Τιμήθηκε η μνήμη του Μητροπολίτη Κιλκισίου Αποστόλου στην Ευξεινούπολη

mnimosuno_kilkisiou_1

Την Κυριακή 27 Νοεμβρίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος ιερούργησε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ευξεινουπόλεως και τέλεσε μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής του κεκοιμημένου Μητροπολίτου Πολυανής και Κιλκισίου, κυρού Αποστόλου (Παπακωνσταντίνου), ο οποίος καταγόταν από την επαρχία Αλμυρού.

Στη Θεία Λειτουργία, πέραν των ιερέων του Ιερού Ναού, συμμετείχε και ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Γρηγόριος Παπαθωμάς, καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος και κήρυξε, με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου, τον θείο λόγο.

Στο κήρυγμά του ο π. Γρηγόριος τόνισε τη σπουδαιότητα του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας στη ζωή των πιστών, ενώ αναφέρθηκε και στον μακαριστό Μητροπολίτη Απόστολο, υπογραμμίζοντας σημαντικές στιγμές από τη ζωή και το έργο του. Μετά το πέρας των Ιερών Ακολουθιών, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση - αφιέρωμα στη μνήμη του μακαριστού Ιεράρχου.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού και Αρχιερατικός Επίτροπος Αλμυρού, Πρωτ. Γεώργιος Μπέκας, ο οποίος εξήρε τη φυσιογνωμία και το έργο του τιμωμένου. Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν η κ. Δήμητρα Κούκουρα, καθηγήτρια της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ο κ. Ιωάννης Γκόλτσης, θεολόγος, πνευματικά παιδιά του Μητροπολίτου Αποστόλου.

Ο κ. Γκόλτσης αναφερόμενος στο βιογραφικό του τιμωμένου, έκανε λόγο για την καταγωγή του από το χωριό Κοκκωτοί της επαρχίας Αλμυρού, αλλά και από τα Κύθηρα. Περιέγραψε την ιερατική του διακονία στην Κοζάνη, στη Ζάκυνθο ως Επίσκοπος, αλλά και στο Κιλκίς.

Επίσης, ομίλησε και για τα σκληρά χρόνια της «εξορίας» του ως έκπτωτος Ιεράρχης, τα οποία υπέμεινε με ανεξικακία, πραότητα και προσευχή. Αναφέρθηκε στη θαυμαστή δράση του στις κατασκηνώσεις του Ιδρύματος «Στέγη Παιδιού Κοζάνης Ο Άγιος Στυλιανός» στον Πτελεό και στο πολυποίκιλο έργο του στη νεολαία. Τέλος, ανακάλεσε στη μνήμη των παρευρισκομένων περιστατικά από την παρουσία του Ιεράρχου στην επαρχία του Αλμυρού.

Η κ. Κούκουρα, στην από καρδιάς ομιλία της με θέμα «Μνήμα Πατρός και Διδασκάλου», σκιαγράφησε πτυχές της ιερατικής του πορείας. Υπογράμμισε την απλότητα του χαρακτήρα του, λέγοντας χαρακτηριστικά πως ακόμη και το παρουσιαστικό του μακαριστού Αποστόλου δεν θύμιζε σε καμία περίπτωση πρόσωπο Πέρσου μονάρχου, αλλά ταπεινού εργάτη του Ευαγγελίου.

Η ίδια, ως πνευματικό τέκνο και συνεργάτης του, έζησε από κοντά τις ανησυχίες του για τη νεολαία, αλλά και τους οραματισμούς του για τη στήριξή της, με κορυφαία πράξη τη σύσταση του διορθόδοξου Εκκλησιαστικού Λυκείου Κιλκίς «Οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος», στο οποίο φοίτησαν εκατοντάδες παιδιά απ' όλο τον κόσμο, με αποτέλεσμα να διαδοθούν η ελληνική γλώσσα και η ελληνορθόδοξη παράδοση στα τέσσερα σημεία της γης.

Την εκδήλωση διάνθισαν η νεοσύστατη Χορωδία των γυναικών που στελεχώνουν το Σπίτι Γαλήνης και τη Σχολή Γονέων της Ενορίας, όπως και η Μικτή Χορωδία του Δήμου Αλμυρού, υπό τη διεύθυνση της καταξιωμένης μαέστρου κ. Μαριάννας Σαμαρτζή. Στο τέλος της εκδήλωσης, ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος λαμβάνοντας το λόγο εξήρε και αυτός την πνευματική φυσιογνωμία του μακαριστού Μητροπολίτου Αποστόλου, τονίζοντας τη συμβολή του στο συνολικό έργο της Ελλαδικής Εκκλησίας, μοιραζόμενος συνάμα προσωπικές του εμπειρίες από την πολυετή τους γνωριμία. Εν κατακλείδι, ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους ομιλητές, τον Προϊστάμενο του Ιερού Ναού, καθώς και τον κ. Γεώργιο Γιαννιό, θεολόγο, οι οποίοι είχαν την ευθύνη της διοργάνωσης του τιμητικού αφιερώματος.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ιερείς της επαρχίας Αλμυρού, ο Αντιδήμαρχος Αλμυρού κ. Αθανάσιος Σαρρής, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ευξεινουπόλεως κ. Αλέξανδρος Καραμπάσης, πρόεδροι Συλλόγων και Φορέων, συγγενείς του μακαριστού Ιεράρχου και πολλοί πιστοί, τιμώντας τη μνήμη κεκοιμημένου Μητροπολίτου Αποστόλου.

Εμφανίσεις: 61471
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!