Μαρωνείας Δαμασκηνός: "Ο Επίσκοπος είναι ισόβιος"
- Δημιουργηθηκε στις Κυριακή, 21 Αυγούστου 2011
-
Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr - 00.21
-
«Ο Επίσκοπος είναι ισόβιος», διαμηνύει μέσα από «Το Βήμα» της Κυριακής, ο 92χρονος Μητροπολίτης Μαρωνείας κ. Δαμασκηνός.
Ο Μητροπολίτης Δαμασκηνός μιλώντας στο «Βήμα» και στη δημοσιογράφο κα Μαρία Αντωνιάδου, κάνει λόγο για προσωπικό θέμα η παραίτηση ενός Αρχιερέα.
«Είναι θέμα του καθενός και όπως το αντιλαμβάνεται ο ίδιος. Όσο έχουμε δυνάμεις και μυαλό προχωρούμε. Η απόφαση του Μητροπολίτη Ζακύνθου είναι δικό του θέμα και της Συνόδου», αναφέρει σχετικά με τη παραίτηση του Μητροπολίτη Ζακύνθου ο κ. Δαμασκηνός.
Σε άλλο σημείο ο Μητροπολίτης Μαρωνείας, τόνισε: «Ο κ. Χρυσόστομος από μικρός έζησε στο εξωτερικό, στο Σινά, και έχει καταπονηθεί, έχει ορίσει και κληρικό ως διάδοχο στη Μητρόπολη».
«Ο Επίσκοπος, όπως ορίζουν οι Ιεροί Κανόνες, είναι ισόβιος. Και κατά κάποιον τρόπο, τελεί γάμο με την Εκκλησία, με την Επαρχία του, με τις ενορίες του», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Δαμασκηνός.
Τέλος ο γηραιός Ιεράρχης, επεσήμανε ότι «όπως του φιλούν το χέρι εν ζωή, πρέπει να το φιλούν και κατά την εξόδιο ακολουθία».
Ο Μητροπολίτης Ζακύνθου στο «Βήμα»
«Δεν αποτελώ παράδειγμα προς μίμησιν, αλλά θα ήθελα να αποφύγω τα παραδείγματα προς αποφυγήν» δηλώνει δίκην χρησμού, παρά ταύτα με σαφήνεια, ο Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος μιλώντας στο Βήμα για την απόφαση" του να αποσυρθεί από τον επισκοπικό θρόνο όσο έχει ακμαίες τις δυνάμεις του.
«Σκέφτηκα πολλά χρόνια πριν ότι όλα έχουν ένα όριο. Ότι κανείς δεν τελειώνει τις δουλειές του στη γη και κάποιος θα κληθεί να τις συνεχίσει» εξηγεί ο κ. Χρυσόστομος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έχει προετοιμάσει την επόμενη ημέρα.
«Έτσι, λοιπόν, σκέφτηκα να βάλω το όριο, ούτως ώστε αν ο Θεός το επιτρέψει να μπορώ να σκέφτομαι και τότε να φύγω όρθιος, χωρίς τον κίνδυνο να είμαι σε κατάσταση πολιορκίας, είτε από τους συγγενείς μου είτε από τους συνεργάτες μου. Δεν φεύγουν, δηλαδή, κάποιοι μητροπολίτες επειδή δεν το επιθυμούν οι οικογένειες ή οι συνεργάτες τους Από την ώρα που δεν μπορεί να έχει πλήρη λογική και δεν έχει πλήρη σωματική δύναμη, υπάρχει και αυτό .»
Τι προβλέπουν οι Ιεροί Κανόνες για το όριο ηλικίας;
Υπάρχουν κανόνες αλληλοσυγκρουόμενοι. Προφανώς έγιναν για να διασφαλίσουν την ισοβιότητα του επισκόπου.
Ωστόσο ο Άγιος Διονύσιος, ο προστάτης και πολιούχος της Ζακύνθου, όταν ήρθε μια καταστροφή στην Αίγινα όπου υπηρετούσε ως Αρχιεπίσκοπος Αιγίνης και Πόρου έφυγε, παρητήθη και έγινε εφησυχάζων στη Ζάκυνθο.
Αν αυτό που έκανε ήταν αντίθετο προς τους Κανόνες, δεν θα αγίαζε. Εν πάση περιπτώσει, καλώς εχόντων των πραγμάτων, δεν υπάρχει κάτι που να εμποδίζει.
Ορισμένοι επικαλούνται πάντως ακριβώς αυτή την πρόβλεψη για την ισοβιότητα.
Αλλά οι Κανόνες ορίζουν ότι πρέπει να έχει αρίστη διαποίμανση της Μητρόπολης.
Όταν ο επίσκοπος είναι στο καροτσάκι και λέει ότι διοικεί με το μυαλό και όχι με τα πόδια .. Χρειάζεται και λίγη λογική.
Μπορεί να διοικήσει ένας μητροπολίτης όταν είναι υπερήλικος;
Νομίζω ότι δεν μπορεί να διοικήσει και δεν μπορεί να τελετουργήσει. Διότι ο επίσκοπος δεν είναι μόνο π.χ. νομάρχης που αποφασίζει και βγάζει αποφάσεις σε ένα γραφείο.
Είναι οι τελετές, είναι οι λειτουργίες, είναι οι ορθοστασίες. Είναι πολλές οι παράμετροι, που δεν είναι συνυφασμένες με τις εξουσίες του κόσμου τούτου.
Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να αποχωρεί κάποιος ιεράρχης;
Το όριο είναι να αποφασίζει ο καθένας μόνος του, όταν μπορεί. Οι δικαστικοί, χωρίς να υποδεικνύω αυτό, έχουν ένα όριο και οι καθηγητές το 67ο έτος.
Και ο επίσκοπος πρέπει να κανονίζει, όταν οι δυνάμεις του δεν ανταποκρίνονται πλήρως, να παίρνει την άγουσα .
Υπάρχουν ιεράρχες οι οποίοι, όπως είπε ο Αρχιεπίσκοπος, σέρνονται;
«Συ είπας»
- Εμφανίσεις: 106813