Νέες προτροπές για το Μυστήριο του Γάμου από τον Καλαβρύτων Αμβρόσιο

ImageΚατόπιν ειδικής γραπτής αδείας της Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, θα επιτρέπονται από εδώ και στο εξής οι γάμοι στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Τρυπητής, ενώ επίσης άδεια πρέπει να πάρουν ακόμα και για την ημέρα και την ώρα τελέσεως του Γάμου τους, εφόσον αυτός γίνει στο Ιερό Προσκύνημα, όπου έχουν σημειωθεί τα περισσότερα κρούσματα παράβασης του μέτρου της ρίψεως του ρυζιού!

Ακόμα οι μελλόνυμφοι πριν την τέλεση του μυστηρίου θα πραγματοποιούν συνάντηση με ιερέα, ο οποίος θα τους δίνει πνευματικές συμβουλές.

Αυτά αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Μητροπολίτης κ.κ. Αμβρόσιος, σε εγκύκλιο του, που θα διαβαστεί στις εκκλησίες κατά τη Θεία Λειτουργία της Κυριακής 4ης Σεπτεμβρίου, δίνοντας έτσι νέες προτροπές και οδηγίες για τη σωστή και ιεροπρεπή συμμετοχή στο Ιερό Μυστήριο του Γάμου.

Ο Σεβασμιότατος επισημαίνει παράλληλα πως το μέτρο της απαγόρευσης του εθίμου της ρίψεως του ρυζιού εντός των Ιερών Ναών κατά την τέλεση του Μυστηρίου του Γάμου, έγινε αποδεκτό κατά 90% και αναλυτικά στην νέα εγκύκλιο του αναφέρει τα εξής:

«Προς τους ευσεβείς χριστιανούς της καθ' ημάς Ιεράς Μητροπόλεως

  Αγαπητοί μου χριστιανοί,

Ήδη με την υπ' αριθμ. 1003 Εγκύκλιο μας αναφερθήκαμε στην απαγόρευση του εθίμου της ρίψεως του ρυζιού εντός των Ιερών Ναών κατά την τέλεση του Μυστηρίου του Γάμου.

Το μέτρο τούτο έγινε αποδεκτό αυτό την πλειοψηφία των πιστών μας, σε ποσοστό 90%. Δια το λόγο αυτό θερμώς ευχαριστούμε όλους εκείνους που σεβόμενοι την ιερότητα του Μυστηρίου υπάκουσαν την προτροπή της Τοπικής μας Εκκλησίας.

Δυστυχώς όμως, μία μικρή μειοψηφία επέκρινε το μέτρο και δεν το εφάρμοσε.

Μάλιστα, σε μία περίπτωση, επίτροπος Εκκλησιαστικού Συμβουλίου που παρέβη το μέτρο, κατά τη διάρκεια τελέσεως του Μυστηρίου συγγενικού του προσώπου, παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του.

Οι περισσότεροι από τους παραβάτες που πλήρωσαν το χρηματικό παράβολο των πενήντα (50,00 ?) ευρώ, κινήθηκαν μέσα στο πνεύμα μιας εγωιστικής νοοτροπίας, η οποία εκφράζεται στη φράση «πληρώνω και κάνω ότι θέλω»!

Μια τέτοια όμως νοοτροπία είναι ολωσδιόλου αντίθετη και ασύμφωνη με τον χαρακτήρα και το ήθος της Εκκλησίας μας, αφού αναδεικνύει εγωιστικό θέλημα, συνιστά δε καταπάτηση των άρχων και των άξιων του Ευαγγελίου μας.

Επειδή λοιπόν παρερμηνεύθηκε η προηγουμένη εγκύκλιος, από σήμερα θα ισχύσουν τα έξης:

1. Απαγορεύεται ΡΗΤΑ η ρίψη ρυζιού εντός των Ιερών Ναών κατά την τέλεση του Μυστηρίου του Γάμου. Η τήρηση του μέτρου αυτού είναι υποχρεωτική για όλους.

2. Το παράβολο καταργείται.

3. Εάν καταστρατηγηθεί ή απαγόρευση, ο τελέσας το Μυστήριο Ιερεύς θα καλείται σε απολογία.

4. Επειδή κατά το προηγούμενο διάστημα παρατηρήθηκε ότι τα περισσότερα κρούσματα παράβαση του μέτρου της ρίψεως του ρυζιού, έγιναν στο Ιερό Προσκύνημα της «ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΡΥΠΗΤΗΣ» γι' αυτό στο εξής οι Γάμοι θα επιτρέπονται κατόπιν ειδικής γραπτής αδείας της Μητροπόλεως, που θα δίδεται στους μελλονύμφους από το Γραφείο Γάμων.

Οι παράγοντες τού Ιερού Προσκυνήματος δεν θα κλείνουν ημέρα και ώρα τελέσεως Γάμου, εάν προηγουμένως δεν προσκομίζεται η άδεια της Μητροπόλεως.

5. Η Ιερά μας Μητρόπολη, μέσα στα πλαίσια της ποιμαντικής της φροντίδας και αγάπης, επιθυμώντας να προσεγγίσει τους δυο μελλονύμφους προ του Γάμου και να τους κατηχήσει στο βαθύτερο νόημα του, από τώρα και στο εξής εγκαινιάζει μία επικοινωνία της Μητρός Εκκλησίας με τους μελλονύμφους, λίγο προ της τελέσεως του γάμου τους.

Στη συνάντηση αυτή θα γίνεται η διδαχή της Εκκλησίας για το Μυστήριο του Γάμου και θα δίδονται πνευματικές συμβουλές.

Στο τέλος ο υπεύθυνος Ιερέας θα παραδίδει στους μελλονύμφους και την άδεια του Γάμου τους.

6. Υπεύθυνος για την διανομή των άδειων και την κατήχηση των μελλονύμφων ορίζεται ο   Πανοσ. Αρχιμανδρίτης π. Ιωακείμ Βενιανάκης, Πρωτοσύγκελλος της καθ' ημάς Ιεράς Μητροπόλεως. Η συνάντηση πραγματοποιείται κάθε Τετάρτη 6-7μ.μ. στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Φανερωμένης Αιγίου.

Αγαπητοί αδελφοί

Η ιεροπρέπεια, η ευλάβεια και η τάξη αποτελούν τις βασικές προϋποθέσεις για μία αληθινή και πνευματική λατρεία, αφ' ενός, αλλά και αφ' έτερου τα εχέγγυα βιώσεως της χαράς και της αγαλλιάσεως των μοναδικών αυτών στιγμών «σταθμών» στην ζωή μας.

Ευελπιστούντες ότι θα ακούσετε και θα ακολουθήσετε τις προτροπές και συμβουλές μας για μία ζωντανή λειτουργική - μυστηριακή ζωή, επευλογούμεν και διατελούμεν».

Εμφανίσεις: 93372
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!