχωριστά αλλά και την οικογένεια του ανοίγοντας την καρδιά σας και δείχνοντας την Πατρική σας στοργή και ενδιαφέρον για τα προβλήματα όλων.

Το ανύστακτο αυτό ενδιαφέρον και η συνεχής προσπάθεια σας « εν νυκτί και εν ημέρα και μεσημβρίαν και πρωί σε κάθε εκδήλωση και τομέα της δημόσιας ζωής .

Ιδίως της ανακούφισης των πονεμένων ψυχών δίδει το μήνυμα του αγώνα, της πίστεως, της ελπίδας.

Αυτό σας οδήγησε να δεχτείτε με προθυμία το αίτημα μας για ίδρυση Ιερατικού Συνδέσμου, μέλη του οποίου είναι οι κληρικοί της τοπικής εκκλησίας μας και εκ μέρων των οποίων εκφράζω ένα μεγάλο ευχαριστώ για την εκπλήρωση του.

Αισθήματα αγάπης , αφοσιώσεως και σεβασμού καταθέτουμε όλοι οι αδελφοί κληρικοί , κατά την εύσημη αυτή ημέρα των Ονομαστηρίων σας.

Ευχαριστούμε τον Τριαδικό Θεό και τον προστάτη σας Άγιο σας για την ευλογία να σας έχουμε Επίσκοπο μας και σας παρακαλούμε να συνεχίσετε να είστε αυτός που είστε Πατέρας και αδελφός όλων μας.

Ευχόμαστε ανυπόκριτα και με ευγνωμοσύνη Υγεία, μακροημέρευση και ως καλός Οιακοστρόφος και κυβερνήτης του σκάφους της εκκλησίας των Ρεθυμνίων να το οδηγείτε πάντοτε στο υπήνεμο λιμάνι της αγάπης και της σωτηρίας του Χριστού.

Από τη πλευρά του ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον κληρο και τον κόσμο και αναφέρθηκε στον μαρτυρικό θάνατο του Αγίου Ευγενίου.

Αμέσως μετά πήρε τον λόγο ο Μητροπολίτης Πέτρας κ. Νεκτάριος που με τα λόγια του συγκίνησε τον μητροπολίτη μας, ο οποίος καθ΄ όλην την διάρκεια της ομιλίας του δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυα του.

Ο Σεβαστός Μητροπόλίτης κ. Νεκτάριος μίλησε από καρδιάς και ζήτησε από τον κλήρο και τους πιστούς να σταθούν δίπλα στο πνευματικό του παιδί.

Ενώ με την παρρησία που τον διακρίνει καυτηρίασε ακόμα και την κοσμικότητα που πολλές φορές δίνουν στις εορτές του.

δεν παρέλειξε βέβαια να αναφερθεί και σε όλους τους μακαριστούς Ιεράρχες της Μητροπόλεως μας.

Χαίρομαι Σεβασμιώτατε που κρατάτε το μέτρο της σεμνότητας και του εκκλησιαστικού ήθους «Το όνομα του Επισκόπου συνθέτει πάντα μια γιορτή ,και γι’αυτό η εορτή του Επισκόπου είναι χαρά της τοπικής εκκλησίας και είναι κυρίως κοινωνία και ευχαριστιακή σύναξη. Και το λέω αυτό γιατί τώρα τελευταία χαλάσαμε και εμείς οι Επίσκοποι και οι γιορτές μας είναι περισσότερο φολκλορικές , δημοσιοσχετίστηκες και αν θέλετε κοσμικές. Εγώ χαίρομαι Εγώ χαίρομαι Σεβασμιώτατε που κρατάτε αυτό το μέτρο της σεμνότητος, του εκκλησιαστικού ήθους και του φρονήματος και να το κρατήσετε στην ζωή σας.

Ο κόσμος το είχε αυτό ανάγκη να δίδουμε εμείς οι κληρικοί όλων των βαθμών αυτό το μέτρο της προσωπικής μας γιορτής.

Η εκκλησία της Κρήτης είχε πάντα ένα άλλο ήθος Με σεμνότητα όπως παραλάβαμε και όπως μάλιστα η εκκλησία της Κρήτης διακρατούσε.

Η εκκλησία της Κρήτης είχε πάντοτε ένα άλλο ήθος, ένα άλλο φρόνημα.

Σεβασμιώτατε εγώ είμαι ο παππούς αυτής της μητρόπολης και εσείς είστε ο Πατέρας και εγώ σας καμαρώνω. Χαίρομαι που σας αγαπά ο κόσμος, ο κλήρος και ο λαός και όταν πριν από ακριβώς είκοσι χρόνια σας έδινα αυτό το όνομα του Ευγενίου του γέροντα μου,ενός μεγάλου Ιεράρχου .

