Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο στη Ζάκυνθο - (ΦΩΤΟ+Vid)

0-zakinthou

του απεσταλμένου μας, Γιώργου Φερδή 15.42

Ζάκυνθος - Με κάθε επισημότητα και λειτουργική ιεροπρέπεια, τελέστηκε η πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου στην Πόλη της Ζακύνθου επί της εορτή του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου.

Πολλοί Μητροπολίτες και Επίσκοποι της Ελλαδικής και όχι μόνο εκκλησίας παρευρέθηκαν για να τιμήσουν τον Ιεράρχη της Ζακύνθου Μητροπολίτη Δωδώνης Χρυσόστομο για τα ονομαστήρια του και να ευχηθούν ιδιαίτερα για τον Νέο Μητροπολίτη Ζακύνθου, τον και ποιμενάρχη του Ιερού Νησιού των Επτανήσων κ. Διονύσιο.

Ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος χοροστάτησε στον θρόνο ένεκα της εορτής του ενώ ο Νέος Μητροπολίτης Ζακύνθου προεξήρχε στην τέλεση της Θείας Λατρείας.

Πάνω από 20 Μητροπολίτες βρέθηκαν στο νησί και 19 πήραν μέρος στην Λειτουργία.

Προεξάρχοντος του Νέου Μητροπολίτου Ζακύνθου Διονυσίου και οι Ιεράρχες, Δωδώνης Χρυσόστομος, Ιερισσού Νικόδημος, Μιλήτου Απόστολος, Βάρνας Κύριλλος, Νευροκοπίου Ναθαναήλ, Θηβαΐδος Πορφύριος, Λαρίσης Ιγνάτιος, Νιγηρίας Αλέξανδρος, Δημητριάδος Ιγνάτιος, Θερμοπυλών Ιωάννης, Ζάμπιας Ιωακείμ, Ελαίας Θεοδώρητος, Νεοχωρίου Παύλος, Μαραθώνος Μελίτων, Ρεντίνης Σεραφείμ, Ανδρούσης Θεόκτιστος, Ωλένης Αθανάσιος, και Μοζαμβίκης Ιωάννης.

Στο ιερό βήμα παρευρέθηκαν συμπροσευχόμενοι οι Μητροπολίτες Κωνσταντίας Βασίλειος, Κορωνείας Παντελεήμων και Φαναρίου Αγαθάγγελος.

Ο Μητροπολίτης Ζακύνθου, στο κοινωνικό πήρε τον λόγο μιλώντας για την σημαντική προσωπικότητα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου και προστάτη της Παιδείας όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην χθεσινή ημέρα της ενθρονίσεως του αλλά και τη σημερινή ενθρόνιση του στον ιερό σύνθρονο του ναού της Μόνης λέγοντας: «Σήμερα ενθρονίζομαι σ’ αυτό το ιερό σύνθρονο γνωρίζοντας πολύ καλά ότι ποτέ μέχρι σήμερα, δεν έχει αρθεί η Σταυροπηγιακή και Βασιλική αξία της Μονής, για την οποία μπορεί κανείς να πει ότι έχει λόγο και ο Πανίερος Οικουμενικός θρόνος όπου παρέδωσε τις Σταυροπηγιακές Μονές, στους τοπικούς Επισκόπους υπακούοντας στο φλογερό αξίωμα ότι Τα Εκκλησιαστικά και τα πολιτικά συμεταβάλλεστε»

Στο τέλος ο ποιμενάρχης της Ζακύνθου ζήτησε τις ευχές όλων να τον συνοδεύουν στο δύσκολο έργο του, και ιδιαιτέρως σημείωσε ευχές προς τον γέροντα του Μητροπολίτη Δωδώνης λέγοντας: «Δεν παραλείπω να τονίσω την ευλογία του συλλειτουργού μου και χειροτονήσαντός μου στους τρείς βαθμούς της ιεροσύνης και γέροντος μου να με στηρίζει με τις ευχές του, ο οποίος θυσίασε τον εαυτό του για την ταπεινότητά μου και κατήλθε από τον θρόνο του για να ανεβάσει εμένα σε αυτόν»

Αμέσως μετά, ο Ηγούμενος της Μονής Στροφάδων δώρισε μία Αρχιερατική Μήτρα στον Νέο Μητροπολίτη Ζακύνθου ενώ στον εορτάζοντα Μητροπολίτη Δωδώνης ένα επιστήθιο εγκόλπιο.

Παίρνοντας τον λόγο ο Μητροπολίτης Δωδώνης με τον δικό του μοναδικό τρόπο υπογράμμισε ότι όλα τα ιερατικά το, τα έχει καταθέσει ήδη στο Μουσείο της Μονής.

«Εμείς πρέπει να καταλάβουμε ένα πράγμα, ότι τίποτα από όλα αυτά δεν είναι ιδιοκτησία μας, αλλά όλα είναι χρησικτησία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσόστομος.

{youtube width="600" height="400"}4fiFdwAbnec{/youtube}

0-zan1

0-zan2

0-zan3

0-zan4

0-zan5

0-zan6

0-zan7

0-zan8

0-zan9

0-zan10

0-zan11

0-zan12

0-zan13

Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!