Ν. Σμύρνης Συμεών "Όσοι έφεραν τον τόπο σ’ αυτό το κατάντημα να πληρώσουν"

ImageΌπως κάθε χρόνο, έτσι κι εφέτος η Μητρόπολή μας και η πόλη της Νέας Σμύρνης εόρτασε τη μνήμη της πολιούχου και προστάτιδός μας Μεγαλομάρτυρος και ισαποστόλου αγίας Φωτεινής, την Ε’ Κυριακή από του Πάσχα, την Κυριακή της Σαμαρείτιδος, όπως ονομάζεται, για φέτος 22 Μαΐου.

Στη μνήμη της Μεγαλομάρτυρος του Χριστού μας ήταν αφιερωμένος ο περίφημος Μητροπολιτικός Ναός της αλησμόνητης Σμύρνης μας. Και προς τιμήν της αγίας Φωτεινής μετά την Καταστροφή οι ξεριζωμένοι Σμυρνιοί έχτισαν τον πρώτο ναό τους στην περιοχή της Αττικής όπου εγκαταστάθηκαν και που ονόμασαν Νέα Σμύρνη. Ο μεγαλόπρεπος Ναός είναι ο Μητροπολιτικός Ναός της πόλεως από το 1974, το έτος που ιδρύθηκε η Μητρόπολή μας.

Προσκεκλημένοι Ιεράρχες του Σεβ. Μητροπολίτου Συμεών στην εφετινή πανήγυρη ήταν οι Σεβασμ. Μητροπολίτες Καστορίας κ. Σεραφείμ και Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, μέλη της Ιεράς Συνόδου για την εφετινή συνοδική περίοδο μαζί με τον Σεβασμ. Μητροπολίτη μας.

Στον Μεγάλο Εσπερινό χοροστάτησε και κήρυξε τον θείο λόγο ο Σεβασμ. Χαλκίδος, ενώ την επομένη, στη θεία Λειτουργία, προεξήρχε και ομίλησε ο Σεβασμ. Καστορίας.

Την Κυριακή το απόγευμα εψάλη ο μεθέορτος Εσπερινός και ακολούθησε η καθιερωμένη μεγαλοπρεπής λιτανεία της ιερής εικόνας της Αγίας Φωτεινής. Η συμμετοχή του πιστού λαού τόσο από τη Νέα Σμύρνη όσο και από τους γειτονικούς δήμους ήταν κι εφέτος εντυπωσιακή και στις τρεις εόρτιες συνάξεις.

Στην κεντρική πλατεία της πόλεώς μας αναπέμφθηκε δέηση και ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης απηύθυνε την ακόλουθη εόρτια προσλαλιά:

«Ημέρα ευφρόσυνη και ξεχωριστή για την πόλη και την τοπική μας Εκκλησία, αγαπητοί μου αδελφοί, η σημερινή. Η πανήγυρη της προστάτιδος και πολιούχου μας Μεγαλομάρτυρος του Χριστού αγίας Φωτεινής. Μια εορτή που γίνεται ακόμη λαμπρότερη, καθώς συμπίπτει με την ευλογημένη πασχάλια περίοδο· καθώς συνοδεύεται με το φως και τις μοσχοβολιές της άνοιξης.

Ιερουργήσαμε το πρωί το μέγα μυστήριο της θείας Ευχαριστίας. Και λιτανεύουμε αυτή την ώρα την ιερή εικόνα της αγίας Φωτεινής επικαλούμενοι τις πρεσβείες της προς τον αναστάντα Κύριο, τον λυτρωτή μας Ιησού Χριστό.

Η εφετινή εορτή της αγίας Φωτεινής βρίσκει την πατρίδα μας σε πολύ δύσκολη θέση· στη δίνη μιας πρωτοφανούς κρίσεως, που όμοιά της δεν αντιμετώπισε εδώ και μισόν αιώνα. Κρίση οικονομική, που στο βάθος της όμως είναι πνευματική κρίση. Κρίση ήθους. Κρίση αξιών. Κρίση νοήματος ζωής. Και η κατάσταση αυτή προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί τον διεθνή διασυρμό της χώρας και του ελληνικού ονόματός μας.

Για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσεως τι άραγε έχει να μας προτείνει η Μεγαλομάρτυς και πολιούχος μας αγία Φωτεινή;

* Να επιστρέψουμε, αδελφοί μου, στον Χριστό μας, τον ζώντα και αληθινό Θεό. Να επιστρέψουμε όσοι Τον ξεχάσαμε· όσοι Τον εγκαταλείψαμε· όσοι χλευάζουμε την πίστη σ᾽ Αυτόν· όσοι προκλητικά βλαστημούμε το όνομά Του.

* Να θυμηθούμε και πάλι το Ευαγγέλιό Του και να ακολουθήσουμε τις εντολές Του. Να ζήσουμε την ευλογημένη χριστιανική ζωή στην οποία μας καλεί.

* Να ομονοήσουμε και να μην τρωγόμαστε μεταξύ μας. Να διδαχτούμε από την ιστορία ότι η διχόνια, τα πολιτικά πάθη, ο κομματικός φανατισμός και οι διχασμοί ζημίωσαν τον τόπο· έβλαψαν το γένος.

* Να εργαστούμε περισσότερο. Με ενθουσιασμό. Με φιλοτιμία. Με εντιμότητα. Να εργαστούμε όχι μόνο για το ατομικό μας συμφέρον, αλλά και για το κοινό καλό και για την προκοπή του τόπου.

Και να μάθουμε, επιτέλους, να λειτουργούμε ως πολίτες σε πλαίσια νομιμότητας και όχι ανομίας.

* Τέλος, όσοι ευθύνονται· όσοι έφεραν τον τόπο σ᾽ αυτό το κατάντημα να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πληρώσουν! Για να ικανοποιηθεί το αίσθημα της δικαιοσύνης. Για να παραδειγματίσουμε τα παιδιά μας. Τους το οφείλουμε.

Image

 Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Εμφανίσεις: 68739
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!