Με επιτυχία η Ημερίδα για τα 100 χρόνια από την κοίμηση του Παπαδιαμάντη

ImageΜε μεγάλη επιτυχία, την Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011 και ώρα 7:00 μ.μ. πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα, την οποία διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων, με αφορμή την συμπλήρωση εκατό ετών (1911-2011) από την κοίμηση του μεγάλου Σκιαθίτη Λογοτέχνη Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη, στα πλαίσια πολλών εκδηλώσεων της Τοπικής μας Εκκλησίας που πραγματοποιήθηκαν και θα πραγματοποιηθούν, συν Θεώ, κατά την διάρκεια ολοκλήρου του έτους 2011 προς τιμήν του αξίου αυτού γόνου της Σκιάθου.

Το Δημοτικό Θέατρο Παπαδημητρίου Χαλκίδος γέμισε ασφυκτικά από πολλούς Χαλκιδείς, μεταξύ των οποίων ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Τανάγρας κ. Πολύκαρπος, ο Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Αθανάσιος Ζεμπίλης, ο Βουλευτής κ. Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, ο Αντιδήμαρχος κ. Αντώνιος Αφράτης και η Δημοτική Σύμβουλος κ. Αναστασία Ψυχογιού-Μακαρώνα, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Λάμπρος Γκάνης, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Παναγιώτης Μαστροδημήτρης και ο Διευθυντής της ΔΗΚΕΧ κ. Φώτιος Γκούνης οι οποίοι ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, θέλησαν να αποδώσουν την πρέπουσα τιμή στο πρόσωπο του «αγίου» των Ελληνικών Γραμμάτων και να ωφεληθούν από τις εισηγήσεις των εκλεκτών προσκεκλημένων ομιλητών.

Την Εκδήλωση προλόγισε και παρουσίασε ο Αρχιμ. Φιλόθεος Θεοχάρης, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος και Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως, ενώ πρώτος ομιλητής ήταν ο δρ. Άγγελος Μαντάς – Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων, ο οποίος εισηγήθηκε το θέμα: «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης: Η ζωή και το έργο του».

Ο κ. Μαντάς παρουσίασε υποδειγματικά βιογραφικά και εργογραφικά στοιχεία του Παπαδιαμάντη, ενώ χρησιμοποιώντας κείμενά του φανέρωσε την επικαιρότητα του Παπαδιαμαντικού λόγου, ιδιαιτέρως στην εποχή μας, κατά την οποία διερχόμαστε παντοειδείς κρίσεις.

Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο δρ. Ανέστης Κεσελόπουλος – Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. ο οποίος μίλησε με θέμα: «Ο εκκλησιαστικός Παπαδιαμάντης» και κατάφερε να μεταδώσει στους ακροατές ότι ο Παπδιαμάντης υπήρξε συνειδητό μέλος της Εκκλησίας, με γνήσιο εκκλησιαστικό φρόνημα, που γνώριζε να μετέχει στη ζωή Της μέσα από τις ακολουθίες, τις πανηγύρεις των Αγίων, αλλά και την καθημερινή συναναστροφή με τους συντοπίτες του.

Τέλος, ο  Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Σταματάς, Αρχιερατικός Επίτροπος Σκιάθου, εισηγήθηκε το θέμα «Ο Παπαδιαμάντης στην εποχή του» και παρουσίασε την συνείδηση των συγχρόνων του Παπαδιαμάντη Σκιαθιτών, αλλά και των νεωτέρων για το πρόσωπο του «μπαρμπα-Αλέκου», όπως πολλοί τον ονόμαζαν, αφού άφησε μνήμη καλή και αγαθή στους συντοπίτες του.

Κατόπιν, ο φιλόλογος κ. Κωνσταντίνος Κούκης ανέγνωσε στην εκλεκτή ομήγυρη την «Δέηση για την ψυχή του Παπαδιαμάντη» του Λάμπρου Πορφύρα.

Μετά το πέρας των εισηγήσεων, Χορός Ιεροψαλτών καθηγητών και σπουδαστών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς μας Μητροπόλεως «Ιερεύς Παύλος ο Σκοπελίτης», υπό την διεύθυνση του δρ. Γρηγορίου Αναστασίου – Καλλιτεχνικού Διευθυντού της, απέδωσε από τα Υμνογραφήματα του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη το στιχηρό τροπάριο των Αίνων της Ακολουθίας του Αγίου Αντίπα σε ήχο δ΄ «Νυν το έαρ ανέτειλεν...» και την α΄ και γ΄ ωδή του ικετηρίου κανόνος προς την Παναγία την Γοργοϋπήκοο σε ήχο πλάγιο του δ΄ κατά τριφωνίαν, όπως και το προοίμιον των Αγρυπνιών «Εισελεύσομαι εις τον οίκον σου...» σε ήχο α΄ κατά την Σκιαθίτικη – Κολλυβάδικη παράδοση και, τέλος, το δοξαστικό τροπάριο της Θ΄ Ώρας των Θεοφανείων «Την χείρα σου την αψαμένην...» σε ήχο πλάγιο του α΄, το οποίο έψαλλε ο Παπαδιαμάντης λίγο πριν κοιμηθεί.

Την Εκδήλωση, η οποία μεταδόθηκε απ’ ευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς μας Μητροπόλεως (97,7 FM), επιλόγησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ο οποίος ευχαρίστησε τους ομιλητές και τον Χορό Ιεροψαλτών, ενώ επικέντρωσε την προσοχή του στην ωραιότατη φράση του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη «Το επ' εμοί, ενόσω ζω και αναπνέω και σωφρονώ, δεν θα παύσω πάντοτε, ιδίως δε κατά τας πανεκλάμπρους ταύτας ημέρας, να υμνώ μετά λατρείας τον Χριστόν μου, να περιγράφω μετ' έρωτος την φύσιν και να ζωγραφώ μετά στοργής τα γνήσια ελληνικά ήθη» και τόνισε ότι ο Παπαδιαμάντης μπορούσε να αγαπά τον Χριστό, την Πατρίδα του και τον κόσμο ολόκληρο, διότι διέθετε σωφροσύνη, την οποία, όπως είπε, καλούμαστε όλοι, μιμούμενοι τον μεγάλο αυτό άνθρωπο, να επιδεικνύουμε, ιδίως στις κρίσιμες αυτές ώρες που διέρχεται η Πατρίδα μας.

Image

Image

Εμφανίσεις: 62948
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!