Δωδώνης Χρυσόστομος: "Είμαι σίγουρος ότι θα υπηρετήσεις τον άνθρωπο"

0-dionisios2Παράκατω ακολουθεί η προσφώνηση του Σεβ. Μητροπολίτου Δωδώνης κ. Χρυσόστομου, κατά τη διάρκεια της ενθρόνισης του νέου Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄.

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΔΩΔΩΝΗΣ κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ

Σήμερα, αγαπητέ μου Διονύσιε, έχω μεγάλη χαρά και αυτό γιατί χαίρεσαι και Σύ!

Έχω πολλή χαρά γιατί χαίρεται και η Εκκλησία της πατρίδας.

Έχω χαρά, γιατί ο Άγιος μας, στον οποίο ανέθεσα την εκλογή Σου, δέχτηκε την παράκληση μου. Έτσι νίκησε το φως. Έτσι κέρδισε το ήθος. Θριάμβευσε η ταπείνωση. Βραβεύτηκε η προσφορά.

Αλλά σήμερα, αν και έχουμε χαρά, είναι ανάγκη να πούμε και κάποιες αλήθειες. Αλήθειες που δεν προκαλούν πάντοτε σε όλους ιδιαίτερη χαρά. Είναι ανάγκη να στα πω σήμερα μάλιστα δυνατά.

Έχεις ακούσει να ζητούν, όλο και περισσότεροι, διακριτούς ρόλους στις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας.

Τους ρόλους τους έχει προβλέψει το Σύνταγμα και οι Νόμοι, που κατά κανόνα είναι ασφυκτικοί για την Εκκλησία σε μια δημοκρατική κοινωνία.

Άλλο είναι το ζητούμενο: Να είσαι διακοσμητικό στοιχείο, να μένεις άφωνος, χωρίς λόγο, χωρίς έργο.

Μας βλέπουν ως ανταγωνιστές της πελατειακής τους σχέσης με τον άνθρωπο. Αυτή την καταστροφική σχέση που έφερε αυτή την τραγική κατάσταση και βιώνει χρόνια τώρα ο τόπος μας ευρύτερα.

Είμαι σίγουρος για την επιτυχία Σου και είμαι έτοιμος να γίνω Κυρηναίος της προσπάθειας Σου.

Είμαι υπέρ βέβαιος για τον πλήρη σεβασμό Σου στα έθιμα του τόπου μας, όπως έχουν διαμορφωθεί και καθιερωθεί από τους προκατόχους μας και τους προγόνους μας.

Είμαι σίγουρος ότι θα υπηρετήσεις τον άνθρωπο, που σήμερα παραπαίει μεταξύ των τεράστιων κοινωνικών προβλημάτων του και της υπαρξιακής ανυπαρξίας του.

Ο πονεμένος άνθρωπος θέλει ειλικρίνεια. Δεν αντέχει στις υποσχέσεις, που συντηρούν τις φρούδες ελπίδες.

Άνοιξε την πατρική αγκαλιά Σου στον αδύναμο και κουρασμένο ικέτη της πόρτα Σου.

Μη διστάσεις να λάβεις αποστάσεις από την αγυρτεία, που εμπορευματοποιεί την ανύπαρκτη ή μεγαλοποιημένη ανάγκη.

Μη πικραθείς όταν θα αμφισβητήσουν την αγαθή Σου πρόθεση. Έτσι ζουν και κινούνται οι πονηροί συμφεροντολόγοι της σύγχρονης κοινωνίας, η οποία έχει γαλουχηθεί με το όνειρο Νόμπελ της Λαμογιάς.

Μη παρασυρθείς από τα ηχηρά χειροκροτήματα, που θα ακουστούν σήμερα σε αυτόν το χώρο. Θέλω και το πιστεύω αυτό, να πετύχεις στην ανάληψη της σκυτάλης, που Σου παραδίδω για το καλό της Εκκλησίας μας, για το καλό της τοπικής Εκκλησίας.

Έχεις όλες τις προϋποθέσεις! Έχεις την κραταιά μεσιτεία του Πολιούχου μας Αγίου Διονυσίου, το όνομα του οποίου κατά τη χειροτονία Σου εις διάκονο σου έδωσα.

Αυτή η μεσιτεία προς τον ουράνιο θρόνο θα σε κρατάει δυνατό και όρθιο, όταν διάφοροι θα προσπαθήσουν άκριτα να Σε κρίνουν. Μη ξεχάσεις ποτέ την δοκιμασμένη και ασφαλέστερη συνταγή:

Ο στρατηγός στις μάχες.

Ο καπετάνιος στις φουρτούνες.

Ο πιστός στην υπομονή.

Ιδού λοιπόν το στάδιο της άθλησης έτοιμο.

“Σύ οὖν κακοπάθησον ὡς καλός στρατιώτης Ἰησοῦ Χριστοῦ”.

Καλή Δύναμη!

Εμφανίσεις: 57701
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!