Ολοκληρώθηκε το 8ο Ιερατικό Συνέδριο της Μητρόπολης Κερκύρας

kerk3Η Ιερά Μητρόπολη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων εν όψει της νέας ιεραποστολικής χρονιάς 2011-2012, διοργάνωσε την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011, στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Χρονίως Πασχόντων «Η Πλατυτέρα» το 8ο Ιερατικό Συνέδριο, με θέμα του «Ο λόγος του Θεού στην εποχή της κρίσεως».

Το Πρόγραμμα του Συνεδρίου, άρχισε το πρωί με Θεία Λειτουργία στον Ι. Ναό Αγίας Τριάδος του Ιδρύματος, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας κ. Νεκτάριο, στο τέλος της οποίας τελέστηκε μνημόσυνο για τους Αρχιερείς, τους ιερείς και διακόνους, καθώς και τους μοναχούς και τις μοναχές που διακόνησαν στην  Ιερά  Μητρόπολη Κερκύρας.

Την έναρξη του Συνεδρίου έκανε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος με θέμα «Ο λόγος του Θεού στην εποχή της κρίσεως».

Ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε το μίσος που αντιμετωπίζει η Εκκλησία σήμερα από τα ΜΜΕ και παράγοντες και παραγοντίσκους, οι οποίοι αμφισβητούν την προσφορά της στην εποχή της κρίσεως, ενώ τόνισε ότι το 35 % των εισοδημάτων της τοπικής Εκκλησίας αποδόθηκε στο κράτος με την μορφή της φορολογίας, η οποία θα αυξηθεί με το νέο τέλος ακινήτων.

Τόνισε ότι παρόλα αυτά η αποστολή της Εκκλησίας θα παραμείνει όχι μόνο η υλική προσφορά, όσο κυρίως η προσφορά του λόγου του θεού και επεσήμανε ότι το μήνυμα της σωτηρίας είναι το σπουδαιότερο.

Ζήτησε από τους ιερείς να κάνουν την αυτοκριτική τους όταν ο λόγος του Θεού μετατρέπεται σε προτροπή για βελτίωση της ζωής και όχι σε μεταμόρφωση της υπάρξεως των ανθρώπων και προέτρεψε οι Ενορίες να γίνουν κέντρα αγάπης και στήριξης των ανθρώπων με κάθε τρόπο.

Στη συνέχεια, μίλησε ο πρώτος εισηγητής Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη επιστροφής του κηρύγματος στην βιβλική παράδοση, ζήτησε να μην μετατρέπεται το κήρυγμα στη λατρεία σε επίδειξη ρητορικής δεινότητας χωρίς πνευματικό περιεχόμενο και προέτρεψε τους ιερείς να επισημαίνουν στην λατρεία το σταυρώσιμο και αναστάσιμο χαρακτήρα της πνευματικής ζωής των χριστιανών.

Δεύτερος εισηγητής ήταν ο καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νικόλαος Ξιώνης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι το κήρυγμα πρέπει να ξεκουράζει τους ανθρώπους που έρχονται στη θεία λειτουργία και τη λατρεία εν γένει της Εκκλησίας και όχι να τους φορτώνει ενοχές, να τους καθοδηγεί στην εν εν Χριστώ ζωή, η οποία αποτελεί την βάση για μεταμόρφωση της ύπαρξης και για την απαλλαγή του ανθρώπου από τα πάθη , ενώ τόνισε ότι το κήρυγμα που δεν στηρίζεται στις δογματικές αλήθειες μετατρέπεται σε ηθικολογία.

Τέλος, επεσήμανε ότι η χριστιανική πίστη δεν είναι αν- ορθολογική, αλλά λειτουργεί στην κατεύθυνση της βίωσης της κατά Θεόν σοφίας.