Το 1970 ήταν εδώ τοποτηρητής και μου έλεγε τα καλύτερα λόγια για το Ρέθυμνο.

Μου έλεγε το Ρέθυμνο έχει παιδεία , το Ρέθυμνο τιμά την Κρήτη, είχε μείνει αλησμόνητη εκείνη η τοποτηρητεία του, μετά τον Αθανάσιο μέχρι την εκλογή του Τίτου.

Και μου το έλεγε συχνά – πυκνά ερχόταν και λειτουργούσε εδώ και οι Ρεθεμνιώτες με πολλή μεγάλη αγάπη τον περιέβαλαν.

Ο κόσμος θέλει από εμάς τους Επισκόπους ταπείνωση και αγάπη Σεβασμιώτατε θέλω να τιμήσετε αυτό το όνομα και να είστε της ευγενείας υπόδειγμα, αυτό μετράει για τον κόσμο. Η αγάπη τίποτε περισσότερο ο κόσμος από εμάς τους Επισκόπους θέλει ταπείνωση αγάπη, καλοσύνη και πάλι αγάπη. Θέλει ενωτική διακονία.

Ο κόσμος μαθαίνω σας αγαπά πολύ και εγώ καμαρώνω από εκεί που είμαι βλέπετε δεν έρχομαι συχνά, δεν θέλω να ανακατεύομαι στην Μητρόπολη σας αλλά από εκεί που είμαι μαθαίνω, πληροφορούμαι, συγκινούμαι, προσεύχομαι, καμαρώνω και είμαι δίπλα σας .Δίπλα σας με την προσευχή μου και την αγάπη μου.

Εγώ εύχομαι να ζήσετε πάρα πολλά χρόνια να τιμήσετε αυτόν τον τόπο, με τις βαθιές ρίζες ,έχει φυλογένεια, εδώ υπάρχει πολιτισμός.

Αυτούς τους ανθρώπους που κρατούν το μετερίζι αυτού του τόπου να τους στηρίξετε με την πατρική σας αγάπη. Εσείς είστε τα παιδιά του και οι αδελφοί του και σας παρακαλώ να τον στηρίζετε είναι καλοπροαίρετος.

Θέλω όμως να απευθυνθώ και σε εσάς όλους προς όλους και να σας πω: ότι εσείς είστε τα παιδιά του , εσείς είστε οι αδελφοί του.

Οι γονείς του έφυγαν νωρίς, αδέρφια δεν έχει, συγγενείς δεν έχει, εσείς είστε οι φίλοι του, οι αδελφοί του και τα παιδιά του. Ένας άνθρωπος δεν μπορεί να κάνει τίποτα μόνος , όσα χαρίσματα και αν έχει πρέπει εσείς ως χορδές κιθάρας να τον πλαισιώσετε τον στηρίζετε, να του μιλείτε. Είναι καλοπροαίρετος να έρχεστε να τον συμβουλεύετε, θα σας ακούει, να έρχεστε προπάντων να τον στηρίζετε με την αγάπη σας , γιατί η μοναξιά στον Επίσκοπο είναι το μεγαλύτερο μαρτύριο.

Ο Επίσκοπος δοκιμάζεται σταυρώνεται καθημερινά, βιώνει μεγάλες οδύνες γι’ αυτό έχει ανάγκη της προσευχής και της αγάπης σας .Πως να χαίρεται ένας Επίσκοπος όταν βλέπει τόσους ανθρώπους να είναι άνεργοι; τόσα χρόνια να διαλύονται; τόσα παιδιά να τρέχουν από εδώ και από εκεί; Πώς να γιορτάζεις ένας Επίσκοπος, όταν βλέπει αυτή την ακαταστασία που επικρατεί, τις διαρκείς και μεγάλες κρίσεις που υπάρχουν στον κόσμο;

Η χαρά του επισκόπου είναι να βλέπει το ποίμνιο του , τον κλήρο του και τον λαό του να έχει αγάπη, ειρήνη, ενότητα και ευσέβεια, να πορεύεται σε αυτό τον δρόμο τον εν Χριστώ ζωής. Σεις λοιπόν είστε ο Στέφανος και η χαρά του , δίδετε του αυτήν την χαρά αυτή είναι η πληρωμή του στο καθημερινό του μαρτύριο και στον καθημερινό του αγώνα.

Σεβασμιώτατε σας ευχαριστώ που μου δώσατε αυτήν την ευχή να επικοινωνήσω με τον κλήρο και το λαό σας εύχομαι και πάλι να είστε πολυχρόνιος, να μας υπενθυμίσετε τον μεγάλο γέροντα μας τον Ευγένιο και επιπλέον να χαιρόμαστε αυτήν την κοινωνία, αυτή την εκκλησία της αγαπημένης εκκλησίας των Ρεθυμνίων.

