Με λαμπρότητα εορτάστηκε η πανήγυρη της Μονής Τοπλού

ImageΜε μεγάλη λαμπρότητα και πολυπληθή παρουσία πιστών πανηγύρισε τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου η ιστορική και Ιερά Σταυροπηγιακή Μονή Παναγίας Ακρωτηριανής και Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Τοπλού Σητείας.

Την παραμονή, Κυριακή 25/9, τελέσθηκε η ακολουθία του Μεγάλου πανηγυρικού Εσπερινού της εορτής, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, παρέστη συμπροσευχόμενος ο Σεβ. Μητροπολίτης Προικοννήσου κ. Ιωσήφ και έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος Αρχιμ. Κύριλλος Διαμαντάκης και πολλοί Εφημέριοι της Ιεράς Μητροπόλεως.

Στην εμπνευσμένη ομιλία του στο πλήθος των πιστών που κατέκλυσαν την πανηγυρίζουσα Μονή ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ευγένιος επεσήμανε ότι ο αγαπημένος μαθητής και επιστήθιος φίλος του Κυρίου μας Ιωάννης ο Θεολόγος υπήρξε «θεατής των αρρήτων αποκαλύψεων, και ερμηνεύς των άνω, του Θεού μυστηρίων».

Χαρακτηρίζεται ως «Ευαγγελιστής της αγάπης», αφού είναι ο συγγραφέας του Δ´ Ευαγγελίου και των τριών επιστολών, που σχετίζονται άμεσα μεταξύ τους ως προς το περιεχόμενο και τη γλώσσα και επικεντρώνεται στην αγάπη του Θεού προς τους ανθρώπους και στην αγάπη των ανθρώπων μεταξύ τους.

Επίσης υπογράμμισε ότι ο λόγος του Ευαγγελιστού Ιωάννου: «Ο μένων εν τη αγάπη εν τω Θεώ μένει και ο Θεός εν αυτώ» (Α´ Ιωάν. 4,16) γίνεται πράξη στη μοναστική ζωή της πανηγυρίζουσας Ιεράς Μονής Τοπλού, η οποία μέσα στο διάβα των αιώνων και μέχρι σήμερα συνεχίζει μια μακραίωνη πνευματική, εθνική και φιλανθρωπική παράδοση στο ανατολικότερο άρκο της Κρήτης, δίδοντας τη μαρτυρία της αγάπης και της προσφοράς στην τοπική κοινωνία.

Ανήμερα της εορτής της μεταστάσεως του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου, κατά την οποία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Προικοννήσου κ. Ιωσήφ, και ακολούθησε Αρχιερατικό Συλλείτουργο από τους Σεβ. Μητροπολίτες Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιο, Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνό και Προικοννήσου κ. Ιωσήφ, ο οποίος προέστη κατά τη Θεία Λειτουργία και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο.

Έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Κύριλλος Διαμαντάκης, Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως και Αρχιγραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, ο Παν/τος Ηγούμενος της Ιεράς Σταυροπηγιακής Μονής Αγίας Τριάδος Τζαγκαρόλων Αρχιμ. Αμφιλόχιος Παπαγιαννάκης και άλλοι Κληρικοί, ενώ ο Παν/τος Ηγούμενος της Μονής Αρχιμ. Φιλόθεος Σπανουδάκης κατά την αρχαία παράδοση, χοροστάτησε από το Παραθρόνιο.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος ευχαρίστησε τους δύο Σεβ. Αρχιερείς, οι οποίοι με τη συμμετοχή τους λάμπρυναν την πανήγυρη της ιστορικής Σταυροπηγιακής Μονής και τέλος χειροθέτησε σε Αναγνώστη τον κ. Ιωάννη Κατσικαλάκη του Μιχαήλ, ο οποίος διακονεί από ετών στην Μονή.

http://www.imis.gr/iera-mhtropolh/news/2011/images/toploy/%CE%91%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%BF%20%CE%B1%CF%80%CF%8C%20toploy/toploy_leitoyrgia.jpg

http://www.imis.gr/iera-mhtropolh/news/2011/images/toploy/%CE%91%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%BF%20%CE%B1%CF%80%CF%8C%20toploy/toploy_leitoyrgia3.jpg

http://www.imis.gr/iera-mhtropolh/news/2011/images/toploy/%CE%91%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%BF%20%CE%B1%CF%80%CF%8C%20toploy/toploy_sylleitoyrgo.jpg

http://www.imis.gr/iera-mhtropolh/news/2011/images/toploy/%CE%91%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%BF%20%CE%B1%CF%80%CF%8C%20toploy/toploy_anagnostis.jpg

Εμφανίσεις: 103125
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!