Σύρου Δωρόθεος "Η μόνη ελπίδα των ανθρώπων είναι ο Χριστός"

Image

Με λαμπρότητα  και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε σήμερα η επέτειος των εγκαινίων του Ιερού Ναού του Ταξιάρχη στο Μανταμάδο Μυτιλήνης.

Το πρωί τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη Ιερισσού κ. Νικοδήμου, συμπαραστατουμένου υπό των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Μηθύμνης κ. Χρυσοστόμου, Μυτιλήνης κ. Ιακώβου, Λάμπης και Σφακίων κ. Ειρηναίου, Σύρου κ. Δωροθέου και Κηφισίας κ. Κυρίλλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι πρώτη φορά, μετά από τόσα χρόνια (8 Μαΐου 1888), που συνέπεσε ο εορτασμός την ίδια ημέρα, Κυριακή των Μυροφόρων, όπως και τότε.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος, ο οποίος στην αρχή ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Μηθύμνης κ. Χρυσόστομο, για την πρόσκλησή του να συμμετάσχει στους εορτασμούς, και στη συνέχεια, ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Σήμερα η ακριτική Μητρόπολη Μηθύμνης και ο Ιερός Ναός του μεγαλόχαρου Ταξιάρχη Μιχαήλ εορτάζουν την επέτειο των εγκαινίων του, τα οποία ετέλεσε, διά των τιμίων χειρών του, ο αοίδιμος μητροπολίτης Μηθύμνης Νικηφόρος Γλυκάς, δίπλα στην υπογραφή του οποίου, στο κτητορικό Ευαγγέλιο, έχουν υπογράψει ο Παναγιώτατος Οικουμενικός μας Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ο μακαριστός και εν αγίοις αναπαυόμενος Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος και ο κλεινός Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Β΄, δίνοντας σε όλους μας παράδειγμα απλότητος, σεβασμού και τιμής στο πρόσωπο του Αρχαγγέλου και της ιστορίας αυτού του τόπου…», ανέφερε ο Μητροπολίτης Δωρόθεος.

Εν συνεχεία, αναφερόμενος στην εορτή των Μυροφόρων, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Όταν οι Μυροφόρες έφτασαν στο μνήμα του Κυρίου και είδαν ότι έλειπε το άχραντο Του σώμα, ο ιερός υμνογράφος τις παρουσιάζει να αναρωτιούνται «τις την ελπίδα ημών έκλεψε;»

Και διερωτώμεθα και σήμερα, ποιος θέλει να κλέψει μέσα από τις καρδίες των ανθρώπων την ελπίδα, που είναι ο Χριστός; Ποιος θέλει να κλέψει την ελπίδα από τις καρδιές των νέων ανθρώπων, οι οποίοι θέλουν να ζήσουν με όραμα, να σπουδάσουν, να έχουν μέσα στη κοινωνία μια θέση και να προσφέρουν ό, τι μπορούν στον τόπο τους»;

Και επεσήμανε: «Η παρουσία σας εδώ σήμερα τόσων χιλιάδων προσκυνητών από την Λέσβο και όλη την Ελλάδα, οι περισσότεροι από τους οποίους κάνατε μεγάλο κόπο για να έρθετε μέχρι εδώ, και μάλιστα γονατιστοί, στον Αρχάγγελο Μιχαήλ, του οποίου η σκέπη, όπου και αν εμφανιστεί, κατά τον ιερό υμνογράφο, αποδιώκει θλίψεις και δοκιμασίες, είναι μια τρανή απάντηση για όλους εκείνους που αμφισβητούν τον ρόλο και προσφορά της Εκκλησίας μας, ειδικά στους δύσκολους αυτούς καιρούς», υπογράμμισε κλείνοντας ο κ. Δωρόθεος.

Τέλος, οι Μητροπολίτες τέλεσαν τρισάγιο στο τάφο του Μητροπολίτη Μηθύμνης Πορφυρίου Φωτιάδη.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Εμφανίσεις: 71587
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!