Με επιτυχία η Μοναστική Ημερίδα της Ι.Μ. Εδέσσης

ImageΤο Σάββατο 14 Μαΐου 2011 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η Β  Μοναστικὴ Ημερίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ησυχαστηρίου Αγίου Γρηγορίου Παλαμά Κουφαλίων με γενικό θέμα «ΜΟΝΑΧΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΟΣ».

Η Ημερίδα άρχισε με αρχιερατικό συλλείτουργο στο Καθολικό της Μονής. Συλλειτούργησαν οι Σεβ. Μητροπολίται: Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεος, Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος, Κεντρώας Αφρικής κ. Νικηφόρος και Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, ο οποίος και εκήρυξε την έναρξη των εργασιών της Ημερίδος.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη εκπροσώπησε στην Ημερίδα ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Ειρηναίος Χατζηευφραιμίδης απευθύνοντας εναρκτήριο χαιρετισμό, ενώ τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.  Ιερώνυμο εκπροσώπησε ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Παντελεήμων Καραλάζος και μετέφερε το μήνυμά του. Χαιρετισμό απηύθηνε και η Καθηγουμένη του φιλοξενούντος την Ημερίδα Ι. Ησυχαστηρίου μ. Ξένη, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής.

Οι εργασίες της Ημερίδος πραγματοποιήθηκαν σε δύο συνεδρίες όπως παρακάτω:

Α΄ Συνεδρία

Πρόεδρος: Σεβ. Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος

Εισηγήσεις

1.      Αρχιμ. Χριστόδουλος Κοσμάς, Καθηγούμενος Σταυροπηγιακής και Συνοδικής Ι. Μονής Αγ. Συμεών του Νέου Θεολόγου Αττικής: «Τι είναι και τι δεν είναι ταπείνωσις για τον μοναχό».

2.      Μοναχή Μακρίνα, Καθηγουμένη Ι. Μονής Τιμ. Προδρόμου Μακρυνού: «Ο Μοναχισμός κατά τον μακαριστό π. Δαμασκηνό».

3.      Ιερομόναχος Εφραίμ, Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγ. Διονυσίου του εν Ολύμπω: «Μοναχισμός: Οδοδείκτης προς Θεόν του σύγχρονου κόσμου».

Β΄ Συνεδρία

Πρόεδρος: Μοναχός Μωϋσής Αγιορείτης

Εισηγήσεις

1.      Μοναχή Μακρίνα, Καθηγουμένη Ι. Μονής Παναγίας του Έβρου Μάκρης: «Τα μοναστήρια ως αναμορφωταί της εν τω κόσμω ορθοδόξου χριστιανικής ζωής».

2.      Αρχιμ. Ἐφραίμ, Καθηγούμενος της Ι. Μ. Μονής Βατοπαιδίου Αγ. Όρους: «Η υποδοχή, η φιλοξενία και η πνευματική στήριξη των επισκεπτών στις Ιερές Μονές».

3.      Μοναχή Θεοξένη, Καθηγουμένη Ι. Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Χρυσοπηγής Χανίων: «Μοναχός εστιν, ο πάντων χωρισθείς και πάσι συνηρμοσμένος».

Μετά το πέρας των εισηγήσεων κάθε συνεδρίας πραγματοποιήθηκε συζήτηση. Η Ημερίδα ολοκληρώθηκε με την ανάγνωση και ομόφωνη έγκριση των πορισμάτων, τα οποία είναι αναρτημένα στον δικτυακό τόπο της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας (www.imepa.gr).

Στις εργασίες της ημερίδος συμμετείχαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεόκλητος, Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεος, Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος, Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ, Κεντρώας Αφρικής κ. Νικηφόρος και διακόσιοι περίπου καθηγούμενοι και εκπρόσωποι περισσοτέρων των 50 ανδρώων και γυναικείων ιερών μονών.

Image

Image

Image

Εμφανίσεις: 98521
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!