Ο Δημητριάδος Ιγνάτιος τίμησε τον Μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη

1perΤην Ανώτατη Τιμητική Διάκριση της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, τον Χρυσό Σταυρό, μετά Διπλώματος, απένειμε στον Σεβ. Μητροπολίτη Περγάμου κ. Ιωάννη (Ζηζιούλα), Ιεράρχη του Οικουμενικού Πατριαρχείου και Ακαδημαϊκό, ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, κατά την Θεία Λειτουργία την Κυριακή 30 Οκτωβρίου στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Χριστού Βόλου.

Στην προσφώνησή του ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Στο πρόσωπο του Σεβ. Μητροπολίτου Περγάμου κ. Ιωάννη Ζηζιούλα αναγνωρίζουμε και τιμούμε μια μεγάλη εκκλησιαστική, θεολογική και πνευματική φυσιογνωμία της Ορθοδοξίας του καιρού μας. Μια φυσιογνωμία που γνωρίζει να συνδυάζει αρμονικά την πιστότητα στην Παράδοση με το αίτημα της ανανέωσης· μια προσωπικότητα της οποίας το κύρος και η απήχηση ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια της πατρίδας μας, της Ελλάδος, τα όρια του ελληνόφωνου χριστιανισμού, ακόμη και τα ομολογιακά όρια της Ορθοδοξίας, καθώς ο Μητροπολίτης Ιωάννης είναι πρόσωπο σεβαστό, αγαπητό και υπολογίσιμο πρωτίστως στο κλίμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ελλάδος, αλλά και μεταξύ των άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών, όπως και των άλλων των χριστιανικών παραδόσεων…»

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε βασικές πτυχές της Θεολογίας του Μητροπολίτου Περγάμου και κατέληξε ως εξής: «Επιτρέψτε μας να θεωρούμε ότι σε όλο το δεύτερο μισό του ταραγμένου 20ου αιώνα και μέχρι και σήμερα, ήσαστε ένας από τους μάρτυρες της εκκλησιαστικής συνείδησης της καθολικότητας της Ορθοδοξίας, όπως αυτή εκφράζεται και εδώ και αιώνες σαρκώνεται από τον Οικουμενικό θρόνο.

Η παρουσία σας στο Βόλο με την ευκαιρία του συνεδρίου και της τιμητικής εκδηλώσεως της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών, δίνει τη δυνατότητα και την ευκαιρία να σας τιμήσουμε και να σας απονείμουμε τον Χρυσούν Σταυρόν, την Ανώτατη Τιμητική Διάκριση της Μητροπόλεώς μας, σε ένδειξη απεριόριστης τιμής και ευγνωμοσύνης για το εκκλησιαστικό, ποιμαντικό, θεολογικό και ευρύτερο ακαδημαϊκό και πνευματικό σας έργο, ευχόμενοι υγεία και μακροημέρευση, και την εκ Θεού δύναμη για την συνέχιση της τόσο δύσκολης αλλά και υψηλής αποστολής σας προς οικοδομήν του Σώματος του Χριστού»

Από τη μεριά του ο Σεβ. Μητροπολίτης Περγάμου κ. Ιωάννης, δήλωσε φορτισμένος συναισθηματικά καθώς, κατά το τελευταίο τριήμερο τιμήθηκε και ως Θεολόγος – Διδάσκαλος και ως Αρχιερεύς. Χαρακτήρισε την τιμή που τού έγινε ιδιαίτερη, καθώς προέρχεται από τον Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο και την Τοπική Εκκλησία της Δημητριάδος και εξήρε την προσφορά του οικείου Ποιμενάρχη στα Εκκλησιαστικά και Διορθόδοξα πράγματα, ενώ χαρακτήρισε την Τοπική Εκκλησία «πρότυπη», όπου «συνδυάζεται η εκκλησιαζομένη Θεολογία και η Θεολογούσα Εκκλησία»

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πορεία της ζωής του, την οποία χαρακτήρισε «σταυρική», καθότι, όπως τόνισε, «είναι δύσκολο να ομιλεί κανείς Θεολογικά στον σύγχρονο κόσμο και να είναι, ταυτόχρονα Αρχιερέας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίο διαγράφει μαρτυρική πορεία στον χρόνο».

Ολοκληρώνοντας την αντιφώνησή του ο κ. Ιωάννης επεσήμανε ότι η τιμή αντανακλάται στον Οικουμενικό Θρόνο της Κωνσταντινουπόλεως και στον ίδιο τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, ενώ εξήρε την σχέση αγαστής συμπόρευση και συνεργασίας της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος με την πρωτόθρονη Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως.

Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Περγάμου κ. Ιωάννης, τον οποίο πλαισίωσαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Μιλήτου κ. Απόστολος, Βελεστίνου κ. Δαμασκηνός, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Μπρανιτσέβου κ. Ιγνάτιος και Δυτικής Αμερικής κ. Μάξιμος, αμφότεροι Ιεράρχες του Πατριαρχείου Σερβίας και ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ενώ συμπροσευχόμενος παρέστη ο Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Αρχιμ. Βαρθολομαίος Σαμαράς.

Φωτογραφίες: Ελευθέριος Χρυσοχόος

0per

2per

3per

Εμφανίσεις: 83345
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!