Εγκαίνια ναού από τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιο

ImageΜε ιδιαίτερη λαμπρότητα και επισημότητα πραγματοποιήθηκαν τα Εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Αιγίου.

Την παραμονή, Σάββατο 4 Ιουνίου το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε η υποδοχή των Τιμίων Λειψάνων του Νεομάρτυρα Αγίου Γεωργίου εξ Ιωαννίνων, τα οποία μετέφερε στον παλαιό Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Αμβρόσιος.

Τελέσθηκε δέηση και από εκεί με πομπή μετεφέρθηκαν στο νέο Ιερό Ναό όπου και τοποθετήθηκαν πάνω στην Αγία Τράπεζα. Στη συνέχεια προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ.κ. Αμβροσίου, τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός με τη συμμετοχή πλειάδας Ιερέων και πλήθους κόσμου.

Την επόμενη, Κυριακή 5 Ιουνίου, μετά το τέλος του όρθρου έγινε η τελετή των εγκαινίων από τον Ποιμενάρχη μας, ο οποίος κατά τη διάρκεια της ακολουθίας εξηγούσε στους πιστούς βήμα προς βήμα το τυπικό των εγκαινίων.

Κατόπιν τελέσθηκε η πρώτη Αρχιερατική θεία Λειτουργία στο τέλος της οποίας ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης σε σύντομη προσλαλιά του επαίνεσε και συνεχάρη τόσο τον Εφημέριου του Ιερού Ναού Πρωτοπρεσβύτερο π. Χρήστο Τσάκαλο, Αρχιερατικό Επίτροπο Αιγίου, όσο και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και τους Ενορίτες για την μεγάλη προσφορά τους και την αγάπη με την οποία αγκάλιασαν την πρωτοβουλία του Εφημερίου τους ώστε ένα νέο Ιερό Θυσιαστήριο να εγκαινιασθεί και να παραδοθεί για την τέλεση του μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας.

Κατόπιν ο Εφημέριος του Ιερού Ναού π. Χρήστος Τσάκαλος μέσα από την ομιλία του είπε τα εξής: «Θέλω να πω ένα απέραντο ευχαριστώ, πρώτα στο Θεό που μας επισκίασε με τη χάρη Του, ώστε να κατορθώσουμε το ανθρωπίνως ακατόρθωτο. Ομολογώ και αναφωνώ: Θεού το έργον!

Ευχαριστώ όλους τους ενορίτες μου, πούμε τη φιλότιμη συνδρομή τους συνέβαλαν τα μέγιστα στην ανέγερση, αποπεράτωση και λειτουργία του Ιερού Ναού μας. Ευχαριστώ τους πολύτιμους συνεργάτες μου, όλους του Εκκλησιαστικούς Συμβούλου, όχι μόνο για τους αγώνες τους αλλά κυρίως διότι με εμπιστεύτηκαν και με στήριξαν σε αυτό το εγχείρημα και παρά τις πολλές δυσκολίες και περιπέτειες δεν με εγκατέλειψαν. Πριν από 31 χρόνια με στείλατε εδώ στον Άγιο Αθανάσιο, λέγοντας μου: Σε στέλνω εκεί για να τους φτιάξεις εκκλησία.

Αυτό δεν ήταν τίποτα περισσότερο από το εφημεριακό και ποιμαντικό μου καθήκον. Σας διαβεβαιώ ότι έκανα ό, τι μπορούσα! Επιτρέψτε μου όμως να σας θυμίσω και κάτι ακόμα. Όταν προ της θεμελιώσεως σας φέραμε τα τελικά σχέδια για να τα δείτε, μας είπατε επί λέξει τα εξής: «Καλά είναι, αλλά μεγαλεπίβολα. Εύχομαι καλή δύναμη. Σκέπτομαι πόσο τυχερός θα είναι ο διάδοχός μου, πού θα εγκαινιάσει ένα τέτοιο έργο».

Με άλλα λόγια τοποθετούσατε την ολοκλήρωση και λειτουργία του χρονικά πολύ μακριά… Εμείς, όμως, με τη βοήθεια του Θεού, φροντίσαμε να είστε εσείς ο τυχερός και να βιώσετε αυτή τη μεγάλη χαρά».

Ο Σεβασμιώτατος λίγο πριν το τέλος τίμησε τον μηχανικό κ. Ιωάννη Αναστασίου, τον τέως Υπουργό Ιωάννη Βασιλειάδη, ναύαρχο ε.α. του Πολεμικού Ναυτικού καθώς και τον Εφημερίου του Ιερού Ναού π. Χρήστο Τσάκαλο, επιδίδοντάς τους ως δώρο ένα τόμο από τη συλλογική σειρά «Θησαυροί του Αγίου Όρους».

Στα εγκαίνια παρευρέθησαν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Αιγιαλείας Στάθης Θεοδωρακόπουλος, ο βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, ο πρώην Νομάρχης Αχαΐας Δημήτρης Κατσικόπουλος, ο πρώην δήμαρχος Διακοπτού Τάκης Βασιλείου, οι πολιτευτές Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος και Άγγελος Τσιγκρής, ο προϊστάμενος του 2ου Γραφείου Δευτεροβάθμιας Εκπαιδεύσεως Θανάσης Οικονομόπουλος, ο αντιδήμαρχος Βασίλης Φιλιππόπουλος, το μέλος του Εμπορικού Συλλόγου Σωκράτης Μαυρίδης και εκπρόσωποι των αστυνομικών αρχών της πόλης.

Ακολούθησε γεύμα, κατά την διάρκεια του οποίου, ὁ π. Χρήστος Τσάκαλος τίμησε τους παλαιούς και νέους Εκκλησιαστικούς Συμβούλους του Ιερού Ναού, τούς Δωρητές και Ευεργέτες καθώς και τον Σεβασμιώτατο πού συνέβαλαν τα μέγιστα στην ανέγερση και αποπεράτωση του Ιερού Ναού, καθώς και τον Αιδεσιμολογιώτατο π. Νικόλαο Κίτσο, ο οποίος κόπιασε το τελευταίο χρονικό διάστημα για την οργάνωση της τελετής των Εγκαινίων, επιδίδοντάς τους συμβολικά δώρα και ευχαριστώντας τους θερμά.

Εμφανίσεις: 77976
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!