Ιγνάτιος: "Φταίμε και εμείς, για την κατάσταση που βρισκόμαστε"

ignatiosΜε προσέλευση χιλιάδων πιστών, εορτάστηκε και φέτος το θαυμαστό γεγονός της ευρέσεως της εικόνος της Παναγιάς στην Ιερά Μονή Παναγίας Ευαγγελιστρίας στο Τρίκερι της Μαγνησίας.

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού, έφτασε νωρίς το απόγευμα στην Νήσο Τρίκερι, στην μέση του Παγασητικού κόλπου, με σκάφος του Λιμενικού Σώματος, για να χοροστατήσει στον Αρχιερατικό Εσπερινό, την περιφορά της Ιεράς εικόνος και της Αρτοκλασίας στην Ιερά Μονή.

Από νωρίς, πλήθος κόσμου είχε κατακλύσει την είσοδο της Μονής για να προσκυνήσει την Ιερά εικόνα της Θεοτόκου, η οποία έχει πολλά θαύματα στην χάρη της. Αμέσως μετά, οι πιστοί πήραν μέρος στο μεγάλο πανηγύρι για τον εορτασμό της Παναγίας κάτω από τις ρίζες της αγριελιάς του Παλαιού Τρίκερι.

Κατά τον ερχομό του ο Μητροπολίτης, έγινε θερμά δεκτός από τον κόσμο, σταματώντας τον στο μονοπάτι για το μοναστήρι έτσι ώστε να πάρουν την πατρική ευλογία του.

Ο Μητροπολίτης, φανερά αγαπητός από το ποίμνιο του, λίγο πριν την Αρτοκλασία, πήρε τον λόγο και απευθυνόμενος στο πλήθος πιστών, μίλησε για την άσχημη οικονομική κατάσταση που φτάσαμε σαν Έλληνες και είπε: «φταίμε και εμείς, φταίω και εγώ, για την κατάσταση που βρισκόμαστε γιατί δεν σας κρατήσαμε σταθερούς».

Ακόμα, εξέφρασε λάθη που γίνανε παλαιότερα στην διαχείριση του κράτους και τόνισε ότι "μαζί θα μπορέσουμε να τα ξεπεράσουμε για μια ακόμη φόρα".

Στην συνέχεια του Πατρικού λόγου του αναφέρθηκε για τον νέο κληρικό π. Δημήτριο που ανέλαβε την Ιερά Μονή και την εφημερία του νησιού και είπε : «ένας νέος κληρικός, που όμως δεν είναι στο μισθολόγιο και δεν αρνήθηκε την χειροτονία του για τον λόγο αυτό, αγωνίζεται για την Εκκλησία, η μητρόπολή δεν τον ξεχνάει και με τον πρώτο διορισμό που θα δοθεί, θα ενταχθεί και αυτός στο μισθολόγιο»

Κλείνοντας ο Μητροπολίτης Δημητριάδος, ευχαρίστησε τον κόσμο για την ευλάβεια που δείχνει στην Ιερά Μονή με τον ερχομό του και ευχήθηκε στους νέους για την νέα σχολική χρονιά, σαν πατέρας στα παιδιά του, λέγοντας : «μπορεί να μην υπάρχουν βιβλία και τα μαθήματα να είναι δυσκολότερα φέτος, αλλά, τα παιδιά θα τα καταφέρουν και σ’ αυτήν την περίπτωση»

Στην εορταστική μέρα έδωσαν το παρόν, ο Αντιπεριφεριάρχης της περιοχής, ο Δήμαρχος νοτίου Πηλίου και πρώην κοινοτάρχης Τρικερίου Νίκος Φορτούνας.

Ακολουθεί σύντομο ιστορικό της Μονής Παναγίας Ευαγγελιστρίας

Η Ιερά Μονή Παναγίας Ευαγγελιστρίας βρίσκεται στη μέση περίπου του νησιού Τρίκερι, σε μια κατάφυτη περιοχή από ελαιώνες και κυπαρίσσια, σε υψόμετρο 47 μέτρων.

Η Μονή είναι αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και η κατασκευή της τελείωσε το 1837. Το καθολικό είναι τρίκλιτη βασιλική με τρούλο, αθωνίτικου τύπου.

Στη Μονή υπάρχει αξιόλογο ξυλόγλυπτο τέμπλο σε ιδιαίτερα καλή κατάσταση που χρονολογείται από το 1859 και εικόνες που χρονολογούνται από το 1865. Το δάπεδο του Ναού είχε υποστεί καταστροφές, οι οποίες πλέον έχουν επισκευαστεί με πλάκες μαρμάρου.

Κατά το παρελθόν υπήρχαν επτά Ναοί στο νησί, οι οποίοι καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια της εικονομαχίας.

Σημείο αναφοράς του νησιού όμως στη συνέχεια έγινε από τις 10 Σεπτεμβρίου του 1825 η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας (Ευαγγελισμός), που κατά την παράδοση είναι και αυτή ιστορημένη από τον Λουκά με την εγκαυστική μέθοδο και με υλικά τη μαστίχα και το κερί.

Η μικρή αυτή εικόνα, διαστάσεων μόλις 12x18 εκ. βρέθηκε τη μέρα εκείνη στη ρίζα μιας αγριελιάς ύστερα από όνειρο που είδε ο Δαμιανός Κοσλής, μοναχός της μικρής μονής του νησιού Ιωάννου του Προδρόμου (1786) και στην ίδια θέση χτίστηκε αργότερα (1837) μεγάλη μονή αφιερωμένη στην Παναγία Φανερωμένη ή Φανερούσα.

Η συγκεκριμένη Μονή αποτελεί την πιο αξιόλογη Μονή του νησιού, έχει 100 κελιά που λειτουργούν ως ξενώνες και γιορτάζει στις 10 Σεπτεμβρίου, την ημερομηνία εύρεσης της εικόνας.

Τέλος, στην πίσω πλευρά της Μονής εντοπίζεται θέατρο κατασκευασμένο από πολιτικούς κρατούμενους.

Στις 9 και 10 Σεπτεμβρίου γίνεται μεγάλο πανηγύρι, προς εορτασμό του θαυμαστού γεγονότος της εύρεσης της εικόνας της Παναγιάς με προσέλευση χιλιάδων προσκυνητών, μιας και η χάρη της είναι μεγάλη και τα θαύματα της πολλά.

trikeri

trikeri1

trikeri2

trikeri3

trikeri5

trikeri4

Εμφανίσεις: 69316
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!