Μεσσηνίας: "Κάποιοι επιβουλεύονται την ελληνικότητά μας" - (ΦΩΤΟ)

0-0mesinias

Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης - 17.13

Πανηγυρικά εορτάστηκε ο Άγιος Μηνάς, πολιούχος και ελευθερωτής της πόλεως της Καστοριάς, συμπληρώνοντας 99 χρόνια από την ημέρα που η Καστοριά ενδύθηκε την ελευθερία της και πέταξε τη ζωή της σκλαβιάς από τον τουρκικό ζυγό.

Παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, στο Ιερό και Βυζαντινό Παρεκκλήσιο του Αγίου Μηνά, όπου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δασμασκηνού και του οικείου Ποιμενάρχου Καστορίας κ. Σεραφείμ.

Στο λόγο του ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας αναφέρθηκε στη ζωή του Αγίου Μηνά, ο οποίος όπως σημείωσε έζησε σε εποχές που λάτρευαν τα είδωλα και τα ψέματα.

Και μέσα από το μαρτύριό του επιβεβαίωσε την αληθινή μας πίστη που οδηγεί στην αφθαρσία και την αιωνιότητα.

Και υπογράμμισε στο εκκλησίασμα που κατέκλισε εντός και εκτός του Ιερό Ναό, ότι δυστυχώς και σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που προσκυνούν και λατρεύουν τα ψευδοείδωλα, της καταναλωτικής κοινωνίας και του ευδαιμονισμού, στους πειρασμούς των ειδώλων της εξουσίας και των αγαθών, της οικονομίας και της κοινωνικής καταξίωσης και της επιχειρηματικότητας και ξεχνούν πως ο μόνος αληθινός Θεός είναι ο Ιησούς μας Χριστός.

"Γι’ αυτό και κάποιοι λίγοι προκάλεσαν την κρίση που ζούμε, ικανοποιώντας τον εγωισμό τους", συνέχισε ο κ. Χρυσόστομος αναφερόμενος στην κρισιμότητα της κατάστασης που διέρχεται η Πατρίδα μας.

"Και κάποιοι εκμεταλλεύονται την κρισιμότητα των καιρών για να επιβουλευτούν την ελληνικότητά μας", κατέληξε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας, ευχόμενος να έχουμε συνοδοιπόρους τους Αγίους της Εκκλησίας μας στην κρίσιμη πορεία που διανύουμε ώστε να μην πέσουμε ποτέ σε δουλεία.

Ανήμερα της εορτής τελέσθηκε πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού, συλλειοτυργούντων των Μητροπολιτών Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου και Καστορίας κ. Σεραφείμ.

Στη διακονία του κηρύγματος ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, ο οποίος αναφέρθηκε στη ζωή του στρατιώτου, όπως και του Αγίου Μηνά.

Αλλά κυρίως στη ζωή του στρατιώτου του Χριστού καλώντας τον ακριτικό λαό της Καστοριάς να γίνουμε όλοι στρατιώτες ομολογίας της πίστεώς μας και να είμαστε πάντα ετοιμοπόλεμοι στους πειρασμούς και τις προκλήσεις.

Και ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καστορίας κ. Σεραφείμ, ο οποίος έκανε κοινωνούς της χαράς τόσο του Ιερού Θυσιαστηρίου όσο και της απελευθέρωσης της Καστοριάς, τον ίδιο και τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας και του ευχήθηκε να έχει τη δύναμη από τον στρατηλάτη Άγιο Μηνά, να συνεχίζει την πορεία του ως καλός στρατιώτης Ιησού Χριστού, "γιατί πάντα ήσουνα ο καλός στρατιώτης Ιησού Χριστού, όπου κι αν σε έταξε η Εκκλησία", κατέληξε ο κ. Δαμασκηνός απευθυνόμενος στον ακρίτα Επίσκοπο της Καστοριάς.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, και κάτω από τον βροχερό ουρανό της Μακεδονίας, έγινε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος και των Ιερών Λειψάνων του θαυματουργού Αγίου Μηνά έως τον Μητροπολιτικό Ναό, όπου τελέσθηκε και η επίσημη δοξολογία επί τη απελευθερώση της πόλεως.

Τέλος, οι Αρχιερείς μετέβησαν στο ηρώο των Μακεδονομάχων όπου τέλεσαν την επιμνημόσυνη δέηση αλλά και στη συνέχεια παρακολούθησαν της καθιερωμένη στρατιωτική και μαθητική παρέλαση.

0-0kastor

0-0kastor1

0-0kastor2

0-0kastor3

0-0kastor4

0-0kastor5

0-0kastor6

0-0kastor7

0-0kastor8

0-0kastor9

0-0kastor10

0-0kastor11

0-0kastor14

0-0kastor12

0-0kastor13

Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!