Πανήγυρις Ιεράς Μονής Αγίων Αναργύρων Πάρνωνος

Sparta_4Με ξεχωριστή λαμπρότητα και μέσα σε ένα κλίμα βαθύτατης εκκλησιαστικής κατάνυξης και βυζαντινής μεγαλοπρέπειας, το οποίο, συν τοις άλλοις, δημιούργησε με την ψαλμωδία της η εξαίρετη βυζαντινή χορωδία «Τρίκκης Μελωδοί», υπό τη διεύθυνση του κ. Δημητρίου Μπαλαγεώργου, εόρτασε και πανηγύρισε και αυτή τη χρονιά η παλαίφατος και ιστορική Ιερά Μονή των Αγίων Αναργύρων, που βρίσκεται στον όμορφο και δασοσκέπαστο Πάρνωνα, στο νομό Λακωνίας.

Την παραμονή της εορτής ετελέσθη ο πανηγυρικός εσπερινός μετά αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος, κατά τη διάρκεια του οποίου, ο Δικαίος της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης του Θεοβάδιστου Όρους Σινά και προηγούμενος της Ιεράς Μονής των Αγίων Αναργύρων, Αρχιμ. π. Πάμφιλος, παίρνοντας αφορμή από το ανάργυρον της ζωής των Αγίων και Θαυματουργών Αναργύρων, ομίλησε επικαίρως για την ηθικοκοινωνική και οικονομική κρίση την οποία βιώνουμε, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο, επειδή είμαστε κοινωνία με καρδιά «οικονομική» και όχι αγαπητική, αφού ο σημερινός άνθρωπος, ασχολείται νυχθημερόν μόνο με ό,τι σχετίζεται με τα οικονομικά του και την υλική επίγεια ζωή του, έχοντας ταυτόχρονα παραμελήσει την πνευματική του ζωή αλλά και την αγαπητική του σχέση τόσο με το Θεό, όσο και με το συνάνθρωπό του.

Την επομένη, κυριώνυμο ημέρα της εορτής, Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011, ετελέσθη η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μετά αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου, κατά τη διάρκεια της οποίας χειροτόνησε σε διάκονο, τον μοναχό της Ιεράς Μονής, π. Πρόδρομο.

Στη σύντομη ομιλία του, ο νέος ιεροδιάκονος της Εκκλησίας μας, αφού τόνισε πως αισθάνεται συντετριμμένος μπροστά στη μεγάλη δωρεά που του χαρίζει ο Θεός, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει θερμά τόσο τον σεπτό ποιμενάρχη μας, όσο και τον πνευματικό του πατέρα Αρχιμ. π, Πάμφιλο, καθώς βέβαια και τον καθηγούμενο της Ιερά Μονής των Αγίων Αναργύρων Αρχιμ. π. Πορφύριο μαζί με τους συν-αγωνιστές του στη μοναχική ζωή, αδελφούς της Ιεράς Μονής, αλλά και τους γονείς, τον αδελφό, τους συγγενείς και τους φίλους, για την αμέριστη συμπαράσταση και αγάπη τους προς το πρόσωπό του.

Λαμβάνοντας το λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, αφού αναφέρθηκε στον σημαντικότατο πνευματικό αγώνα που επιτελούν οι μοναχοί μας μέσα σε αυτόν τον απατηλό και υλικό αιώνα που ζούμε, τόνισε το ήθος του π. Προδρόμου, του λαού αναφωνούντος το Άξιος στον νέο ιεροδιάκονο και αδελφό της Ιεράς Μονής των Αγίων Αναργύρων.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας αναγνώσθηκε η ευχή των κολλύβων προς τιμήν των Αγίων και Θαυματουργών Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού, ενώ μετά το πέρας της πνευματικής τραπέζης, ακολούθησε η παράθεση γεύματος, κατά τη διάρκεια του οποίου ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίων Αναργύρων Πάρνωνος, Αρχιμ. π. Πορφύριος, ευχαρίστησε εκ βάθους καρδίας τόσο τον τοπικό μας Ιεράρχη όσο και όλους εκείνος που εκφράζουν ανύστακτα το ενδιαφέρον και την αγάπη τους για την Ιεράς Μονή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον εσπερινό τέλεσαν ο Δικαίος της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης του Θεοβάδιστου Όρους Σινά και προηγούμενος της Ιεράς Μονής των Αγίων Αναργύρων Πάρνωνος Αρχιμ. π. Πάμφιλος, ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Προυσσού Αρχιμ. π. Χρυσόστομος, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βρεσθένων και Καστορίου και εφημέριος Κλαδά Πρωτ. π. Βασίλειος Μιχαλόχρηστας, καθώς και ο εφημέριος Τσεραμιού π. Παναγιώτης Λάτσης, ενώ στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία συλλειτούργησαν, εκτός των παραπάνω, ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίων Αναργύρων Πάρνωνος Αρχιμ. π. Πορφύριος, ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίων Τεσσαράκοντα Σπάρτης Αρχιμ. π. Εφραίμ, ο εφημέριος του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Σπάρτης Αρχιμ. π. Θεόφιλος, ο Πρωτ. π. Χρήστος Τσαγκαρούλης, ο εφημέριος Βασσαρά π. Ανάργυρος Γαλάνης, καθώς και ο εφημέριος Γκοριτσάς π. Παναγιώτης Κυριακούλιας, διακονούντος του ιεροδιακόνου της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, π. Κωνσταντίνου Σκάλτσα.

sparti_3

Sparta_3

Sparta_1

sparti-1

sparti_2

Εμφανίσεις: 73238
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!