Η γιορτή του Αγίου Πλάτωνος στο ιερό νησί της Πάτμου

ferd4Στο θρησκευτικό κέντρο με παγκόσμιο ενδιαφέρον, ένα νησί που είναι ντυμένο στα χρώματα του Αιγαίου, στο Ιερό Νησί της Πάτμου, και συγκεκριμένα, στο απομακρυσμένο ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Πλάτωνα του Εθνομάρτυρα, στην τοποθεσία Εψιμιά, εορτάστηκε και φέτος η μνήμη του Αγίου Πλάτωνος.

Την παραμονή της εορτής τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, όπου χοροστάτησε ο Καθηγούμενος και Πατριαρχικός Έξαρχος της Μονής της Πάτμου Αρχιμ. π. Αντυπας, πλαισιωμένος από τους αδελφούς της Μονής και ετέρων προσκεκλημένων κληρικών.

Ο Καθηγούμενος στο τέλος του Εσπερινού μιλώντας στο Χριστεπώνυμο πλήρωμα του Εκκλησιάσματος εξήρε την προσωπικότητα του Αγίου Πλάτωνος, το ήθος του, το υψηλό φρόνημα του, την πίστη του και  την αφοσίωση του στον Θεό και στα ιδανικά της Πατρίδος.

Ακόμα, αναφέρθηκε στην περίοδο, που ο Άγιος ήταν, κοντά στο φλογερό και Μακεδόνα Ιεράρχη, Γερμανό Καραβαγέλη, στην διακονία του στην περιοχή της Μακεδονίας, και τον ιστορικό Πόντο της Ανατολής, σε ιδιαίτερα κρίσιμες για το έθνος και την Εκκλησία μας εποχές.

Ο Πατριαρχικός Έξαρχος, λίγο πριν τελειώσει, εξέφρασε την αγάπη του για τον κόσμο που παρευρέθηκε στην Ακολουθία και επαίνεσε θερμά τον Αρχιμ. Πλάτωνα Κρικρη για την πρωτοβουλία του να διοργανώνει κάθε χρόνο τις εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν του τοπικού αυτού Αγίου.

Και κατέληξε, ευχόμενος στον πιστό λαό, λέγοντας : «εύχομαι, να αποτελέσει ο Άγιος στις κρίσιμες ημέρες που ζούμε πρότυπο και υπόδειγμα θυσίας και προσφοράς».

Το επόμενο πρωί τελέσθηκε η Πανηγυρική Θεια Λειτουργία και το Κτιτορικό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αειμνήστου Επισκόπου Τράλλεων κυρού Ισιδώρου.

φωτογραφίες: Romfea.gr

ferd

ferd2

ferd3

ferd5

Εμφανίσεις: 53101
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!