Υποδοχή της Παναγίας Ελεούσης και θυρανοίξια ναού στο Κιλκίς
- Δημιουργηθηκε στις Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2011
Για τη Romfea.gr, Χρήστος Καναρόπουλος 17.55
Πιστό αντίγραφο της ιερής εικόνος της Παναγίας της Ελεούσης υποδέχθηκαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής & Κιλκισίου κ. Εμμανούλ, ιερός κλήρος και πλήθος πιστών την περασμένη Κυριακή 23 Οκτωβρίου, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Κιλκίς.
Η Παναγία η Ελεούσα είναι άρρηκτα συνδεμένη με την ιστορία των πιστών της ενορίας του Αγ. Δημητρίου, που ήρθαν ως πρόσφυγες πριν 90 χρόνια από την Στενήμαχο της Βουλγαρίας όπου και βρίσκεται η πρωτότυπη εικόνα την οποία τιμούν και λιτανεύουν την ημέρα της Μεσοπεντηκοστής.
Οι Στενημαχίτες, πονεμένοι πρόσφυγες με βαθιά πίστη έκαναν στο Κιλκίς τότε μια νέα αρχή δημιουργώντας παράδοση κτίζοντας μαζί με άλλους πρόσφυγες από τον Πόντο και την Μικρά Ασία τον σημερινό νέο Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου καθώς και διάφορα παρεκκλήσια.
Έλειπε όμως το γλυκό πρόσωπο της Παναγίας της Ελεούσης και γι’ αυτό το σκοπό και με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πολυανής κατασκευάστηκε το αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας της Ελεούσης όπου θα βρίσκεται μόνιμα στον Ιερό Ναό και θα λιτανεύεται την ημέρα της Μεσοπεντηκοστής κατά την παλαιά παράδοση μετά από θαύμα της Παναγίας
Αλλά οι πιστοί της ενορίας του Αγίου Δημητρίου απέκτησαν και νέο προστάτη, τον Όσιο Αθανάσιο τον Αθωνίτη, τον Τραπεζούντιο, τον θεμελιωτή της Αθωνικής Πολιτείας του Αγίου Όρους και της Μεγίστης Λαύρας, της πρώτης Μονής του περιβολιού της Παναγίας, το Παρεκκλήσιο του οποίου άγιασε ο Ποιμενάρχης του Κιλκίς κ. Εμμανουήλ τελώντας τα θυρανοίξια μαζί με τον πρωτοσύγκελλο και προϊστάμενο του Ι. Ναού Αγ. Δημητρίου Αρχιμ. π. Επιφάνιο Θεοδωρίδη καθώς και άλλους ιερείς.
Ο πατέρας Επιφάνιος στην σύντομη ομιλία του στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη κ. Εμμανουήλ για την υποστήριξη και εμψύχωση για το μεγάλο και δύσκολο έργο του Ναού καθώς και τους κ. Χρήστο Ζιώγα και το ζεύγος Μιχαήλ και Αλίκης Γιαννάτσκου για την ανακαίνιση του Ναού και την κατασκευή του Παρεκκλησίου καθώς και τους ευσεβείς ενορίτες που σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς συνέδραμαν για την πλήρη αποπεράτωση του Παρεκκλησίου, αποδεικνύοντας την ευγενική προσφυγική καταγωγή τους και βαθιά τους πίστη.
Φωτογραφίες: Romfea.gr