Τελευταίος εισηγητής ήταν ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι. Μ. Κερκύρας Πρωτ. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, ο οποίος τόνισε την ανάγκη ο λόγος του Θεού να πορευθεί στα βήματα της απολογητικής των πρώτων χριστιανικών αιώνων, χωρίς βεβαίως φανατισμούς και ακρότητες, αλλά να μην αφήνει χωρίς απαντήσεις όποιες αμφισβητήσεις σε ό,τι αφορά στο περιεχόμενο της πίστης.

Τόνισε ακόμη την ανάγκη για έξοδο των ιερέων από τους ναούς και άνοιγμα στην κοινωνία, όπως επίσης και την εστίαση του κηρύγματος και στην κατήχηση των πιστών σε σχέση με το τι είναι η πίστη και η υπέρβαση του ψευδο-διλήμματος «γνώση ή εμπειρία».

Κατόπιν έγινε εκτενής συζήτηση πάνω στις εισηγήσεις, ενώ μετά το μεσημεριανό γεύμα, έγινε χωρισμός των ιερέων σε ομάδες συζητήσεως ανά αρχιερατικές περιφέρειες, συζητήθηκαν περαιτέρω οι εισηγήσεις και τα πορίσματα ανακοινώθηκαν στην ολομέλεια του Συνεδρίου το απόγευμα.

Σχόλια πάνω στα πορίσματα έκανε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος, ο οποίος και έκλεισε το Συνέδριο καλώντας τους ιερείς να αγωνιστούν με δυναμικό τρόπο να ακουστεί περαιτέρω ο λόγος του Θεού, που θα συμβάλει στην αλλαγή νοοτροπίας της κοινωνίας μας και στη σωτηρία των ανθρώπων.

Από το συνέδριο εκδόθηκε το εξής ψήφισμα:

«Στην Κέρκυρα σήμερα 15 Σεπτεμβρίου 2011 εμείς οι Ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων συνήλθαμε υπό την προεδρία του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Νεκταρίου, στο 9ο Ιερατικό Συνέδριο με θέμα: «Ο λόγος του Θεού στην εποχή της κρίσεως». Κατόπιν της ακροάσεως των εισηγήσεων και ενδελεχούς συζητήσεως, εγκρίνουμε τα κάτωθι:

  1. Το κήρυγμα είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ζωή και την παράδοση της Εκκλησίας μας και οφείλουμε να μην το περιφρονούμε αλλά να το καλλιεργούμε όχι μόνο στη λατρεία, αλλά και ως δυνατότητα προσφοράς του λόγου του Θεού στην καθημερινή μας επικοινωνία με τους ανθρώπους.
  2. Ως Ιερείς οφείλουμε να ιερουργούμε το Ευαγγέλιο με προετοιμασία, μελέτη, προσευχή και προσοχή, με μέριμνα για την γλωσσική κατανόησή του από την μεριά του λαού μας, χωρίς όμως να διασαλεύεται η τάξη και η παράδοση της Εκκλησίας μας.
  3. Το κήρυγμα δεν απευθύνεται στους εκτός Εκκλησίας, αλλά σε όσους εκκλησιάζονται. Γι’ αυτό χρειάζεται να αποφεύγουμε τον υπερβολικό ενοχικό λόγο και να ανακουφίζουμε και να ξεκουράζουμε τον ταλαιπωρημένο άνθρωπο.  Το κήρυγμα πρέπει να γίνεται αφορμή διαλόγου με την κοινωνία.
  4. Ο λόγος του Θεού αποτελεί πρόσκληση μετανοίας και αλλαγής νοοτροπίας για την σε κρίση ευρισκόμενη εποχή μας. Αυτό αποτελεί και την βάση της αποστολής μας, να ξεδιψάσουμε εμείς από τον Ζώντα Λόγο και να τον προσφέρουμε εν αληθεία στον κόσμο μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα πλαίσια του Συνεδρίου οι ιερείς προέβησαν σε εθελοντική αιμοδοσία, ενισχύοντας την κάλυψη των μεγάλων αναγκών σε αίμα που υπάρχουν στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας.

kerk

kerk2

kerkx

Εμφανίσεις: 57857
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!