Στην συνέχεια δέχτηκε τις ευχές του κόσμου τόσο στην εκκλησία δίδοντας του μια εικόνα του Αγίου Ευγενίου και τους Πρακάλεσε να περάσουν από τα γραφεία της μητροπόλεως για ένα κέρασμα.

Συγκινητική ήταν και η προσέλευση του κλήρου και κόσμου από το απόγευμα μέχρι αργά το βράδυ στο Επισκοπείο που πέρασαν για να ευχηθούν στον Ιεράρχη μας.

Και δεν ήταν μόνο οι Ρεθεμνιώτες αλλά από όλους τους νομούς τηςΚρήτης ενώ Εκείνος δεν προλάβαινε να απαντάει στο τηλέφωνο.

Μεταξύ εκείνων που του ευχήθηκανν ήταν και ο Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ.κ. Δαμασκηνός.

Μιλώντας στην Κ.Ε ο Σεβασμιώτατος για αυτήν ημέρα είπε μεταξύ άλλων: Ευχαριστώ μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου όλους για τις εκδηλώσεις της αγάπης τους «Σήμερα λειτουργήσαμε στον Μητροπολιτικό μας ναό με τους κληρικούς μας και το πλήρωμα της τοπικής μας εκκλησίας και γευτήκαμε τους καρπούς της μεταξύ μας αναστροφής.

Τους καρπούς που δεν είναι άλλοι από την κοινή μας πίστη και την ενότητα μας.

Τονίζω ιδιαίτερα αυτήν την λέξη, που είναι απαίτηση ιδιαίτερη αυτών των καιρών. Η μεταξύ μας ενότητα και δικό μας μέλημα και δική μου καθημερινή προσευχή είναι να με αξιώνει ο Θεός να γίνομαι καθημερινά σκαπανέας αυτής της ενότητας, των ανθρώπων του τόπου μας της τοπικής μας εκκλησίας.

Όλων αυτών που μου χάρισε ο Θεός να είναι τα πνευματικά παιδιά , από την στιγμή που πάτησα το ευλογημένο χώμα της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, με εντολή της εκκλησίας.

Και πάλι ευχαριστώ όλους μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου για όλες τις εκδηλώσεις της αγάπης τους, τις οποίες απολαμβάνω όχι μόνο σήμερα αλλά καθημερινά και θα έλεγα καθημερινά για μένα είναι γιορτή.

Διότι όταν πλησιάζω τους ανθρώπους , όταν μιλώ μαζί τους, όταν τους επισκέπτομαι στα σπίτια τους, στους χώρους εργασία τους, στους χώρους της αναψυχής τους.

Όταν έχω την ευκαιρία να ακούω τους πόνους και τους πόθους τους , τα προβλήματα και τους προβληματισμούς τους και τα αναθέτω με την δική μου προσευχή , το βράδυ όταν μαζεύομαι στο επισκοπείο, στον παρεκκλήσιον στο Θεό , ζητώντας από εκείνο να έρθει αρωγός στην ζωή τους .

Από εδώ επάνω αγκαλιάζει το βλέμμα όλο τον τόπο και ευλογώ πατρικά Από εδώ επάνω από το σπίτι του Επισκόπου που είναι και σπίτι όλων των Ρεθεμνιωτών και το έχω τονίσει κατ’ επανάληψη και θέλω έτσι να αισθάνονται , έτσι να το βλέπουν, έτσι να το χαίρονται, έτσι να το απολαμβάνουν.

Από αυτό το σπίτι αγκαλιάζει το βλέμμα μου καθημερινά όλο τον τόπο μας και ευλογώ Πατρικά την ζωή και τα καλά έργα των ανθρώπων και χαίρομαι γιατί αυτός ο τόπος έχει ένα όμορφο παρών , πάντοτε και είναι ψηλά στις συνειδήσεις των ανθρώπων όλης της Κρήτης, όλης της ευλογημένης πατρίδας μας και αν μερικές φορές έχουμε κάποια φαινόμενα που δεν τον τιμούν αυτά είναι εξαιρέσεις.

Σε καμιά περίπτωση δεν αλλοιώνουν τον κανόνα που θέλει το Ρέθυμνο να είναι πρώτο στα γράμματα, πρώτο στις τέχνες , πρώτο στον πολιτισμό , πρώτο στην παιδεία πρώτο στην αρετή , πρώτο στην φυλογένεια των κατοίκων του , πρώτο στην ευγένεια και στην αριστοκρατία στην πιο όμορφη σημασία της λέξεως.

Ως στέκει το Άξιο Εστί

Μέσα στην εκκλησία

Έτσι σας πρέπει η τιμή

Το ψήφος και η αξία

Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!