Δαμασκηνός: "Η Νέα Ορεστιάδα είναι η Ακρόπολη του Ελληνισμού"

ImageΜε μια σειρά εορταστικών εκδηλώσεων υπό τον τίτλο "Ορέστεια 2011", η πόλη της Νέας Ορεστιάδας, γιόρτασε φέτος την 88η επέτειο από την ίδρυση της το 1923, όταν 900 οικόγενειες Αδιανουπολιτών και Καραγατσιανών εγκαταστάθηκαν στη νεώτερη αυτή πόλη της Ελλάδας.

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν σήμερα, Κυριακή 26 Ιουνίου ε.ε., με τη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Θεοδώρων, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας.

Ακολούθησε δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση στην προτομή του μακαριστού Μητροπολίτη Αδριανουπόλεως και Νέας Ορεστιάδος κυρού Πολυκάρπου Βαρβάκη, ο οποίος το 1923 θεμελίωσε την πόλη μαζί με τους προύχοντες της εποχής εκείνης και ο οποίος διεποίμανε στη συνέχεια από το 1924 έως το 1931 ως εμπερίστατος την προσωρινή Μητρόπολη Νέας Ορεστιάδος.

Στα πλαίσια της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος χειροτόνησε Διάκονο τον Ευλαβέστατο Τριαντάφυλλο Στράκο από το Ορμένιο.

Μιλώντας ο Σεβασμιώτατος επίκαιρα είπε ότι η Νέα Ορεστιάδα είναι Ακρόπολη του Ελληνισμού, ως ακραία πόλη της Ελλάδας, που φέρει την πλούσια κληρονομιά των αλησμόνητων πατρίδων της Ανατολικής Θράκης.

Στις εκδηλώσεις εκτός από το βουλευτή Έβρου Αλεξ. Δερμεντζόπουλο, τον Δήμαρχο Ορεστιάδας Δημ. Μουζά, τον Μέραχρο της 16ης Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού Στρατηγό Αθ. Τσέλιο και τους λοιπούς επισήμους, παρέστη ο Δήμαρχος της αδελφοποιημένης πόλης της Μόρφουκ. Χαρ. Πίττας από την Κύπρο, ο οποίος προσέφερε στο Ναό εικόνα του προστάτη της τουρκοκρατούμενης απο το 1974 πόλης της Μόρφου, αγίου Μάμαντος, χάριν ευλογίας και αγιασμού των πιστών.

Image

Image

Image

Image

Image

Εμφανίσεις: 120868
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!