Βρεσθένης: "Το να είσαι γονιός σήμερα αποτελεί πρόκληση"

ImageΤη Δευτέρα 17η Οκτωβρίου 2011 πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Νεότητος «ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ» της Ιεράς Μητροπόλεώς μας στα πλαίσια της ΣΧΟΛΗΣ ΓΟΝΕΩΝ, η εναρκτήρια ομιλία για την περίοδο 2011-2012, από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βρεσθένης κ.κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟ.

Ο Σεβασμιώτατος λαμβάνοντας αφορμή από το γράμμα ενός παιδιού προς τους γονείς του, ανέλυσε πρακτικά προβλήματα που παρουσιάζονται στην καθημερινή ζωή και αφορούν τον τρόπο συμπεριφοράς των γονέων προς τα παιδιά τους.

Η αποδοχή, ο διάλογος, η στήριξη, η μείωση κριτικής παρέμβασης και συμβουλών, η συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, η κατανόηση, η ζεστή οικογενειακή ατμόσφαιρα και το αμείωτο ενδιαφέρον αποτελούν χαρακτηριστικές αρχές που θα πρέπει να προσδιορίζουν την συμπεριφορά των γονέων προς τα παιδιά και την παιδαγωγική που θα πρέπει να ακολουθούν.

Αναφέρθηκε στην αρνητική και θετική συμπεριφορά των ενηλίκων απέναντι στους εφήβους.

Η πρώτη αναφέρεται στην υπερπροστατευτική, συχνά επικριτική, αυταρχική, υποτιμητική και πολλές φορές υπερβολικά υποχωρητική στάση των γονέων απέναντι στον έφηβο.

Αντίθετα, το χαμόγελο, το σταθερό πρόγραμμα, ο σεβασμός στην προσωπικότητα του παιδιού και το παράδειγμα των γονέων, αποτελούν εκφάνσεις της θετικής συμπεριφοράς τους.

Οι έφηβοι χρειάζονται να ζήσουν, χρειάζονται ελεύθερο χρόνο, έχουν ανάγκη να βιώσουν την αλήθεια, την αγάπη, την φιλία, την αλληλεγγύη.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος, υπογράμμισε ότι πολύ εύστοχα ο γάλλος ψυχίατρος Andre Berge στο βιβλίο του με τίτλο «Το επάγγελμα των γονέων» γράφει: « ενώ ο σύγχρονος άνθρωπος θεωρεί υποχρέωσή του να προετοιμάζεται για όλα τα επαγγέλματα, δεν προετοιμάζεται για τα δύο σπουδαιότερα του γονέα και του πολιτικού.

Καθένας αισθάνεται έτοιμος να τα ασκήσει από την μία στιγμή στην άλλη.

Το να είσαι γονιός στις μέρες μας αποτελεί πρόκληση και γι’ αυτό ο γονιός χρειάζεται να ενισχύσει το γονεϊκό του ένστικτο με το να δεχθεί σωστή πληροφόρηση και υποστήριξη ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις βασικές ανάγκες του παιδιού σε κάθε φάση της ζωής του».

Η επόμενη συνάντηση στην ΣΧΟΛΗ ΓΟΝΕΩΝ θά πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 31η Οκτωβρίου 2011 και ώρα 19.00΄. Θα ομιλήσει η ψυχολόγος κα Καλλιόπη Κόλλια με θέμα: «ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΚΟΥΝΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ;».

Εμφανίσεις: 53800
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!